Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΕΕ: Μελέτη για την προώθηση του LNG στις ελληνικές θαλάσσιες μεταφορές


Στοχεύοντας στην ενίσχυση των «πράσινων» θαλάσσιων μεταφορών στην Ελλάδα, η ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), θα διαθέσει περίπου 600.000 ευρώ για την διεξαγωγή μελέτης που θα αφορά την προώθηση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ελληνικές θαλάσσιες μεταφορές.
Όπως σημεώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ένα οικολογικότερο και φτηνότερο LNG θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από μεταφορές και στη μείωση του κόστους προμήθειας καυσίμων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Στόχος της μελέτης είναι η προώθηση της χρήσης του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ των ελληνικών νησιών. Η μελέτη θα φέρει σε επαφή ορισμένους από τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να προσδιοριστούν το τεχνικό και το οικονομικό πλαίσιο για την χρησιμοποίηση του LNG ως καυσίμου πλοίων στο νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, η ομάδα θα εξετάσει τις κυριότερες επιλογές σε επίπεδο αλυσίδας εφοδιασμού, απαιτούμενων μετεξοπλισμών (retrofits) και υποδομών στους λιμένες, τα πλοία και τα ναυπηγεία καθώς και τα επιχειρησιακά σχέδια κάθε φορέα.
Από το έργο θα προκύψουν προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τη στήριξη της νομοθετικής διαδικασίας στον τομέα αυτό.
Το έργο επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από την ΕΕ με τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα εργασιών ΔΕΔ-Μ 2013, προτεραιότητα «Απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές/υποκατάσταση του πετρελαίου ή μείωση του περιβαλλοντικού κόστους». Η εκτέλεση του έργου θα παρακολουθείται από τον INEA, τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2015.
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα του ΔΕΔ-Μ θεσπίστηκε για την υποστήριξη της κατασκευής και αναβάθμισης των υποδομών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (http://inea.ec.europa.eu/en/ten-t).
Ο INEA διαχειρίζεται την τεχνική και χρηματοοικονομική εκτέλεση του προγράμματος του ΔΕΔ-Μ (http://inea.ec.europa.eu).


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου