Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

"Μεγάλος αδελφός" ή "υψηλή επιστασία" στις διακυβερνητικές προμήθειες ενέργειας από "τρίτα μέρη" στην Ευρώπη.


Οι γεωπολιτικές διαμάχες με αιχμή την ενέργεια καλά κρατούν. Ο "Νότιος διάδρομος" υλοποιείται προς το παρόν με τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά οι ανάγκες της ΕΕ σε αέριο είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο αγωγός Nabucco μας άφησε χρόνους, οι ΒορειοΕυρωπαίοι δεν ήθελαν με τίποτα τον South Stream, οι Αμερικανοί έχουν τη βάση Bondsteel στο Κόσοβο και ψάχνουν NATOική βάση για άρματα μάχης στη Βουλγαρία. Πάνω στις διαδρομές των αγωγών και δυο βήματα απ' την Ουκρανία.

Το Δεκέμβριο 2013 η Κομισιόν είχε πει πως όλες οι διακρατικές συμφωνίες των κρατών-μελών με τη Ρωσία για τον South Stream παραβίαζαν τους κοινοτικούς κανόνες και θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθούν και μέσα στο 2014 κατάφερε να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Το τμήμα του αγωγού στη Σερβία, που δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται, αλλά η Κομισιόν προειδοποίησε τη Σερβία με διακοπή της ενταξιακής της προοπτικής και μπλόκαρε κι αυτό το τμήμα. Παρά τη διακοπή της κατασκευής του αγωγού στη Βουλγαρία, μέχρι πριν ένα μήνα συνέχιζαν να καταπλέουν πλοία μεταφέροντας σωληνώσεις για τον αγωγό. Και μόλις πρόσφατα η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει την κατασκευή του South Stream, θα φέρει το αέριο μέσω Τουρκίας στα Ελληνοτουρκικά σύνορα κι αν το θέλουν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει μόνοι τους να κάνουν αγωγό από κει και πέρα. 

Η Βουλγαρία είναι πλήρως εξαρτημένη απ' το Ρωσικό αέριο και δεν θέλει ν' ακούει για προβλήματα στη ροή του. Μετά την ακύρωση του South Stream, ο Μπορίσοβ έσπευσε στις Βρυξέλλες για να προωθήσει την ιδέα ενός κόμβου διανομής αερίου στα Βουλγαρικά παράλια, αλλά το μόνο αέριο που υπάρχει εκεί είναι και πάλι ρωσικό, οπότε δεν αναμένεται να προχωρήσει το σχέδιο.

Μέσα σ' αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον κυκλοφόρησε μόλις στις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο κειμένου με το οποίο η Κομισιόν θέλει ν' αλλάξει τους κανόνες διακρατικών προμηθειών ενέργειας των χωρών-μελών με "τρίτα μέρη", προκειμένου να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κατάρτιση και έγκριση των συμφωνιών. "The commission's active participation in a member state's gas negotiations with third countries could more effectively avoid undue pressure or market distortions due to agreements with third countries not respecting European rules - Η ενεργή συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις ενός κράτους-μέλους με τρίτες χώρες θα μπορούσε να αποφύγει πιο αποτελεσματικά αχρείαστη πίεση ή στρεβλώσεις της αγοράς εξαιτίας συμφωνιών με τρίτες χώρες που δεν σέβονται τους Ευρωπαϊκούς κανόνες" λέει το προσχέδιο, σύμφωνα μ' ενημέρωση που δίνει ο PLATTS.

Το προσχέδιο προγραμματίζεται να έχει εγκριθεί μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου και προβλέπει επίσης τροποποίηση το 2016 των τωρινών κανόνων, (που δεν είναι και τόσο παλαιοί καθώς ισχύουν από το 2012), προκειμένου να είναι εφεξής υποχρεωτική η προηγούμενη διαβούλευση με την Κομισιόν, έτσι ώστε να διασφαλίζονται η καλύτερη εκ των προτέρων εκτίμηση της συμβατότητας [της συμφωνίας] με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και τα κριτήρια ασφάλειας του εφοδιασμού : "a mandatory pre-consultation of the commission so that a better ex ante assessment of [the agreement's] compatibility with internal market rules and security of supply criteria is ensured".

Γιατί τελικά δεν κάνουν ένα και μόνο κανόνα, που να λέει πως κουμάντο στην Ευρώπη θα κάνουν οι ισχυροί κι όποιος θέλει να κάνει εθνική πολιτική θα βρίσκει μπροστά του το χωροφύλακα; Θα γλιτώναμε και την πολλή γραφειοκρατία στις μονίμως βροχερές Βρυξέλλες ...



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου