Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Χαμηλή η τιμή του πετρελαίου παρά τις κρίσεις


Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Οι ειδήσεις για ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Λιβύη δεν δείχνουν να έχουν επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ακόμα και όταν τέλη στα Ιουλίου στην Τρίπολη της Λιβύης αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές οργανώσεις προκάλεσαν πυρκαγιά σε τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου επηρεάστηκε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. 

Το πετρέλαιο σε…..αφθονία 

«Τα παροδικά προβλήματα τροφοδοσίας με πετρέλαιο από τη Λιβύη αντιμετωπίστηκαν με την αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία», λέει ο Κλάους-Γιούργκεν Γκερν από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW), προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χάρη στην μέθοδο “φράκινγκ“.

Η διαφιλονικούμενη στην Ευρώπη εξόρυξη πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστολίθου με χρήση χημικών και πεπιεσμένου νερού, που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, έδωσε για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να εξάγουν αργό πετρέλαιο, γράφει η Wall Street Journal. Παράλληλα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ συμπεραίνει στην τελευταία της έκθεση ότι η αγορά πετρελαίου είναι σε θέση «να καλύψει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της από ότι αναμένονταν».

Χαμηλή ζήτηση

Η μεγάλη προσφορά σε πετρέλαιο συναντά, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ, μια πολύ χαμηλή ζήτηση, γεγονός που οφείλεται στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Στα τέλη Ιουλίου το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 3,7% στο 3,4% επικαλούμενο τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Εγγύς Ανατολή.

Και η Ευρώπη απέχει ακόμα από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν στασιμότητα στην ευρωζώνη, ενώ σε Ιταλία και Γαλλία συρρίκνωση. Όταν συνεπώς η οικονομία των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών παραμένει στάσιμη, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση για πετρέλαιο.

Ψύχραιμες αγορές

Λόγω μεγάλης προσφοράς και χαμηλής ζήτησης οι αγορές αντιδρούν με χαλαρότητα σε ειδήσεις από τις εστίες κρίσεων. Ακόμα και η προέλαση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε για την τροφοδοσία με πετρέλαιο, ανέβασε ελάχιστα την τιμή του. Όταν μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πλήξουν θέσεις των τζιχαντιστών οι τιμές υποχώρησαν. Ακόμα και η κρίση την Ουκρανία δεν δείχνει να ανησυχεί τις αγορές, λέει ο οικονομολόγος Κλάους-Γιούργιεν Γκερν: «Οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να περιορίσουν τις εξαγωγές σε αέριο και πετρέλαιο διότι στηρίζονται στα έσοδα από τις πωλήσεις». 

Η κατάσταση ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος. Γεγονός που θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός σε κάθε περίπτωση», πιστεύει ο Κλάους-Γιούργκεν Γκερν από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW).
(Deutsche Welle)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου