Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» από τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων

«Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» από τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων
Στο 45-55 διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως σημείωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη.

Η κα Σταματάκη, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανέφερε πως μέσα στο 2015 θα έχουμε αναδόχους τόσο για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης όσο και για τις τρεις περιοχές σε'Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος.

Σχετικά με τα έσοδα, η κα Σταμάτη, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η αναλογία των εσόδων Δημοσίου - αναδόχων βρίσκεται στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, το Δημόσιο εισπράττει 40 - 50 δολ. ανά βαρέλι, από 22-40 δολ. διαμορφώνεται το κόστος της επένδυσης και λοιπά λειτουργικά, 1-2 δολ. είναι το κόστος της έρευνας και 20-25 τα κέρδη του αναδόχου.

Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017-2018.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου