Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κουίζ: ποια είναι η -"πιο αιολική από ποτέ"- χώρα που κινδυνεύει να μείνει πρώτη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;

"<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Longannet7december2011.jpg#mediaviewer/File:Longannet7december2011.jpg">Longannet7december2011</a>" by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Guinnog" title="User:Guinnog">Guinnog</a> - <span class="int-own-work">Own work</span>. Licensed under <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0">CC BY-SA 3.0</a> via <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/">Wikimedia Commons</a>.
Έχουμε πει ξανά πως όπου ανακατεύονται οι πολιτικοί σε τεχνικά ζητήματα το αποτέλεσμα καταλήγει να είναι καταστροφικό για τους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν στο τέλος το λογαριασμό και οι μηχανικοί τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Οι ενεργειακές πολιτικές των τελευταίων 15 χρόνων, βασισμένες στην αιολική παράνοια κυρίως της Γερμανίας, επηρέασαν πολλές χώρες, που μια-μια βλέπουν πλέον τα αποτελέσματα των λαθών τους. 

Η χώρα που θέλησε να βάλει πολλά αιολικά, να γίνει πρωτοπόρα στην Ευρώπη και να βασίσει 100% την ηλεκτροπαραγωγή της σε ΑΠΕ μέχρι το 2020, επειδή έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη κι ένα απ' τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στον πλανήτη είναι η Σκωτία. Θα θυμάστε ίσως πως η τοπική της κυβέρνηση έκανε το Σεπτέμβριο 2014 δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία απ' το Ενωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, (το οποίο και έχασε με 55,3%-44,7%). Δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα σας είχαμε πει πως η ανεξαρτησία των Σκωτσέζων θα "κολλήσει" όχι μόνο στη στερλίνα, αλλά και στα ...αιολικά! Και γράφαμε χαρακτηριστικά: "Στις 28/8 γράφαμε για τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης που κατασκευάζονται στη Σκωτία για να μεταφέρουν το αιολικό ρεύμα στην Αγγλία και επισημάναμε χαρακτηριστικά: "η Σκωτία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς η τοπική κυβέρνηση θέλει το 2020 να έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Μια που η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία απ' τη Βρετανία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον, αν γίνει κάτι τέτοιο, να δούμε τη Βρετανία να κόβει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Σκωτία και να δούμε μετά τι θα τα κάνει τα αιολικά της η Σκωτσέζικη κυβέρνηση. Έχουν άραγε καταλάβει πόσο εξαρτημένοι είναι πλέον ενεργειακά απ' τη Βρετανία;"

Στη Σκωτία λοιπόν ήρθε ο καιρός να κλείσει σε διάστημα τριετίας το παλιό και πολύ μεγάλο ανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Longannet, ισχύος 2400MW, το μεγαλύτερο της Σκωτίας, το οποίο όταν κατασκευάστηκε το 1970 ήταν το μεγαλύτερο ανθρακικό στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο επρόκειτο ν' αποσυρθεί το 2020, αλλά η ιδιοκτήτρια Scottish Power είπε πως οι "πράσινοι" φόροι και οι υψηλές χρεώσεις δικτύου το μετατρέπουν σε μη οικονομικό ήδη από το 2017. Και το 2023 προγραμματίζουν να κλείσουν και τα πυρηνικά εργοστάσια Torness (1190MW, κατασκευής 1988) και Hunterston (965MW, κατασκευής 1976), που παράγουν περίπου το 1/3 του ηλεκτρισμού. Τον περασμένο Νοέμβριο στο Hunterston εμφανίστηκαν ρωγμές στην επένδυση και σοβαρές βλάβες στο σύστημα ψύξης. Και ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ένας αντιδραστήρας στο Torness, οπότε το τοπικό WWF έσπευσε να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως αναξιόπιστη και την αιολική ως πλέον αξιόπιστη, καθώς "τον Οκτώβριο τα αιολικά παρήγαγαν το 126% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται η Σκωτία".


Αιολικός θρίαμβος λοιπόν, αφού "καλύπτει το 126% των αναγκών"! Ή μήπως αιολική πανωλεθρία, αφού αποδεικνύεται στην πράξη περίτρανα πως "ο βασιλιάς είναι γυμνός" και δεν έχει ούτε και "φύλλο συκής"; Πώς θα αντικατασταθεί η σταθερή και αξιόπιστη παραγωγή από κάρβουνο και πυρηνικά με την τυχαία και απρογραμμάτιστη ηλεκτροπαραγωγή των αιολικών; Γίνεται; Ε, ΔΕΝ γίνεται, κι ας πάει το WWF να ηλεκτροδοτήσει τη Σκωτία! Οπότε η τοπική κυβέρνηση, αυτή που προωθούσε την ανεξαρτησία απ' τους Άγγλους, βρήκε τη μεγαλοφυή λύση: θα εισάγει ρεύμα απ' την Αγγλία!

Όσο καιρό λειτουργούν τα θερμικά εργοστάσια (ανθρακικό και πυρηνικά) η Σκωτία δεν έχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης και με τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης απορρίπτει το τυχαίο αιολικό ρεύμα στο συνολικό δίκτυο της Μ. Βρετανίας. Μόλις κλείσουν τα θερμικά εργοστάσια και δημιουργήσουν ατελείωτο χώρο στο ηλεκτρικό σύστημα για το τυχαίο αιολικό ρεύμα, ξαφνικά ανακαλύπτουν πως το αιολικό ρεύμα δεν τους κάνει και πρέπει να εισάγουν, καθώς δεν υπάρχει πια χρόνος να κατασκευάσουν νέα θερμικά εργοστάσια. Ευτυχώς που έκαναν τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων και θα υπάρχουν δίοδοι διέλευσης του ρεύματος, καθόσον το ρεύμα μεταφέρεται μόνο με καλώδια, όχι με αεροπλάνα και βαπόρια!

Ο Σκώτος Υπουργός Ενέργειας όχι μόνο παραδέχθηκε πως η Σκωτία χρειάζεται ένα θερμικό εργοστάσιο για να καλύψει τη ζήτηση φορτίου, αλλά, επιπλέον, είπε το αμίμητο:"I think it is a bit rich of the UK Government to say it has nothing to do with them, because surely as the Government they have ultimate responsibility for delivering security of supply" - Νομίζω πως δεν δικαιούται η κυβέρνηση του Ενωμένου Βασίλειου να λέει πως δεν έχει καμιά δουλειά με τα εργοστάσιά μας, καθόσον αυτοί είναι η κυβέρνηση κι έχουν την τελική ευθύνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού"!!! Ωραίος τύπος! Το Σεπτέμβριο ήθελε ανεξαρτησία και το Φεβρουάριο "πετάει το μπαλάκι" και την ευθύνη της ηλεκτροπαραγωγής στην κεντρική κυβέρνηση! Ο νέος ορισμός του ανεύθυνου πολιτικού!

Το μάθημα απ' τη Σκωτία είναι ξεκάθαρο: τα αιολικά δεν διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση ποτέ και πουθενά, την ηλεκτροδότηση τη διασφαλίζουν τα συμβατικά εργοστάσια. Αλλά επειδή τα συμβατικά εργοστάσια χρειάζονται πολλά χρόνια για να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν, ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός είναι αναντικατάστατος. Στην Ελλάδα, που χάρη σε ΓΑΠ-Μπιρμπίλη-Μανιάτη-Σαμαρά-Βενιζέλο κινδυνεύουμε τα βράδια του 2020 να μην έχουμε ρεύμα, έχει πάρει κανείς είδηση τι γίνεται στη Σκωτία; Θα ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου