Το Βρετανικό Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών IChemE εκπροσωπεί περίπου 38 χιλ. μηχανικούς σε 120 χώρες κι έχει γραφεία στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Σε ανακοίνωσή του στις 11/6 καλεί για περισσότερη βιασύνη στον επανασχεδιασμό των ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθόσον θα περάσουν αρκετές δεκαετίες πριν οι ενεργειακές πηγές χαμηλού άνθρακα και οι ΑΠΕ αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.
Σε μια ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, το IChemE αναφέρει ότι το κάρβουνο προσφέρει το 40% της ενέργειας παγκοσμίως και για πάνω από μια δεκαετία είναι η πλέον αναπτυσσόμενη παγκοσμίως πηγή ενέργειας. Ωστόσο, τα υπάρχοντα σήμερα περίπου 2.300 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο εκπέμπουν περίπου 43% των παγκοσμίων εκπομπών CO2 κι αυτό θα αυξηθεί με τα πάνω από 1000 νέα εργοστάσια, που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν σε πάνω από 60 χώρες.
Παρά την ανάπτυξη του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, το κάρβουνο θα εξακολουθήσει να είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας μέχρι το ...
2050, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Οι ενεργειακές πηγές χαμηλού άνθρακα και οι ΑΠΕ δεν αναμένεται να έχουν αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα έως το 2075 και για το λόγο αυτό το IChemE πιέζει για περισσότερη έρευνα πάνω στο μετριασμό των επιπτώσεων του κάρβουνου στην "κλιματική αλλαγή".
"Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: η παγκόσμια μετάβαση στις ΑΠΕ θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά, στο τέλος, θα λύσει πολλές απ' τις προκλήσεις της "κλιματικής αλλαγής". Αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο μετριασμό των επιπτώσεων της ηλεκτροπαραγωγής από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ έχει κηρύξει τον πόλεμο στο κάρβουνο, παγκοσμίως υπάρχουν σχέδια για αύξηση 50% στον αριθμό των ανθρακικών εργοστασίων, τα πράγματα δηλαδή θα χειροτερέψουν προτού να βελτιωθούν και πρέπει να περιορίσουμε αυτή τη ζημιά όσο περισσότερο γίνεται.
Το αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και αποθήκευσης του CO2 (CCS) θα είναι ένα σημαντικό κι ουσιαστικό βήμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι γίνεται επί του παρόντος. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα για βελτίωση της αποδοτικότητας των ανθρακικών εργοστασίων, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές.
Κάποιες απ' τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες γίνονται πάνω στην ανάκτηση των απωλειών θερμότητας, ιδίως από τα καυσαέρια.
Έως τα 4/5 των θερμικών απωλειών ενός λέβητα απλά εκπέμπονται στο περιβάλλον και αντιστοιχούν στο έως 8% του ενεργειακού περιεχομένου της τροφοδοσίας του εργοστάσιου. Η εκμετάλλευση αυτών των απωλειών θερμότητας εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωση της απόδοσης και τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα.
Νέα έρευνα από την Κίνα δείχνει ότι αλλαγές στο σχεδιασμό των εργοστασίων και η διαφορετική χρησιμοποίηση των απωλειών θερμότητας στα καυσαέρια μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει την απόδοση των συμβατικών συστημάτων ανάκτησης απωλειών θερμότητας σε περίπου 11MWe. Υπάρχουν οικονομικά οφέλη και δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας αξίας έως US$2,6 εκατ. κάθε χρόνο σε υπερ-υπερκρίσιμα (ultra-supercritical) εργοστάσια.
Κάποια στοιχεία της έρευνας που γίνεται σε Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία συντελεί στη βήμα προς βήμα βελτίωση της σχεδίασης των εργοστασίων. Στις επόμενες δεκαετίες, αυτή η σταθερή ροή βελτιώσεων θα μπορούσε να δώσει σημαντικά συσσωρευμένα αποτελέσματα και παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη χρηματοδότηση ως μέρος της μάχης ενάντια στην "κλιματική αλλαγή"".
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Αυτή η βελτίωση στη σχεδίαση, που αναφέρει το IChemE, είναι που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών CO2, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα, χωρίς επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ακριβώς η τεχνολογία που εφαρμόστηκε στη Γερμανία, στα υπερσύγχρονα εργοστάσια BoA 2 & 3 (2x1100MW) στο Neurath (RWE, τα βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία) και Block R (675MW) στο Boxberg (Vattenfall), με βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 43% και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30%. Είναι ακριβώς τα εργοστάσια που επέτρεψαν στη Γερμανία να κάνει το 2013 νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.
Παρόμοια βελτίωση αναμένεται και στην Ελλάδα, με την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της Πτολεμαΐδας (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας + ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ= 663MW, βαθμού απόδοσης 25-28%) από τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (660MW, βαθμού απόδοσης 41,5%, με μείωση εκπομπών CO2 30%, πάνω από 90% μείωση των σωματιδιακών ρύπων και πάνω από 70% μείωση των εκπομπών SO2).
Πολλοί βλέπουν τις καμινάδες των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, κατασκευής της δεκαετίας 1970-1980, να εκπέμπουν σωματιδιακούς ρύπους και καταφέρονται ενάντια στο λιγνίτη. Πόσοι ωστόσο έχουν δει σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό; Και πόσοι γνωρίζουν ότι οι σύγχρονοι σταθμοί δεν έχουν καν τη χαρακτηριστική ψηλή καμινάδα των καυσαερίων; Στη διπλανή φωτογραφία είναι ο ΑΗΣ Μελίτης, δίπλα στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ενα σύγχρονο εργοστάσιο, στολίδι για τη χώρα, γι' αυτό και είναι το πρώτο που θέλουν στη "μικρή ΔΕΗ". Τυχαίο; Ασφαλώς όχι!
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου