Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

IENE - FMW: Με Έμφαση στη Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο


Το πρόγραμμα του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που οργανώνουν, για 3η συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way ( FMW), παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία. Το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου τελεί για μια ακόμη φορά υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και θα πραγματοποιηθεί στις 27 – 28 Μαρτίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. 
Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο "Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική". 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής τόνισε ότι πρόκειται για ένα εθνικό συνέδριο υπό την έννοια ότι υπάρχει παγκύπρια συμμετοχή από πλευράς κομμάτων, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των διαφόρων φορέων, με αντίστοιχη προσπάθεια για συμμετοχή και από ελληνικούς φορείς και κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις εταιρείες. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βρει το δρόμο της πολύ σύντομα σε μια οικονομική ανάκαμψη, όπου η ενέργεια θα παίξει έναν πολύ σημαντικό βοηθητικό ρόλο, αν όχι και ρόλο πρώτης γραμμής σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμπόσιο έχει σημασία σε θέματα χάραξης πολιτικής. 

Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε, επίσης, πως ο τίτλος του Συμποσίου «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή στρατηγική» δεν είναι τυχαίος καθώς και η Ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια αλλάζει αυτή τη στιγμή με σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ. 
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Financial Media Way, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, υπογράμμισε ότι το Συμπόσιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αγορά ηλεκτρισμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Ιωσήφ, η θεματολογία του Συμποσίου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενότητα για την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020, ενότητα για τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, τους ενεργειακούς διαδρόμους της ΝΑ Ευρώπης, τις βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, καθώς και ενότητα για την αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. 

Όπως είπε ο κ. Ιωσήφ, η θεματολογία του Συμποσίου θα καλυφθεί από υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κρατικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ενεργειακών δεξαμενών σκέψης. Ο κ. Ιωσήφ δήλωσε, τέλος, πως στο συμπόσιο θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπουργοί από Κύπρο και Ελλάδα, ο πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών Κύπρου και Ελλάδας, εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι εταιρειών. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση συμπίπτει και με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και ειδικά το φυσικό αέριο. «Εμείς ως ΚΕΒΕ πιστεύουμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια. Με αυτή την έννοια», συνέχισε, «προσδοκούμε ότι οι εξειδικευμένοι ομιλητές του συμποσίου θα μας δώσουν απαντήσεις για τα πολλά θέματα που είναι σήμερα μπροστά μας». 

Ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές αποφάσεις της Κύπρου και συνεχάρη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία Επικοινωνίας, Εκδόσεων και συνεδρίων FMW Financial Media Way για τη διοργάνωση. 
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Συμποσίου, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την πρώτη μέρα του Συμποσίου θα οργανωθεί επίσημο δείπνο, στο οποίο ως κύριος ομιλητής έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης, ενώ η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στο τεχνοκρατικό μέρος. 
Αναλυτικά, η θεματολογία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 
Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020.
Οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μίγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Οι ενεργειακοί διάδρομοι της ΝΑ Ευρώπης και ο ρόλος της Κύπρου.
Οι βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου με παρουσιάσεις εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες και γενικά στην όλη διαδικασία.
Η αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εν όψει του νέου μοντέλου λειτουργίας (3ο Ενεργειακό Πακέτο κ.λπ)
ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, συμπαραγωγή, εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη δημιουργία απασχόλησης 
Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, κρατικοί λειτουργοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ενεργειακών think tank με πολύχρονη εμπειρία και παρουσία στο χώρο συγκαταλέγονται στους ομιλητές του Συμποσίου, οι οποίοι θα καλύψουν την ανωτέρω θεματολογία. 
Στο Συμπόσιο, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν οι Αρχηγοί την Κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, Υπουργοί από την Κύπρο και την Ελλάδα, ο πρέσβης του Ισραήλ, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών της Κύπρου και της Ελλάδας και εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί στα θέματα ενέργειας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας. 
Συνολικά στο Συμπόσιο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν πέραν των 25 ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων και εφαρμογών. 
Χορηγοί του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας και η φιλανδική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Wartsila, ενώ στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), και οι εταιρείες J& P και Marsh. Επίσημος αερομεταφορέας είναι οι Κυπριακές Αερογραμμές και χορηγοί επικοινωνίας οι εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και Cyprus weekly, ο ΑΝΤ ENNA Κύπρου, καθώς και οι ιστοσελίδες energia. gr και nomisma. com. cy

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου