Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους …
“ Θα μπορούσε να γραφτεί ένα μικρό λεξικό με τη νέα σημασία παλιών λέξεων. Το οποίο θα μπορούσε να είναι και διασκεδαστικό, αν φυσικά ο αναγνώστης δεν τελεί υπό μετάταξη ή διαθεσιμότητα, δεν εργάζεται με ελαστικό ωράριο, δεν απολαμβάνει της ελευθερίας διακίνησης εργατικού δυναμικού και εν γένει δεν τον απειλεί καμιά μεταρρύθμιση. ”
Οι κυβερνώντες τα ....
μνημονιακά χρόνια, λόγω πολιτικών επικοινωνιακών παιγνίων και συνήθως για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κατάφεραν πολλές λέξεις να τις μετατρέψουν σε φόβητρο και μόνο με το άκουσμά τους να τρέμουν τα πόδια και να δημιουργείται πανικός κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους γενικότερα !!!
Μια τέτοια λέξη είναι η ¨ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ¨.
Μεταρρύθμιση, με βάση το λεξικό της ελληνικής γλώσσας και με την καλή έννοια, είναι σύνολο σημαντικών αλλαγών σε έναν τομέα που αποσκοπούν στη λύση προβλημάτων, την εύρυθμη λειτουργία του, την προσαρμογή του σε νέα δεδομένα αλλαγές.
Συνώνυμα: Σύνολο μέτρων, αλλαγή, αναθεώρηση, αναμόρφωση, ανανέωση, βελτίωση, μεταβολή, μεταμόρφωση, μετασχηματισμός, μετατροπή, τροποποίηση.
Το εντός εισαγωγικών κείμενο (1η παράγραφος) είναι ....
άρθρο της ΑΥΓΗΣ το 2013 του καλού δημοσιογράφου Θ. Καρτερού.
Προτείνουμε στα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης να διαβάσουν προσεκτικά το άρθρο αυτό για να θυμηθούν το νόημα που απέδιδαν τότε σε αυτές τις μνημονιακές λέξεις – έννοιες!!!
¨ Η κυβέρνηση Σαμαρά, ως συνέχεια της άλλης κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και των άλλων παστρικών κυβερνήσεων (ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε) του Μνημονίου, κατάφερε μεταξύ άλλων να μετατρέψει σε ύβρεις (ο τελευταίος χρήστης της λέξης είναι ο Κεδίκογλου) αθώες λέξεις, ή λέξεις που μέχρι πριν λίγο τις χρησιμοποιούσαμε για καλό. Δεν μας πείραζαν, δεν τις πειράζαμε, μερικές μάλιστα μας βοηθούσαν κιόλας να εκφράσουμε υψηλά νοήματα και υψηλές προσδοκίες.
Να, πάρτε για παράδειγμα τη λέξη "ανάπτυξη" - είναι σχεδόν βωμολοχία. Κάτσε καλά, γιατί θα σου τραβήξω μια ανάπτυξη να είναι όλη δική σου, καταντήσαμε να λέμε. Ή τη λέξη "μεταρρύθμιση" -μια χαρά λέξη ήταν μέχρι προχθές και τώρα ανατριχιάζεις να την ακούς ή να τη διαβάζεις. Αν το εργατικό δυναμικό δεν κάθεται καλά, αν τα κέρδη δεν είναι αρκετά, αν η ανταγωνιστικότητα κρίνεται μικρή, τότε δεν πίπτει τιμωρία ή επιστάτης ή εν γένει ράβδος - πίπτει μεταρρύθμιση.
Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει δεκάδες λέξεις ή και εκφράσεις που έχουν πέσει θύματα αυτής τις κατάστασης: "Περικοπές", "εξυγίανση", "αναδιάρθρωση", "πρόοδος", "πλεόνασμα", "φως στην άκρη του τούνελ", "χρηματοδότηση", "ευρωπαϊκή βοήθεια", "χρηματοπιστωτική σταθερότητα" - αυτή η τελευταία είναι έως έξοχη.
Δεν έχει όμως νόημα, γιατί είναι φανερό σήμερα σε όλους ότι η νέα Ελλάδα του Σαμαρά δεν αναφέρεται μόνο στην αλλαγή της υλικής πραγματικότητας, αλλά και στην αλλαγή της γλωσσικής.
Η γλωσσική αυτή μεταρρύθμιση διαπράττει ένα νέο άλμα με το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. Σ' αυτό για πρώτη φορά με τέτοια γλωσσική ευθύτητα οι απολύσεις βαφτίζονται μετατάξεις ή διαθεσιμότητες, το όλον προκύπτει ως αναβάθμιση -άλλη λέξη υπό μετάταξη κι αυτή- και η αναβάθμιση προάγεται σε μεταρρύθμιση. Έτσι που να μη μένει καμιά αμφιβολία τι εννοούσε ο Σαμαράς πριν λίγο καιρό όταν αναβάθμιζε σε σήμα κατατεθέν της πολιτικής του το μαλλιαρό "δεν μασάμε".
Θα μπορούσε να γραφτεί ένα μικρό λεξικό με τη νέα σημασία παλιών λέξεων. Το οποίο θα μπορούσε να είναι και διασκεδαστικό, αν φυσικά ο αναγνώστης δεν τελεί υπό μετάταξη ή διαθεσιμότητα, δεν εργάζεται με ελαστικό ωράριο, δεν απολαμβάνει της ελευθερίας διακίνησης εργατικού δυναμικού και εν γένει δεν τον απειλεί καμιά μεταρρύθμιση.
Και ίσως στο τέλος του πονήματος διαφανεί καθαρά γιατί πίσω από τις αλλαγμένες λέξεις έρχεται ο - ξέρουν - όλοι - ποιος...¨.
ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ
Μην κάνετε τα ίδια λάθη !!!
Σταματήστε να βαπτίζετε το κρέας ψάρι !!!
Ο λαός περιμένει να ακούσει αλήθειες !!!
ΠΗΓΗ:envthink.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου