Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Μεγάλη φωτιά κατατρώει τον εξαιρετικό λιγνίτη της Αυστραλίας

http://www.gdfsuezau.com/education/Mining-Coal
Στη Βικτόρια της Αυστραλίας, εκεί που είναι μια απ' τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, η Μελβούρνη, ο ηλεκτρισμός παράγεται κατά μεγάλο μέρος από λινίτη. Στην κοιλάδα Latrobe, περίπου 160 χιλιόμετρα ΝΑ της Μελβούρνης, υπάρχει ένα απ' τα καλύτερα λιγνιτικά κοιτάσματα του κόσμου. Η εξόρυξη γίνεται με καδοφόρους εκσκαφείς, όπως και στα μεγάλα ελληνικά κοιτάσματα, αλλά εκεί σταματούν οι ομοιότητες: ο λιγνίτης βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, μόνο 10-20 μέτρα βάθος. Τα στρώματα του λιγνίτη έχουν συχνά πάχος πάνω από ...

100 μέτρα και μέχρι 230 μέτρα. Η σχέση εκμετάλλευσης είναι από 0,5:1 έως 5:1, τα βέβαια αποθέματα φθάνουν τα 65 δισεκατομμύρια τόννους και τα πιθανά τα 430 δισεκατομμύρια τόννους, για έναν απ' τους πιο φθηνούς λιγνίτες στον κόσμο. Ο λιγνίτης έχει πολύ χαμηλή τέφρα (<4%), πολύ υψηλή υγρασία (48-70%) και καλή θερμογόνα δύναμη (2000Kcal/kg).

Στην κοιλάδα Latrobe υπάρχουν τρία μεγάλα λιγνιτωρυχεία και στο ένα απ' αυτά, το Hazelwood, της γνωστής και μεγάλης GDF Suez, ο λιγνίτης πήρε φωτιά και καίγεται εδώ και τρεις βδομάδες. Η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή όπου είχε ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση και οι αρχές υποπτεύονται ότι πρόκειται για εμπρησμό. Σε ένα τόσο συμπαγές λιγνιτικό κοίτασμα οι εικόνες του φλεγόμενου λιγνιτωρυχείου είναι το λιγότερο εντυπωσιακές και τα τοπικά μέσα περιγράφουν τοπία της Μόρντορ, της χώρας της φωτιάς απ' τον "Άρχοντα των Δακτυλιδιών".

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τόσο με εκτόξευση νερού μέσα απ' το λιγνιτωρυχείο όσο και με ρίψεις από ελικόπτερα, αλλά αυτές οι φωτιές είναι πολύ δύσκολες στην κατάσβεση. Μια φωτιά σβήνει πάντα αν της κόψεις την τροφοδοσία με οξυγόνο και στα ελληνικά λιγνιτωρυχεία ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατάσβεσης είναι με επίχωση. Στην Αυστραλία αυτό απλά δεν είναι δυνατό να γίνει, λόγω του μεγάλου πάχους των λιγνιτικών στρωμάτων. Μια τέτοια φωτιά μπορεί να καίει για μήνες, μέχρι να μειωθεί η έντασή της ή και να σβήσει από μόνη της. Προς το παρόν η φωτιά είναι εκτός ελέγχου, έχει απλωθεί σε πάνω από 400 εκτάρια (4000 στρέμματα) και οι φλόγες φθάνουν τα 20 ως 50 μέτρα ύψος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το χειρότερο είναι ότι η φωτιά εξελίσσεται μέσα στο υπέδαφος, τροφοδοτείται με οξυγόνο από ρωγμές κι ενώ μπορεί φαινομενικά να νομίζει κάποιος ότι έχει σβήσει, η φωτιά επιμένει να επανέρχεται. 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!

Ανάμεσα στα τρία λιγνιτωρυχεία της κοιλάδας βρίσκεται η μικρή πόλη Morwell, με 14000 κατοίκους. Ο άνεμος σπρώχνει τους καπνούς και τη στάχτη προς την πόλη και πλέον, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι Αρχές, είναι η εκκένωση της πόλης. Ήδη συνιστούν σε ηλικιωμένους και ασθενείς να απομακρυνθούν απ' την περιοχή κι έχουν μοιράσει 25000 μάσκες. 
Πριν από περίπου 23 χρόνια είχε παρουσιαστεί και στην Ελλάδα κάτι ανάλογο, στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα, όταν πήρε φωτιά το λιγνιτικό κοίτασμα, που βέβαια είναι πολύ πιο μικρό απ' το κοίτασμα της Αυστραλίας. Η φωτιά έκαιγε για πολλούς μήνες κι ο καπνός είχε δημιουργήσει έντονα προβλήματα στους κατοίκους των γειτονικών χωριών.
Μια παρόμοια φωτιά στη Centralia της Πενσυλβανίας/ΗΠΑ ξεκίνησε το 1962 κι εξακολουθεί να καίει ακόμα! Στην Ινδική πόλη Jharia μια φωτιά σε τοπικό κάρβουνο καίει επί 80 (!) χρόνια κι όλες οι προσπάθειες να σβήσει έχουν αποτύχει. Στο πιο κοντινό μας Κόσοβο, μια υπόγεια φωτιά εξελισσόταν για χρόνια κάτω απ' το χωριό Hade, που πρόκειται να μετεγκατασταθεί για την εκμετάλλευση του εκεί λιγνίτη. Και διηγήσεις παλαιοτέρων αναφέρουν υπόγειες φωτιές στο Καρυοχώρι της Πτολεμαϊδας, όπου πολύ παλιά γινόταν υπόγειες εξορύξεις.

ΠΗΓΗ
:greeklignite.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου