Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κασουλίδης: Η Τουρκία αποφάσισε να στείλει ερευνητικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς άδεια


Η Τουρκία αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει χρήση βίας, στέλνοντας πολεμικά πλοία που ειδικεύονται σε σεισμική έρευνα, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, χωρίς άδεια, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, από το βήμα συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC).
Παράλληλα, αναφερόμενος στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, καθώς και με το Κάιρο, ο ίδιος διερωτήθηκε αν είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποφασίσει τι σχέσεις της θα έχει με τις χώρες της περιοχής και ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο. 
Ο Κύπριος αξιωματούχος τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι το ΡΚΚ και η δεύτερη ο αγώνας κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, προσθέτοντας «και δεν ξέρω αν η τρίτη, ή τέταρτη, ή πέμπτη προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».
Τόνισε επίσης το πόσο «εύκολα προσβάσιμα είναι τα τουρκικά σύνορα», τόσο ως σημείο εισόδου για τους ξένους μαχητές που προέρχονται από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, καθώς επίσης και για την είσοδό τους στη Συρία.
Αντίθετα, ο Κασουλίδης υπογράμμισε το ρόλο της Κύπρου για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ αύριο (12 Φεβρουαρίου).
Επέστησε την προσοχή στην κατάσταση του Λιβάνου, μιας χώρας η οποία, ανέφερε, έχει αναλάβει τεράστια επιβάρυνση λόγω της κρίσης στη Συρία. Ο υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος παρείχε βοήθεια στο Λίβανο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη χώρα αυτή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής εξάπλωσης τρομοκρατίας και εκεί.
«Υπάρχει εύλογος φόβος ότι αν οι τρομοκράτες προχωρήσουν στις ακτές της Μεσογείου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο Κασουλίδης.
Στην ανάλυσή του, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο η διεθνής κοινότητα «σε μεγάλο βαθμό δεν υπολόγισε σωστά».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου