Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ευρώπη: Πού βρίσκονται σήμερα χρέος, ΑΕΠ, ελλείματα, ομόλογα - Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας(ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ευρώπη: Πού βρίσκονται σήμερα χρέος, ΑΕΠ, ελλείματα, ομόλογα - Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας(ΠΙΝΑΚΕΣ)
Μία εικόνα στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας δείχνει το τι έχει πετύχει κάθε χώρα μέχρι τώρα αλλά και πόσο δρόμο έχει ακόμα για να επανέλθει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελλάδα καταφέρνει αρνητικές πρωτιές τόσο στα ποσοστά ανεργίας, όσο και σε αυτή των δημόσιων χρεών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της να είναι σχεδόν διπλάσια από την αμέσως επόμενη χώρα με τον υψηλότερο δανεισμό, την Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα:


Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν το επιτόκιο που πρέπει να καταβάλει ετησίως η εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να δανειστεί χρήματα. Όταν οι επενδυτές φοβούνται ότι μια κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα εξοφλήσει, απαιτούν ένα υψηλότερο επιτόκιο, που οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Οι υψηλότερες αποδόσεις οδηγούν τις κυβερνήσεις να δανείζονται πιο ακριβά με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται.

Να σημειωθεί ότι απόδοση σε 10ετή ομόλογα άνω του 7% έφερε πακέτα διάσωσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Σήμερα όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει το υψηλότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου περίπου στο 6,4-6,5% και ακολουθεί η Πορτογαλία με 3,8% και η Ιταλία με 3,2%.

ΑΕΠ
Η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενoς δείκτης για την οικονομική δραστηριότητα σε μια χώρα. Θετική πορεία του ΑΕΠ κάνει ευκολότερο για μια χώρα να πληρώσει τα χρέη της, καθώς έχει περισσότερα έσοδα.


Η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg, είναι σε ύφεση, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,1% και ακολουθούν η Ιρλάνδία με -0,7%, η Ιταλία με -0,5% και η Ολλανδία με -0,5%

Χρέος

Στον πίνακα φαίνεται το δημόσιο χρέος μιας χώρας σε σύγκριση με το ετήσιο ΑΕΠ της. Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα με το δημόσιο χρέος στο 175,1% ως προς το ΑΕΠ, ακολουθεί η Ιταλία με 132,6% και η Πορτογαλία με 129%. Γερμανία και Ολλανδία στις τελευταίες θέσεις με το δημόσιο χρέος στο 78% και 73% του ΑΕΠ.



Ανεργία


Στην Ευρώπη της κρίσης η ανεργία είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας. Το ποσοστό των ανέργων έχει φθάσει σε δραματικά επίπεδα τόσο στην Ελλάδα - που αγγίζει το 26,5% (με τελευταία μέτρηση στις 28/2), όσο και στην Ισπανία με το ποσοστό οριακά χαμηλότερα, στο 25,2%.



Η εικόνα είναι τελείως διαφορετικά στην Γερμανία, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι μονοψήφιο και μάλιστα στο 5,1%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έχουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Προϋπολογισμός

Το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας δείχνει το ποσό που πρέπει να δανειστούν οι κυβερνήσεις ετησίως σε σχέση με το ΑΕΠ. Μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό οδηγούν σε μεγαλύτερα χρέη. Η Ελλάδα έχει πετύχει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των ελλειμμάτων, μαζί με την Ισπανία, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πρώτη στη σχετική κατάταξη με -12,7% και ακολουθεί η Ιρλανδία με -7,2%.



Χρηματιστηριακές αγορές


Στον πίνακα φαίνεται η τελευταία κίνηση των αγορών πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η ελληνική και η ιταλική αγορά με άνοδο της τάξης του 1,8%



ΠΗΓΗ
:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου