Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Aρχίζουν τα... "όργανα" για τη νέα Εθνική ΓΣΣΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Aρχίζουν τα... "όργανα" για τη νέα Εθνική ΓΣΣΕ
Πάλης… ξεκίνημα από την επόμενη εβδομάδα για τα εργασιακά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ για να συζητήσει το πλαίσιο με βάση το οποίο θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σημειώνεται πως εδώ και δυόμισυ μήνες η ΓΣΕΕ έχει στείλει πρόσκληση προς τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για διαπραγματεύσεις, αλλά η όλη διαδικασία πάγωσε λόγω των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. 

Η μετενέργεια της προηγούμενης, η οποία ίσχυε μεταξύ 26 Μαρτίου – 31 Δεκεμβρίου 2014, λήγει στις 31 Μαρτίου του 2015, δηλαδή δεκαέξι μέρες από σήμερα. 

Γι’ αυτό, κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας ανέφερε ...
στο Capital.gr πως πρέπει να ψηφιστεί πριν την 31η Μαρτίου η τρίμηνη επέκταση της μετενέργειας έτσι ώστε αφενός να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους για να διαπραγματευτούν για τη νέα ΕΓΣΣΕ, αφετέρου να διατηρηθούν τα βασικά κεκτημένα τους (τριετίες, δώρα, επίδομα γάμου). Συνεπώς οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει μέχρι την 30 η Ιουνίου, να έχουν υπογράψει τη νέα ΕΓΣΣΕ. 

Παράλληλα, επείγει να καθοριστεί το νέο πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις το οποίο, σύμφωνα με τις προγραμματικές κυβερνητικές δεσμεύσεις αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του Υπ. Εργασίας κ. Πάνου Σκουρλέτη θα προβλέπει βασικά την κατάργηση της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε τον εθνικό κατώτατο μισθό κατά 22%, την κατάργηση της μισθολογικής διάκριησης μεταξύ εργαζομένων άνω και κάτω των 25 ετών, την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού, αλλά και τη σταδιακή επαναφορά του εθνικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σκουρλέτης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη κατά την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του Υπ. Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Με εξαίρεση το ΣΕΒ ο οποίος τόνισε τη «μεγάλη κλαδική εξάρτηση» των κατώτατων μισθών, οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να συμφωνούν στη σταδιακή επαναφορά του εθνικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα) στο β’ εξάμηνο του 2016. Ζητούν, όμως, κάποια παράλληλα ελάφρυνση στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, κάτι για το οποίο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί το Υπ. Εργασίας, παραπέμποντας το θέμα στη νέα ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΓΣΕΕ πάντως επιμένει στην άμεση επαναφορά του εθνικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Συνάντηση έκανε, όμως, ο κ. Σκουρλέτης και με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στην Αθήνα, στην οποία επισημάνθηκε πως η Ελλάδα, με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, έχει καταργήσει … δώδεκα διεθνείς συνθήκες που αφορά τα εργασιακά (π.χ. την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων). Η αποκατάσταση αυτών των συνθηκών θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο αναμένεται μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. 

Την ίδια στιγμή, που αναβαθμίζεται ο ρόλος του ILO στο εργασιακό μέτωπο της Ελλάδας (υπενθυμίζεται πως η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών της 20ης Φεβρουαρίου προβλέπει ειδικό ρόλο στον ILO), πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται «λουκέτο» στο γραφείο του εν λόγω Οργανισμού στην Αθήνα...


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου