Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η αντίστροφη μέτρηση για τον "πάτο" του πετρελαίου άρχισε


Ομολογώ ότι δεν το περίμενα τόσο νωρίς. Κι αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που έχω αναφέρει εδώ και λίγο καιρό, ότι δηλαδή τα πρώτα σημάδια... πάτου στο πετρέλαιο θα είναι όταν διαβάσουμε αναφορές ότι έχουν ενοικιαστεί μεγάλα tankers για αποθήκευση πετρελαίου και όχι για μεταφορά.

Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, πολλοί από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου του κόσμου έχουν αρχίσει τη ναύλωση πλοίων για την αποθήκευση αργού.

Εταιρείες όπως η Vitol, η Trafigura άλλα ακόμα και η ίδια η Shell έχουν ναυλώσει μεγάλα πετρελαιοφόρα για χρονικά περιθώρια έως και 12 μήνες προκειμένου να αποθηκεύσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα, ποντάροντας βέβαια στο ότι σε βάθος χρόνου θα ανακάμψουν οι τιμές και θα μπορούν να πουλήσουν με κέρδος, επαναλαμβάνοντας το πετυχήμενο arbitrage trade του 2009.

Ένας τρόπος να έχει κάποια μεγάλη εταιρεία κέρδος από ένα τέτοιο trade είναι να αγοράσει σήμερα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, και να το πουλήσει μελλοντικά σε υψηλότερες τιμές.

Και η αλήθεια είναι ότι ήδη έχουμε μια ένδειξη για κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, ενώ χτες το crude στις ΗΠΑ είχε περίπου 48,5 δολάρια, η παράδοση για τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 55,25 δολάρια, η περίπου 8 δολάρια διαφορά. Χωρίς να έχω κάνει τους υπολογισμούς, υποθέτω ότι αν κάποιος αγοράσει αρκετά μεγάλες ποσότητες, θα μπορεί να βγάλει κέρδος ακόμα και σε αυτή τη διαφορά. Η μοναδική περίπτωση βέβαια είναι οι τιμές να μην ανακάμψουν και οι future traders να κάνουν λάθος, όποτε το στοίχημα θα τους στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έχουν αρχίσει ορισμένοι και αποθηκεύουν πετρέλαιο στους ωκεανούς είναι για μένα μια ένδειξη ότι ίσως πλησιάζει ο "πάτος" στο πετρέλαιο.

Έγινε το 2009 και μπορεί να γίνει ξανά το ίδιο κόλπο. Όχι δεν είναι εγγύηση ότι θα γίνει ξανά, άλλα η λογική λέει ότι οι Σαουδάραβες τελικά θα πετύχουν το στόχο τους -όπως είπα και χτες- και λογικά οι τιμές θα ανακάμψουν.

Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι τα πετρελαιοφόρα που έχουν ναυλωθεί για αποθήκευση μέχρι στιγμής έχουν χωρητικότητα 12-15 εκατομμύρια βαρέλια. Το 2009 τουλάχιστον 100 εκατομμύρια βαρέλια είχαν αποθηκευτεί στους ωκεανούς. Άρα πριν δούμε τον απόλυτο "πάτο" (αν υποθέσουμε ότι θα γίνει ξανά το ίδιο) ίσως περάσει λίγος καιρός ακόμα.

Έκτος βέβαια αν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν είναι οφθαλμοφανές αυτή τη στιγμή, και βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές (distruptive) όσον αφορά την παράγωγη αργού και οι τιμές δεν ανακάμψουν με παρόμοιο τρόπο όπως το 2009.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου