Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Κίνα: Τριπλάσιες οι ανάγκες φυσικού αερίου τα επόμενα 25 χρόνια – Πώς θα καλυφθούν

Κίνα: Τριπλάσιες οι ανάγκες φυσικού αερίου τα επόμενα 25 χρόνια – Πώς θα καλυφθούν
Η κινεζική ζήτηση για φυσικό αέριο θα υπετριπλασιαστεί στα επόμενα 25 χρόνια, δείχνει νέα μελέτη της  αμερικανικής Energy Information Administration.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα θα φτάσει το 2040 στα 17,5 τρισ. κυβικά πόδια, από τα 5,2 τρισ. που ήταν το 2012.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς ακριβώς θα καλυφθεί η ζήτηση αυτή, με το EIA να εκτιμά ότι στο μεγαλύτερο μέρος του, το αέριο θα προέλθει από δύο πηγές: Την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Κίνα εκτιμάται ότι διαθέτει τεχνικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου 1.115 τρισ. κυβικών ποδιών. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο.  Όμως, η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να τα εκμεταλλευτεί, με βασικότερη την έλλειψη γλυκού νερού. Η απουσία υποδομών και αγωγών, η σύνθετη γεωλογία και το υψηλό κόστος είναι μερικοί ακόμα από τους λόγους για τους οποίους οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Κίνας συγκρατούνται, με την κυβέρνηση να υποβαθμίζει πρόσφατα το στόχο της για την παραγωγή του 2020 στο μισό.

Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Κίνα χρειάζεται την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες των “βετεράνων”, που έχουν ζήσει την επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ, γράφει ο Nick Cunningham, του Oilprice.com.

Για αυτό και πρόσφατα αποφάσισε να προσφέρει μεγαλύτερα κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Έτσι, οι κινεζικές εταιρείες δίνουν στις αμερικανικές μεγαλύτερα ποσοστά στα κοιτάσματα, για να πάρουν ως αντάλλαγμα τα εργαλεία, την τεχνολογία και το know how που χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η Halliburton είναι μια από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες, όπως η STP, στο fracking.

Συνεπώς, η EIA εκτιμά ότι η Κίνα θα μπορέσει να καλύψει, έως το 2040, το 58% της ζήτησής της, παράγοντας 10,1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί μέσω εισαγωγών, και αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές εισαγωγές LNG θα εκτοξευτούν. Μεγάλο μέρος θα έρθει από την Αυστραλία, αλλά μέρος της κινεζικής αγοράς θα μπορέσουν να πάρουν και οι Αμερικανοί εξαγωγείς LNG.

Μικρότερο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών θα διαδραματίσουν οι αγωγοί, με την Κίνα να προβλέπει υπερτριπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, στα επόμενα έξι χρόνια. Σήμερα, εισάγει 0,7 τρισ. κυβικά πόδια.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου