Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Το πράσινο όνειρο ξεθωριάζει με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια


Η πρώτη απόπειρα για εμπορική εφαρμογή της φωτοβολταϊκής ενέργειας χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄70 και την κυβέρνηση Κάρτερ, η οποία αποφάσισε να στραφεί στον.... ήλιο για να αντιμετωπίσει την πετρελαϊκή κρίση και την έκρηξη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Όμως, σύντομα οι τιμές έπεσαν και τα πάνελ που είχαν εγκατασταθεί στην οροφή του Λευκού Οίκου, ο οποίος, εν τω μεταξύ, είχε αποκτήσει νέο ένοικο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, ξηλώθηκαν. 

Σε σχέση με τη δεκαετία του ΄70, η βασική διαφορά είναι ότι σήμερα η ανάπτυξη των ΑΠΕ οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική επιλογή για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ τεκμηριώνεται πιο εύκολα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών πετρελαίου. 

Ακόμα κι έτσι, πάντως, σε αγορές όπως η ελληνική, με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση των ΑΠΕ, το πτωτικό ράλι του πετρελαίου έχει περιορισμένη επίπτωση στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν εγγυημένα έσοδα και τζίρους. Αντίθετα, στη χώρα μας το βασικό πρόβλημα των ΑΠΕ είναι η άντληση χρηματοδοτικών κεφαλαίων αλλά και η ανασφάλεια ως προς το περιβάλλον της αγοράς και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τις πληρωμές από το σύστημα που έχει επανέλθει εκ νέου στο προσκήνιο, όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου. 

Γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι πλέον ο «μαύρος χρυσός» κοστίζει λιγότερο στην οικονομία, περιορίζοντας το οικονομικό όφελος από τη χρήση ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα (περίπου 350.000 έως 400.000 βαρέλια την ημέρα) κόστιζαν τον Ιούνιο πάνω από 50 εκατ. δολάρια την ημέρα, όταν σήμερα έχουν πέσει κάτω από τα 20 εκατ. δολάρια την ημέρα. Μικρότερη και πιο αργή, αλλά υπαρκτή, είναι και η μείωση στο κόστος του φυσικού αερίου. 

Την ίδια στιγμή, οι επιδοτήσεις που δίνονται προς τις ΑΠΕ κυμαίνονται από 108 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ το μήνα, ανάλογα με την παραγωγή αλλά και τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Δηλαδή, όσο η χονδρική τιμή (που διαμορφώνεται και από το κόστος καυσίμου) μειώνεται, τόσο η επιδότηση αυξάνει, ενώ, αντίθετα, όσο πιο υψηλό είναι το κόστος των συμβατικών μονάδων, τόσο μειώνονται οι επιδοτήσεις. 

Το παράδοξο του βιοντίζελ 
Σε αγορές όπως των ΗΠΑ, τα βιοκαύσιμα στηρίζουν τη διείσδυσή τους στο ανταγωνιστικότερο κόστος. Έτσι, με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, οι παραγωγοί βιοκαυσίμων περικόπτουν τιμές αλλά και περιθώρια, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά. Παρά ταύτα, οι πωλήσεις βιοντίζελ καταγράφουν μείωση έως και 40%. Στην Ελλάδα, ωστόσο, που η αγορά των βιοκαυσίμων είναι ρυθμιζόμενη και υπάρχει υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης του ντίζελ με βιοντίζελ, το αποτέλεσμα κινείται στην εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Εξαιτίας της μείωσης της τιμής του ντίζελ, υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης και, άρα, αυξάνεται η ποσότητα της κατανομής. Αυτό φάνηκε και στην προκήρυξη της κατανομής του 2015, η οποία ήταν αυξημένη κατά 5%. 

Τι ισχύει διεθνώς 
Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η χρηματοδότηση των πράσινων ενεργειακών τεχνολογικών, όπως τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, ενισχύθηκε από τον παράγοντα υψηλές τιμές των καυσίμων, αφού έγιναν πιο ανταγωνιστικές και κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια. Η πολιτική υποστήριξης των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια δικαιολογήθηκε στη βάση των περιορισμένων πόρων των υδρογονανθράκων και της συνεχόμενης αύξησης των τιμών, υποστηρίζει ο Ian Temperton του Climate Change Capital, που ανήκει στην αμερικανική πολυεθνική Bunge, που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. 

Ο αναλυτής της Credit Suisse Mark Freshney εκτιμά ότι η απλή λογική λέει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρισμού και κάνει τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά να δείχνουν πιο ακριβά. Η πραγματική εξίσωση, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετη, έστω και εάν υπάρχει η αντίληψη στην αγορά πως η διασύνδεση των δύο (τιμής πετρελαίου και ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ) υπάρχει. 
Στον αντίποδα, ο αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) Angus McCrone αναφέρει ότι δεν αναμένει σημαντική επίπτωση στην αγορά των ΑΠΕ, παρά μόνο εάν υπάρξει περαιτέρω σημαντική πτώση και οι τιμές μείνουν επί μακρό σε αυτά τα επίπεδα. 


Τι αναφέρουν οι αναλυτές 

Πάντως, μετοχές βαρόμετρο της αγοράς των ΑΠΕ φαίνεται ότι δοκιμάζουν τις αντοχές τους με την πτώση της τιμής του πετρελαίου. 

Ο ηγέτης της αγοράς των ανεμογεννητριών Vestas έφτασε να χάνει έως και 34% από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο -9% από την έναρξη του πτωτικού ράλι του πετρελαίου. 

Η μεγαλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών, Yingli Green Energy, έχει χάσει από τον Ιούνιο το 41% της αξίας της μετοχής της. 

Η Tesla Motors, ηγέτιδα δύναμη στην ηλεκτροκίνηση, από τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, αυτήν τη στιγμή μετρά απώλειες της τάξης του 30%. 

Βεβαίως, η χρονιά που κλείνει, παρά το δεύτερο μισό της, κάθε άλλο παρά αρνητική ήταν για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προ ημερών από το BNEF, το 2014 οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν για πρώτη φορά την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνθηκαν σε αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοκαύσιμα και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατέγραψαν αύξηση 16%, στα 310 δισ. δολάρια. 

Κυριότερη αιτία για την ενίσχυση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την πράσινη ενέργεια στάθηκε η αύξηση κατά 32% του δεσμευτικού στόχου της Κίνας για τις ΑΠΕ, καθώς και το ρεκόρ δεσμεύσεων κεφαλαίων για υπεράκτια αιολικά ύψους 19,4% δολαρίων. 

Ωστόσο, οι ειδικοί αναλυτές της αγοράς ΑΠΕ, όπως ο επικεφαλής αναλυτής του BNEF, Angus McCrone, ανέφερε ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επαναληφθεί το 2015 το ίδιο νούμερο στις επενδύσεις. 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 17ης Ιανουαρίου 2015




ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου