Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Economist: Η Ευρωζώνη βουλιάζει και οι ηγέτες της ΕΕ ζουν στις ψευδαισθήσεις τους


Οι Ευρωπαίοι πανηγυρίζουν για τη νέξοδο της ΕΕ από την κρίση αλλά πλάον καν΄λενας δεν τους ακούσει. Η ευρωζώνη καταρρέει και ούτε ο ίδιος ο Μάριο Ντραγκι, από τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -γράφει ο Economist-  που είχε υποσχεθεί πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει το νόμισμα πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Η ανάπτυξη φάνηκε να επιστρέφει, αν και με αργό ρυθμό, χώρες που πλήττονταν σοβαρά από την οικονομική κρίση, είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, αν και μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται μία μείωση στις περισσότερες χώρες, ενώ τα spreads των ομολόγων μειώθηκαν αισθητά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταμάτησαν να βάζουν στοιχήματα ότι το ευρώ θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, όλα τα παραπάνω, είναι «μια ψευδαίσθηση», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να... βουλιάζουν και πάλι. Το συλλογικό τους ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το β' τρίμηνο του 2014, η Ιταλία υποχώρησε σε ολοκληρωτική ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο...

Ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία είδε μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση της παραγωγής της ενώ η οικονομία της εμφανίζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από την άλλη, το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως θα κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα, εν μέρει επειδή η Ευρωζώνη θα υποστεί τα αποτελέσματα από τις κυρώσεις στη Ρωσία (και την απάντηση του εμπάργκο).

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,4%, πολύ κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους φόβους ότι η Ευρωζώνη -στο σύνολό της- θα μπορούσε να πέσει «θύμα» αποπληθωρισμού.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου