Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Προς χαμηλό τριών ετών τα κέρδη των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων

Προς χαμηλό τριών ετών τα κέρδη των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων
Τη μεγαλύτερη πτώση κερδών εδώ και δεκαετίες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, ενώ το συνεχώς αυξανόμενο πλεόνασμα πετρελαίου θέρμανσης πρόκειται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κέρδη φέτος θα είναι τα χαμηλότερα από το 2011 λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, Wood Mackenzie.

Τα αποθέματα σε Αμστερνταμ-Ρότερνταμ- Αμβέρσα, το κέντρο του ευρωπαϊκού εμπορίου, είναι τα μεγαλύτερα από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της PJK International BV, ερευνητικής εταιρείας στη Ολλανδία.

“Αναμένουμε πολύ μικρά περιθώρια κέρδους”, τονίζει ο Jonathan Leitch, αναλυτής στη Wood Mackenzie, στο Λονδίνο. “Το καλοκαίρι ήταν απογοητευτικό. Εάν νομίζετε ότι δεν ήταν σπουδαίο, περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο και το χειμώνα”.

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια κλείνουν ή μετατρέπονται σε αποθήκες με το ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του '80, καθώς η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα έχει μειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια και ο ανταγωνισμός από ΗΠΑ, Ρωσία και Μέση Ανατολή έχει κορυφωθεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, 17 μονάδες έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα κέρδη για ένα διυλιστήριο της περιοχής κυμαίνεται κατά μέσο όρο 1,27 δολάρια το βαρέλι από το Μάιο έως τον Ιούλιο έναντι 2,83 δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, βάση της τιμής του μπρεντ, όπως τη Wood Mackenzie. Εως το Δεκέμβριο θα έχουν υποστεί απώλειες 80 σεντς το βαρέλι, προβλέπει η ίδια πηγή.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου