Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου το 2015;

RTR1O2RA oil
Σε νέο χαμηλό πενταετίας η τιμή του μπρεντ σήμερα – Πιθανώς να πέσει μέσα στη χρονιά και στα 30 δολάρια το βαρέλι, λένε οι αναλυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το πετρέλαιο άγγιξε τα 53 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο τιμών που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Και είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τον περασμένο Ιούλιο το πετρέλαιο πωλείτο προς 100 δολάρια το βαρέλι.

Ελάχιστοι προέβλεψαν αυτή την κατάρρευση των τιμών. Τώρα όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν οι τιμές να πέσουν ακόμα περισσότερο.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην βρεθούμε σε μια κατάσταση παρόμοια με τα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 – δηλαδή περίπου στα 30 δολάρια το βαρέλι», τονίζει στο CNN Money ο Ντάριν Νιούσομ, αναλυτής στην Telvent DTN.

Αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική για την οικονομία των ΗΠΑ συνολικά, και ιδιαίτερα για τους καταναλωτές. Όμως, θα έπληττε περαιτέρω τον πετρελαϊκό κλάδο, και ιδιαίτερα τους παραγωγούς του υψηλού κόστους σχιστολιθικού πετρελαίου. Ήδη, έχουν αναγγελθεί χιλιάδες απολύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Γιατί όμως είναι το πετρέλαιο τόσο φτηνό; Εν μέρει, εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς που προκλήθηκε από την ενεργειακή επανάσταση στη Βόρεια Αμερική. Σε μια προσπάθεια σύνθλιψης αυτών των νέων ενεργειακών παικτών, ο ΟΠΕΚ ενέτεινε το πρόβλημα της υπερβάλλουσας προσφοράς διατηρώντας σταθερή την παραγωγή στα τέλη Νοεμβρίου.

«Το πρόβλημα είναι απλά μαθηματικό: υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο χρειαζόμαστε», λέει η Τάμαρ Έσσνερ, αναλύτρια στην Nasdaq Advisory Services.

Εντωμεταξύ, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, κυρίως, έχει οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση της ζήτησης. Μέχρι πρόσφατα, η ζήτηση για πετρέλαιο από τη χώρα αυξανόταν με απίστευτους ρυθμούς, αλλά τώρα η αύξηση της ζήτησης είναι μικρή.

Επίσης, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο οφείλεται και στο γεγονός της μεγαλύτερης ενεργειακής αποτελεσματικότητας οικονομιών όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Κοιτάξτε έξω απ’ το παράθυρό σας: τα αυτοκίνητα που κάποτε «ρουφούσαν» βενζίνη ακατάσχετα έχουν πλέον αντικατασταθεί με άλλα, με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.

Τέλος, τώρα που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν οδηγηθεί σε ενεργειακή ανεξαρτησία, οι ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να στοιχειώνουν τις αγορές ενέργειας. «Η προσφορά πετρελαίου εξαρτιόταν από τη Μέση Ανατολή, όπου πάντα υπήρχε το δυναμικό της σύγκρουσης», επισημαίνει η Έσσνερ. Όμως, αυτό το γεωπολιτικό ρίσκο που κάποτε εκτόξευε τις τιμές δεν φαίνεται πλέον να επηρεάζει τα πράγματα. Ενδεικτικά, οι πρόσφατες αναταραχές στη Λιβύη δεν είχαν καμία επίδραση στις τιμές.

Σε νέο χαμηλό πενταετίας η τιμή του μπρεντ σήμερα
Η τιμή του πετρελαίου μπρέντ για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 55,25 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε σήμερα στα 51,40 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009.

«Είναι δύσκολο να δούμε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου σύντομα», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Λόνγκσον. «Η αγορά έχει νέους παίκτες όπως η Ρωσία και το Ιράκ με συνέπεια η προσφορά να είναι μεγάλη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, η υποχώρηση στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου καθιστώντας τις χώρες του ευρώ πιο αδύναμους αγοραστές του αμερικανικού αργού.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου