Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΠΑ- Gazprom: Υπομονή 10 μέρες και στο βάθος διαιτησία


Υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή απόσταση ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου σκέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη όπου και έχουν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία της ρωσικής εταιρείας.
Οι Χ. Σαχίνης και Σ. Τελπάνοφ, συμφώνησαν να αποστείλει η Gazprom τις τελικές της προτάσεις σε διάστημα 6 έως 10 το πολύ ημερών, προκειμένου το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazpromexport και υπεύθυνος για την Ελλάδα να διαβουλευτεί με την ανώτατη πυραμίδα της ιεραρχίας του ρωσικού κολοσσού.
Η ελληνική πλευρά πάντως και στην τελευταία αυτή συνάντηση μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τιμή που θα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα, με αναδρομικότητα της συμφωνίας για τη νέα τιμή της τάξης των 12 μηνών.
Στον αντίποδα η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι μια πιθανή περαιτέρω μείωση της τιμής εάν δινόταν θα πρέπει να συνοδευτεί με μείωση του χρόνου της αναδρομικότητας.
Ωστόσο στο τελευταίο αυτό ραντεβού έγινε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να καταστεί σαφές ότι οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι δύο: είτε η ρωσική πλευρά κάνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής ή η ΔΕΠΑ θα κάνει χρήση της ρήτρας της υφιστάμενης σύμβασης για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία.
Η αίσθηση μάλιστα που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι τελικά δε θα γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα και επομένως θα οδηγηθούμε στη λύση της διαιτησίας.
Δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά και θα περιμένουμε να δούμε εάν τελικά η Gazprom θα δώσει αυτό που ζητούμε, ελπίζουμε να διαψευστούμε, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του EnergyPress.
Αξίζει να τονιστεί ότι κυβέρνηση και ΔΕΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί και με την τελευταία επιστολή των Ρώσων το σενάριο της μη συμφωνίας έχουν στο πλευρό τους και τους μεγάλους καταναλωτές. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μάλιστα δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να δώσει τιμή τουλάχιστον 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά και αναδρομικότητα ανά έτος σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να οδηγηθούμε σε διαιτησία. Οι ίδιες πηγές υποβαθμίζουν το θέμα των ελάχιστων ποσοτήτων (take or pay). 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου