Πλήγμα έως και 0,7 ποσοστιαίων μονάδων στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να επιφέρει η κρίση στην Ουκρανία, προειδοποιεί η Nomura.
Η ανάλυση του επενδυτικού οίκου διαπιστώνει πως εφόσον η αναταραχή αποδειχθεί τελικά σύντομη, οι οικονομικές επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι περιορισμένες. Και αυτό γιατί τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι υψηλά, με αποτέλεσμα τα κράτη να είναι σε θέση να αντέξουν το σοκ, ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.
Όμως, εάν η αναταραχή στην Αν. Ευρώπη είναι παρατεταμένη, τότε η Nomura κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπολογίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποβαθμίσει την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3-0,5 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο.
Στην ακραία περίπτωση, που κοπούν όλες οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δυτική Ευρώπη, τότε η επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης των 0,7 ποσοστιαίες μονάδων. Από αυτές τις εκτιμήσεις γίνεται σαφές ότι το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία μπορεί να ανατρέψει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από την ύφεση.
Γιατί η Ρωσία έχει σημασία για την Ευρωζώνη και την ΕΕ
1. Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή ενέργειας: Σύμφωνα με τη Eurostat, το 25% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωζώνης και περίπου το 30% των εισαγωγών πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία. Από τις 5 μεγάλες χώρες, η Γερμανία έχει την υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία (το 39% του εισαγόμενου πετρελαίου και το 36% του εισαγόμενου αερίου είναι ρωσικό). Ακολουθεί η Ιταλία (με ποσοστά 16% και 28% αντίστοιχα). Από τις μικρότερες χώρες, ξεχωρίζει η Φινλανδία, όπου σχεδόν όλες οι εισαγωγές πετρελαίου και το 100% των εισαγωγών αερίου προέρχονται από τη Ρωσία, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.
2. Η Ευρώπη έχει έκθεση στη Ρωσία μέσω των εξαγωγών: Η Ρωσία γίνεται όλο και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη, με τα στοιχεία του ΔΝΤ να δείχνουν ότι το 2012, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία. Σε επίπεδο χωρών, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία.
3. Η έκθεση μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων: Για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία είναι σχετικά χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Όμως, το ρίσκο είναι κυρίως εστιασμένο στις μικρές χώρες, και κυρίως στην Κύπρο (όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία ισοδυναμούν με το 4% του ΑΕΠ), την Αυστρία (2,8%) και τη Φινλανδία (1,7%). Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο.
4. Η έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορισμένη έκθεση στη Ρωσία, με τα στοιχεία της BIS να δείχνει ότι τα μεγαλύτερα συμφέροντα στη χώρα διαθέτει η Γαλλία, με την Ιταλία και τη Γερμανία να ακολουθούν. Όμως, ως ποσοστό του ενεργητικού, η μεγαλύτερη έκθεση εντοπίζεται στις ολλανδικές τράπεζες (0,6%), τις ιταλικές και τις γαλλικές (0,5%).
Τα κανάλια μετάδοσης ενός ρωσικού σοκ
* Ελλείψεις στην αγορά της ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των τιμών: Εάν διαταραχθεί η προμήθεια της Ευρωζώνης με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα πρέπει να αναμένεται μια ευρεία αύξηση στις τιμές. Αυτή, με τη σειρά της, θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς θα συμπιέσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ένα επίμονο σοκ της τάξης του 10% στις τιμές του πετρελαίου ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε ένα χρόνο και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια.
* Μέσω ενός σοκ στη ζήτηση: Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τόσο ώστε να φτάσουμε στο ακραίο σημείο όπου θα εξαλειφθεί κάθε εμπορική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωζώνης, τότε το πλήγμα στην ανάπτυξη θα είναι της τάξης των 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Φινλανδία, 0,8 μονάδων στην Ιρλανδία, 0,7 μονάδων στη Γερμανία, 0,3 μονάδων στη Γαλλία και 0,6 μονάδων στην Ιταλία.
ΠΗΓΗ:.newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου