Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των μνημονίων


Σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής ασκεί δριμεία κριτική στην τρόικα

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους», τονίζεται στην έκθεση

Κριτική στο Eurogroup και στα ευρωπαϊκά όργανα που μετέχουν στην τρόικα, για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ασκεί σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στο σχέδιο του Ισπανού εισηγητή Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις τέσσερις χώρες δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ περιγράφει την κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων ως «απελπιστική». Συγκεκριμένα, υπολόγισε πως η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους», τονίζεται στην έκθεση.

Ακόμη, ο  Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για την χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.

ΒΗΜΑ 


ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου