Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα ετοιμάζουν Ρωσία - Ιράν

Συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα ετοιμάζουν Ρωσία - Ιράν
Την ανταλλαγή πετρελαίου με τρόφιμα και άλλα αγαθά διαπραγματεύονται Ιράν - Ρωσία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από την Τεχεράνη, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο που επικαλείται πηγές και από τις δύο χώρες, αυτή τη στιγμή συζητούνται οι  τελικές λεπτομέρειες σε μια συμφωνία ανταλλαγής που θα προβλέπει τη διάθεση στη Ρωσία έως 500.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε αντάλλαγμα για ρωσικό εξοπλισμό και αγαθά. Με τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι, το Ιράν θα μπορούσε να δει τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 1,5 δισ. δολ. το μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος και υπάρχουν καλές πιθανότητες επιτυχίας", δήλωσε στο πρακτορείο ρωσική πηγή. "Συζητάμε τις λεπτομέρειες και η ημερομηνία της υπογραφής θα εξαρτηθεί από αυτές τις λεπτομέρειες".

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η συμφωνία με τη Ρωσία θα εφαρμοστεί πριν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μείωσαν στο μισό τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τους τελευταίους 18 μήνες σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μια συμφωνία που θα προβλέπει την αγορά 500.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 50%, ενισχύοντας  σημαντικά την οικονομία της χώρας. 

 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου