Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ποιους ομίλους ευνοεί το ακριβό δολάριο


Η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου, που έχει ξεπεράσει το 10% έναντι του ευρώ το τελευταίο 12μηνο, προικίζει έναν αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, με αυξημένη ανταγωνιστικότητα, αυξάνει τον κύκλο εργασιών τους και την καθαρή κερδοφορία τους και, παράλληλα, καθιστά ελκυστικότερη την αποτίμησή τους.

Εξαγωγικοί όμιλοι με μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στη ζώνη του δολαρίου –που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ αλλά και όλες τις οικονομίες που έχουν συνδέσει τα νομίσματά τους με το δολάριο, προεξάρχουσας της κινεζικής– βλέπουν, παράλληλα, τη δυνατότητά τους να εξυπηρετήσουν το χρέος που είναι αποτιμημένο σε ευρώ με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. 

Ακόμα και αν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν διαπραγματεύονται σε δολάρια, η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και των commodities στις περισσότερες περιπτώσεις αντισταθμίζει αυτήν την επιβάρυνση. Με τον ίδιο μηχανισμό αυξάνεται η σημασία των εισροών συναλλάγματος στην ελληνική οικονομία από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, βελτιώνοντας σημαντικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Επίδραση 

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, αν και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά ακριβότερη την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αφού αυτές και το πετρέλαιο διαπραγματεύονται διεθνώς σε δολάρια, η συγκεκριμένη παράμετρος έχει, για την ώρα τουλάχιστον, ουδετεροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Είναι η ισορροπία αυτών των δύο μετώπων, δηλαδή της αύξησης της ανταγωνιστικότητας έναντι των ακριβότερων πρώτων υλών, που θα καθορίσει την έκταση των θετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από την de facto υποτίμηση του ευρώ, η οποία, μάλιστα, αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες και, ενδεχομένως, έτη. 

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με οικονομετρικά μοντέλα που επικαλείται η Morgan Stanley, κάθε 10% διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά μέσο όρο από 3% έως 4%. Ωστόσο, για τις έχουσες μεγάλη έκθεση στο δολάριο τα οφέλη είναι σημαντικά μεγαλύτερα. 

Η ελληνική οικονομία, πάντως, διαθέτει πολλούς εξωστρεφείς κλάδους και επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ανατίμηση του δολαρίου, με πλέον διακριτούς τη ναυτιλία και τον τουρισμό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των ελληνικών εξαγωγών ως προς τον προορισμό τους δείχνουν ότι αυτές κατευθύνονται σε ποσοστό 49,8% σε χώρες της Ε.Ε. και 50,2% σε τρίτες χώρες. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με ποσοστό 64,4%, έναντι 35,6% των τρίτων χωρών. Όμως. μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η Βρετανία, όπου η στερλίνα σημειώνει επίσης μεγάλη άνοδο έναντι του ευρώ, καθιστώντας τις ελληνικές εξαγωγές ανταγωνιστικότερες και σε αυτή την αγορά. 


Ποίοι κερδίζουν

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως εξωστρεφείς επιχειρήσεις με πωλήσεις σε νομίσματα που έχουν ανατιμηθεί και/ή με έντονη παρουσία στην αμερικανική αγορά, όπως είναι ο Τιτάνας, η Μυτιληναίος, η Follie Folie, η ΦΑΓΕ, ευνοούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με ομίλους που υποδέχονται πελάτες που πληρώνουν με δολάρια: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΣΕΠ Α.Ε., που διαχειρίζεται τους προβλήτες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. 

Μυτιληναίος 
Η βαριά εξαγωγική βιομηχανία, ιδιαίτερα οι κλάδοι που πουλάνε τα προϊόντα τους σε δολάρια, είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Σύμφωνα με αναλυτές, η αλλαγή της ισοτιμίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα οφέλη, καθώς είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των βιομηχανικών εξαγωγών προς την αμερικανική ήπειρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δύο όμιλοι, ο όμιλος Μυτιληναίος και η Βιοχάλκο. 

Ειδικότερα, ο όμιλος Μυτιληναίος, στο εννεάμηνο του έτους, με τον συνολικό τζίρο να βρίσκεται λίγο κάτω από 1 δισ. (927,6 εκατ. ευρώ), περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές, και δη εξαγωγές σε δολάρια. Εκτός από το Αλουμίνιον, που τιμολογεί τις πωλήσεις του σε δολάρια και είχε κύκλο εργασιών 344 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των πωλήσεων εκτός Ελλάδος προέρχεται από τη ΜΕΤΚΑ, που πραγματοποιεί το 73% των έργων της στο εξωτερικό (Μέση Ανατολή και Β. Αφρική). Και οι δύο εταιρείες έχουν κόστη σε ευρώ και πωλήσεις σε δολάρια, ενώ, επιπρόσθετα, το Αλουμίνιον επωφελείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω πετρελαίου. Επίσης, η εταιρεία ευνοείται σημαντικά από τη συγκυρία των διεθνών τιμών του αλουμινίου, αλλά και των premiums. Παράλληλα, το γεγονός ότι αρκετοί ανταγωνιστές, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο, περιορίζει την προσφορά και αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της βιομηχανίας. 

Βιοχάλκο 
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας πραγματοποιεί πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών του εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχει σημαντική παρουσία μέσω των θυγατρικών του στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, τα Σωληνουργεία Κορίνθου πραγματοποιούν το 61% των πωλήσεών τους εκτός ζώνης ευρώ, η ΕΛΒΑΛ διαθέτει το 10% της παραγωγής της στις ΗΠΑ και το 8% στην Ασία, ενώ και η Χαλκόρ διαθέτει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 18% των πωλήσεων εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ανοίγει δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις σε κόστη που σχετίζονται με την παραγωγή, όπως το ενεργειακό και το μη μισθολογικό. 

Motor Oil Hellas 
Από άλλους κλάδους, ξεχωρίζει το κατεξοχήν εξαγωγικό διυλιστήριο της ΜΟΗ, το οποίο πραγματοποιεί πάνω από το 70% των πωλήσεών του εκτός Ελλάδος. Από τους πελάτες του διυλιστηρίου, μόλις το 11% είναι χώρες της Ε.Ε., ενώ σημαντικοί παραδοσιακοί αγοραστές είναι το αμερικανικό Δημόσιο, η BP, η Τουρκία, η Λιβύη και, φυσικά, ο τομέας της ναυτιλίας. Αν και το βασικό κόστος πρώτης ύλης του ομίλου (αγορά πετρελαίου) υπολογίζεται σε δολάρια, το τελικό πρόσημο είναι θετικό, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της τιμής του αργού. 

Τιτάν 
Μόλις το 25% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ενισχύουν όλο και περισσότερο το μερίδιό τους, φτάνοντας στο 40% του συνολικού κύκλου εργασιών. Σημειώνεται ότι υπόλοιπο 35% του τζίρου πραγματοποιείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αίγυπτο. Η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των μεγεθών της για το επόμενο διάστημα, κυρίως από την αγορά της Αμερικής. Η εκτίμηση βασίζεται σε προβλέψεις για σταθερή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, στα επίπεδα του 7,6%, ενώ ειδικά στη Φλόριντα, όπου και έχει μονάδα η εταιρεία, η κατανάλωση τσιμέντου κινείται με το εντυπωσιακό 21%. 

Folli Follie - ΦΑΓΕ 
Πάνω από το 60% των πωλήσεων του ομίλου της Folli Follie πραγματοποιείται στην Ασία, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας αλλά και των ΗΠΑ, με τον όμιλο να έχει επιτύχει ευρεία γεωγραφική διασπορά. Ως μια από τις πιο διεθνοποιημένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική στις προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία συγκαταλέγεται στο κλειστό κλαμπ των εταιρειών που μέτρησαν τις μικρότερες ή ακόμα και καθόλου απώλειες τις προηγούμενες ημέρες στο Χρηματιστήριο. 

Αλλά και η ΦΑΓΕ, με όπλο τις διεθνείς πωλήσεις σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιστοιχούν στο 76,5% των συνολικών πωλήσεων, εμφανίζεται να είναι από τους πλέον θωρακισμένους ελληνικούς ομίλους. 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 31ης Ιανουαρίου 2015


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου