Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Πώς η βιομηχανία του πετρελαίου κινδυνεύει να... πετάξει 1,1 τρισ. δολάρια

Πώς η βιομηχανία του πετρελαίου κινδυνεύει να... πετάξει 1,1 τρισ. δολάρια
Να... πετάξουν 1,1 τρισ. δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών τους έως το 2025 κινδυνεύουν οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι, από την Exxon Mobil έως τη Rosneft, καθώς ποντάρουν σε ακριβά projects από την Αρκτική έως τα βάθη της θάλασσας και τις άμμους πίσσας.

Αυτό είναι το ποσό που σχεδιάζει να ξοδέψει ο πετρελαϊκός κλάδος σε projects που χρειάζονται τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να μην είναι ζημιογόνα, σύμφωνα με το Carbon Tracker Initiative.

Και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, τα χρήματα αυτά ενδέχεται να δαπανηθούν άδικα, αφού η συνολική ποσότητα του πετρελαίου που μπορεί να καταναλώσει ο πλανήτης χωρίς να οδηγήσει σε επικίνδυνη υπερθέρμανση είναι διαθέσιμο από λιγότερο ακριβά κοιτάσματα, τα οποία “βγάζουν τα χρήματά τους” με πετρέλαιο στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Η Petroleo Brasileiro σκοπεύει να δαπανήσει 83 δισ. δολάρια έως το 2025 σε projects που χρειάζονται πετρέλαιο 95 δολαρίων για να μην είναι ζημιογόνα.  Οι αντίστοιχες δαπάνες της Exxon υπολογίζονται στα 73 δισ. δολάρια και της Rosneft στα 70 δολάρια.

Και αυτό, την ώρα που η Rosneft προβλέπει την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και τα πιο παραδοσιακά κοιτάσματα εξαντλούνται.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου