Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πετρέλαιο: Στα 50 δολάρια το βαρέλι αν δεν κάνουν πίσω ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στον πόλεμο των τιμών

Πετρέλαιο: Στα 50 δολάρια το βαρέλι αν δεν κάνουν πίσω ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στον πόλεμο των τιμών
Δεν φαίνεται να αποφασίζουν να ελαττώσουν την παραγωγή τα κράτη μέλη του OPEK, ώστε να κρατηθούν οι τιμές από την πρόσφατη πτώση.

Ο Nicolas Maduro ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύνοδο των κρατών του OPEK, στις 27 Νοεμβρίου, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συζητήσουν για τους τρόπους  αντίδρασης ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, έχουν σημειώσει πτώση, μετά το υψηλότερο σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, όπου και έφτασαν τα 115 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το Brent όσο και το αργό, έχουν χάσει το 1/3 της τιμής τους, ενώ βρέθηκαν την Τρίτη σε χαμηλό τεσσάρων ετών, στα 79 δολάρια το βαρέλι.

Η ασθενής ζήτηση και το ισχυρό δολάριο, καθώς και η ισχυρή άνοδος της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου είναι οι τρεις λόγοι πίσω από την πτώση στις στιγμές.

Η International Energy Agency (IEA), προειδοποιεί για ένα νέο κεφάλαιο στην αγορά πετρελαίου, όπου θα μπορούσε να κινδυνέψει, ακόμα και η κοινωνική συνοχή, σε κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράκ έχει βάλει ως βάση στον προϋπολογισμό του 2015 τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η κύρια πετρελαιοπαραγωγική χώρα, Σαουδική Αραβία, βλέπουν ως κλειδί για την αγορά ενέργειας την μείωση της παραγωγής, ως ένα όπλο να προστατευτούν οι τιμές.

Πάντως, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, είναι δύσκολο να υπάρξει ανακοίνωση για την απόφαση του ΟPΕC, σχετικά με τη νέα του πολιτική, στο τέλος του μήνα.

"Η πτώση της τιμής δεν βοηθά τα μέλη του OPEK" αναφέρει στο CNBC ο Abhishek Deshpande, αναλυτής πετρελαίου και αερίου στη γαλλική τράπεζα Natixis και προσθέτει πως μία σύντομη συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών του OPEc και αυτών που δεν είναι μέλη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.

Στην προηγούμενη συμφωνία, μεταξύ των δύο πλευρών, για μείωση της παραγωγής, μόνο η Νορβηγία ελάττωσε την παραγωγή της, πράγμα που δεν φαίνεται πως θα αλλάξει ακόμα και σήμερα. Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει στα 50 δολάρια το βαρέλι, για το Brent και το αργό, αν στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία.

Ένα πιθανό σενάριο, στο που θα οδηγήσει η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, είναι να μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η  IEA, η πτώση των τιμών, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού αερίου κατά 10%, για το 2015.

Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, θα αφήσουν την τιμή του πετρελαίου να κατέβει και άλλο, ώστε να πληγεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, αφού η εξόρυξη του συγκεκριμένου πετρελαίου είναι πιο ακριβή.

Ο αναλυτής της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian, σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία, ένας από τους πιο ευέλικτους πετρελαιοπαραγωγούς, παίζει το παιχνίδι του "κοτόπουλου", δηλαδή του ποιος θα "κοτέψει" πρώτος (ΟΠΕΚ ή χώρες εκτός ΟΠΕΚ).

Το Ιράν θα μπορούσε να είναι άλλος ένας λόγος αβεβαιότητας αυτή την εβδομάδα, με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να συνεχίζονται, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί η οικονομική πίεση από τις ΗΠΑ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιο πιθανό είναι να υπάρχει, μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, συμφωνία για μείωση της παραγωγής, παρά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου