Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι μειωμένες εξαγωγές πετρελαιοειδών συμπαρέσυραν τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών


Συμπαρέσυρε πτωτικά τη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, υπάρχει ένας τόνος αισιοδοξίας, καθώς σε σχετική ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις και αντοχές στις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,7% στα 2,28 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,2%, χάρη στις καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, μετά τις αρνητικές επιδόσεις του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,6%.
Ειδικά για τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 10,9% προς τις Τρίτες Χώρες.
Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 49,2%, έναντι 50,8% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 66,2% έναντι 33,8% των Τρίτων Χωρών.
Συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιδόσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των μηχανημάτων (+34,5%), των ποτών-καπνού (+17,6%), των βιομηχανικών προϊόντων (+10,4%), των διάφορων βιομηχανικών (+5,2%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+4,4%). Αντίθετα, μεγάλη ήταν η υποχώρηση του κλάδου των πρώτων υλών (-30,5%), ενώ τα πετρελαιοειδή (-16,6%) ακολούθησαν σε αρνητικό έδαφος, τα ελαιόλαδο (-16,6%) και τα χημικά προϊόντα (4,2%). Αμετάβλητη παρέμεινε η αξία των εμπιστευτικών προϊόντων.
Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, ξεπέρασε το 7,2% σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.
Μεγάλη άνοδος εισαγωγών στη βιομηχανία
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση εισαγωγών, σχεδόν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής (χημικά, βιομηχανικά, μηχανήματα), τόσο Τρίτες Χώρες (28% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (7,7% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,4%, στα 4,3 δισ. ευρώ (έναντι 4 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2013), ή κατά 13%, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Σε 12μηνη βάση, η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1,9%, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου