Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τα τύμπανα πολέμου χτυπούν οι μηχανικοί


Αντιμέτωπη, για πολλοστή φορά, με «πάγωμα» των μεταβιβάσεων ακινήτων βρίσκεται η αγορά ακινήτων, με τους μηχανικούς να προγραμματίζουν απεργία διαρκείας και κινητοποιήσεις. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)-στο οποίο ανήκουν- να αποστείλει στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) την λίστα των ασφαλιστικών οφειλών των μηχανικών με στόχο αυτές να συμψηφιστούν με χρέη προς το Δημόσιο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή οδηγεί σε χρεοκοπία τους μηχανικούς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του κλάδου τους, καθώς οδηγεί στην απώλεια της φορολογικής ενημερότητάς τους.

Χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, η διοίκηση του ΤΕΕ εισηγήθηκε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η κεντρική αντιπροσωπεία -υπό διευρυμένη σύνθεση- του Επιμελητηρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΕΕ θα δώσει διορία δύο ημερών (Δευτέρα και Τρίτη) στο υπουργείο Οικονομικών από το οποίο ζητά να μην κάνει δεκτή την λίστα των ασφαλιστικών οφειλών και να «ξηλώσει» την ηγεσία του ΕΤΑΑ υπό τον Αντώνη Σαλλιανάκη.

Όπως έχει αναφέρει το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του, οι μηχανικοί καλούνται «ξαφνικά και παράνομα να πληρώσουν αναδρομικά και εφάπαξ,  το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της τετραετίας 2011-2014 και μάλιστα εξωπραγματικά αυξημένες μαζί με επίσης δυσθεώρητες  προσαυξήσεις δήθεν υπερημερίας».

Ο φορέας σημειώνει ακόμη ότι η κίνηση είναι παράνομη, καθώς έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι επικαιροποιημένο και ελεγμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου, με εξοντωτικές και εξωπραγματικές οφειλές, οι οποίες κατά βάση είναι πλαστές. «Δεν έχουν ληφθεί υπόψη χιλιάδες περιπτώσεις ρύθμισης των οφειλών, που ήδη έχουν γίνει και εξυπηρετούνται, οι οποίες τινάζονται στον αέρα, με μεγάλη ζημία του ταμείου και εκδικητική ταλαιπωρία των ασφαλισμένων» σημειώνεται.

Επίσης, «δεν περιλαμβάνονται πλήθος περιπτώσεων, που αφορούν σε νόμιμες ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις ασφαλισμένων, όπως επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη δικαιούχοι που έχουν κινήσει διαδικασίες συνταξιοδότησης,  οι οποίοι οδηγούνται τώρα σε νέο «εισπρακτικό Καιάδα» και χάνουν δικαιώματα τους». Το ΤΕΕ υπολογίζει ότι περίπου 50.000 μηχανικοί κινδυνεύουν με κατασχέσεις, με τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία να έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και την καθίζηση της οικοδομής.

«Παγώνει» η αγορά

Εάν τα αιτήματα των μηχανικών δεν ικανοποιηθούν δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων (απαιτείται πιστοποιητικό μηχανικού), οι «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων κτισμάτων και σειρά άλλου είδους δραστηριοτήτων σχετικών με την ιδιοκτησία, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Θα επαναληφθεί δηλαδή το σκηνικό του Οκτωβρίου 2012 οπότε οι μηχανικοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια με αποτέλεσμα να παραλύσει τότε η αγορά.

Ας σημειωθεί ότι η «κόντρα» του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία επικεφαλής του ΕΤΑΑ με το ΤΕΕ- του οποίου ο πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ- είναι παλιά. Ενδεικτική είναι παλαιότερη απόφασή της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ βάσει της οποίας ο κ. Σελλιανάκης είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς



ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου