Βιομηχανικοί εργάτες, τριανταπεντάρηδες και υψηλόμισθοι στις ΔΕΚΟ είναι οι μεγάλοι χαμένοι της τετραετούς ύφεσης
Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη
Τρεις μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκαν κατά την τετραετία 2010-2013 στην Ελλάδα:
Η πρώτη είναι πως οι άνεργοι, και ιδίως εκείνοι της ηλικίας 30-44 ετών (και όχι εκείνοι μεταξύ 15 και 29 ετών, όπως συνήθως λέγεται), γίνονται πλέον η δεύτερη... δύναμη της αγοράς εργασίας, καταλαμβάνοντας το 27% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Η δεύτερη ανακατάταξη είναι πως οι απασχολούμενοι στη γεωργία (αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία), τη δασοκομία και την αλιεία είναι πλέον αισθητά περισσότεροι (13% του συνόλου του εργατικού δυναμικού) από εκείνους στην οικοδομή και τη βιομηχανία (9,3%), ενώ το εμπόριο παραμένει ο κυρίαρχος «εργοδότης» της χώρας.
Η τρίτη μεγάλη ανακατάταξη είναι πως οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ ήταν εκείνη η κατηγορία που είδε τις αποδοχές της να μειώνονται όσο καμία άλλη, τηρουμένων των αναλογιών (-29,1%).
Άνεργοι, η δεύτερη «δύναμη» στην αγορά εργασίας
Οι άνεργοι έχουν εκτιναχθεί στη 2η θέση μεταξύ των τριών βασικών κατηγοριών του εργατικού δυναμικού, όντας πλέον ακριβώς διπλάσιοι από τους δημοσίους υπαλλήλους. Τρεις στις τέσσερις «θέσεις» ανεργίας προέκυψαν από τον ιδιωτικό τομέα και μόλις μία από το Δημόσιο, και όχι τόσο από τις απολύσεις, αλλά από τις... μη προσλήψεις, γεγονός που «χτύπησε» προπαντός τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο, οι άνεργοι 30-44 ετών αποτελούν την πλειονότητα.
Ακλόνητες σταθερές το εμπόριο και η γεωργία
Δεν υπάρχει κλάδος απασχόλησης που να μη γνώρισε μείωση κατά την περίοδο 2010-2013. Ωστόσο, περίπου οι μισοί αύξησαν το «ειδικό» βάρος επί της συνολικής απασχόλησης, ενώ περίπου άλλοι τόσοι το έχασαν ή έμειναν στα ίδια επίπεδα. Κυρίαρχος, πάντως, παρέμεινε ο κλάδος του χονδρικού - λιανικού εμπορίου (18%). Τη 2η θέση διατηρεί με άνεση, πλέον, ο κλάδος της γεωργίας - δασοκομίας - αλιείας. Οριακά, όμως, κρατά την 3η θέση η μεταποίηση (9,3%), έναντι της δημόσιας διοίκησης - άμυνας - κοινωνικής ασφάλισης (9,1 %).
Σαρωτικό χτύπημα στις αποδοχές των ΔΕΚΟ
Πάνω από τον μέσο όρο της μείωσης των αποδοχών σε όλη την οικονομία ήταν εκείνη που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα (πλην τραπεζών). Αντίθετα, οι υπάλληλοι στις τράπεζες και στο Δημόσιο δέχτηκαν σχετικά μικρότερη πίεση στις αποδοχές.
Μέσες ακαθάριστες αποδοχές
Στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (πρ. ΔΕΚΟ) -29,1%
Στον (μη τραπεζικό) ιδιωτικό τομέα -20,4%
Στο σύνολο της οικονομίας -18,9%
Στις τράπεζες -18,2%
Στο Δημόσιο -15,9%
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Μαΐου
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου