Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κλείνουν άλλα 200 βενζινάδικα - Οι περιφέρειες δεν έχουν βάση δεδομένων με τα πρατήρια


Προς διακοπή της λειτουργίας τους οδεύουν επιπλέον 200 πρατήρια πανελλαδικά, καθώς έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ότι για οικονομικούς λόγους έχουν αποφασίσει να μην εγκαταστήσουν συστήματα εισροών- εκροών στις δεξαμενές τους.
Πρόκειται για πρατήρια που υπάγονται στην γ' φάση του προγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εισροών- εκροών, που αφορά 2.200-2.300 βενζινάδικα (επί συνόλου 5.500-6.000 πανελλαδικά) και για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία τοποθέτησης έληξε χθες. Από σήμερα οι διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας κατόπιν εντολής του υπ. Ανάπτυξης ξεκινούν ελέγχους για να δουν ποιοι συμμορφώθηκαν. Σε όποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Εκτός από τους 200 πρατηριούχους που με δική τους πρωτοβουλία ενημέρωσαν το υπ. Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσουν συστήματα, και ότι επομένως θα διακόψουν τη λειτουργία τους, το πόσοι ακριβώς έβαλαν συστήματα ή όχι, θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους.
Μέχρι τώρα, κατά τις δύο πρώτες φάσεις του έργου, που αφορούσαν τα πρατήρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Μαγνησία, Αχαία, συστήματα έχουν εγκατασταθεί στο 80% των βενζινάδικων των παραπάνω περιφερειών, δηλαδή σε περίπου 2.200-2.300.
Ξεκίνησαν και οι διασταυρώσεις

Από τα πρατήρια της Αττικής, στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Ππληροφοριακών Συστημάτων στέλνει καθημερινά το 80%, ενώ από τα πρατήρια στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 50%. Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ κάνει καθημερινά διασταυρώσεις των στοιχείων, οι οποίες και δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει μειωθεί, και ότι τα ισοζύγια αγορών και πωλήσεων δεν αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό έξω από τα όρια που ορίζει ο νόμος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τα πρατήρια της γ' φάσης, τα 2.200-2.300, εκ των οποίων όπως είπαμε γύρω στα 200 πρόκειται σύντομα να πάψουν τη λειτουργία τους. Συστήματα έχει εγκαταστήσει γύρω στο 50%, γι' αυτό ακριβώς και εκδόθηκε η προχθεσινή εγκύκλιος από το υπουργείο Ανάπτυξης, που μιλάει για έναρξη ελέγχων, προκειμένου ακόμη κι όσοι έχουν "αμελήσει" να τα παραγγείλουν, να το κάνουν.

Η σταδιακή ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών πανελλαδικά, αναδεικνύει και τις ανατροπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χάρτη των πρατηρίων. Από 8.000 πανελλαδικά πριν την κρίση, πριν από δύο χρόνια είχαν απομείνει 6.000, και πλέον είοναι ακόμη λιγότερα.

Ξέρουν πόσα πρατήρια υπάρχουν ;

Πάντως μπορεί χθες να έληξε η καταληκτική προθεσμία για την γ' φάση εγκατάστασης συστημάτων εισροών- εκροών, και από σήμερα να ξεκινούν έλεγχοι, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Περιφέρειες που έχουν την ευθύνη για να τους κάνουν, έχουν πλήρη και ενημερωμένα αρχεία με τον αριθμό των πρατηρίων που λειτουργούν στη γεωγραφική τους περιοχή.

Χαρακτηριςτική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, που σε απάντησή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ) ισχυρίζεται ότι "τέτοια στοιχεία δεν τηρούνται ακόμη ολοκληρωμένα στις υπηρεσίες της", υποννοώντας ότι δεν τα διαθέτει σε κάποια βάση δεδομένων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο : Πως είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα πρατήρια που "αμέλησαν" να εγκαταστήσουν συστήματα εισροών εκροών και δεν έχουν δηλωθεί στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΠΣ, όταν δεν υπάρχουν καταχωρημένα στο αρχείο της οικείας Περιφέρειας  ;

Προφανώς και μπορούν να ελεγχθούν, είναι η απάντηση. Δεδομένου ότι οι Περιφέρειες εκδίδουν τις άδειες λειτουργίες των πρατηρίων, ξέρουν και σε πόσα ακριβώς τις εξέδωσαν. Απλώς, τα στοιχεία δεν τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή παρά σε μορφή... φακέλων. Οπως και να έχει στο τέλος θα βρεθούν, έστω και αν η διαδικασία θα είναι λίγο χρονοβόρα. Αυτή πάντως ακριβώς η εικόνα του Δημοσίου, είναι που επέβαλε και τη δημιουργία του Μητρώου και της βάσης δεδομένων που τηρείται στη ΓΓΠΣ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου