Διαδικασίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε Ιράν, Ιράκ και Λιβύη δρομολογούνται στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε χθες, διά στόματος του γενικού γραμματέα του, Αμπντάλα ελ Μπάντρι, πως θα βρει χώρο για την αυξημένη παραγωγή των τριών χωρών-μελών του, μολονότι δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο προτίθεται να το επιτύχει παραμένοντας μέσα στα όρια που έχει θέσει για το σύνολο της παραγωγής του.
Ο κ. Ελ Μπάντρι τόνισε πως ο ΟΠΕΚ δεν έχει αποφασίσει με ποιον τρόπο θα βρει χώρο για την παραγωγή των τριών χωρών, που ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, και ότι θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί η αύξηση της παραγωγής τους. Αναφερόμενος στο Ιράκ, τόνισε πως το διεθνές καρτέλ θα περιμένει ώς το 2015 για να εξετάσει τις ποσοστώσεις με τη Βαγδάτη. Προς το παρόν, το Ιράκ, που κατέχει τα πέμπτα σε μέγεθος αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και από το 2012 έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση μετά τη Σαουδική Αραβία στον ΟΠΕΚ, παράγει πλέον των ποσοστώσεων που ισχύουν για τα 11 κράτη-μέλη του Οργανισμού. Η παραγωγή του βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 ετών καθώς τον Μάρτιο έφθασε στα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Εχει, άλλωστε, θέσει στόχο τα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, που ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στην Αφρική, τον Μάρτιο παρήγαγε 250.000 βαρέλια την ημέρα. Αναμένεται, όμως, να φθάσει το 1.000.000 βαρέλια την ημέρα σε ένα μήνα καθώς σημειώνουν πρόοδο οι επαφές ανάμεσα στις Αρχές και στους αντάρτες που ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές και τους τερματικούς σταθμούς των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. κ. Ελ Μπάντρι, «όταν ανακάμψει η παραγωγή της Λιβύης θα υπάρξει χώρος καθώς έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τον ΟΠΕΚ». Στο Ιράν τον περασμένο μήνα η παραγωγή πετρελαίου έφθασε στα 2,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 65.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την παραγωγή του Φεβρουαρίου. Η τιμή του Brent στην προθεσμιακή αγορά βρισκόταν χθες το βράδυ στα 107,84 δολάρια το βαρέλι ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε φθάσει στα 108,7 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Νέας Υόρκης έφθασε στα 102,56 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 2,12 δολάρια και καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαρτίου.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί
Το Ιράν είναι η πρώτη χώρα που έχει διεκδικήσει δυναμικά χώρο στις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής του. Σε συνάντηση που είχε το διεθνές καρτέλ στα τέλη του περασμένου έτους, η Τεχεράνη απείλησε με πόλεμο τιμών προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή τους άλλες χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ. Συνολικά ο ΟΠΕΚ έχει θέσει όριο για την παραγωγή του τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Μάρτιο το σύνολο της παραγωγής του ΟΠΕΚ έφθασε τα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόθεση του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου είναι, πάντως, να αναθεωρήσει τον στόχο αυτό για την παραγωγή του στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 11 Ιουνίου στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, η πλεονασματική παραγωγή είναι σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές του «μαύρου χρυσού» κρίνονται ικανοποιητικές τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη γραμματεία του ΟΠΕΚ, η τιμή για το καλάθι των διαφόρων τύπου αργού που έχει ορίσει το διεθνές καρτέλ σημείωσε χθες άνοδο κατά ένα δολάριο, στα 103,16 δολάρια το βαρέλι.
(Καθημερινή, Bloomberg)
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου