Συμφωνία, διαιτησία ή νέα παράταση; Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ενόψει της νέας συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΔΕΠΑ και της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου και έχουν μεταφερθεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας αερίου. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας να δώσει για πρώτη φορά το παρών ο Σεργκέι Τσελπάνοφ το ανώτατο στέλεχος της διοικητικής βαθμίδας της Gazpromexport υπεύθυνος για την Ελλάδα.
Μέχρι το τελευταίο ραντεβού πριν τις γιορτές, η εικόνα για την εξέλιξη των συζητήσεων ήταν ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της τιμής που προσφέρουν οι ρώσοι (έκπτωση 10-15% πέριξ των 400 δολαρίων ανά χίλια κυβικά) και του ζητούμενου της ελληνικής πλευράς για εξομοίωση της τιμής της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κοντά στα 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά).
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση της Αθήνας (και αυτό έχει καταστεί σαφές προς την πλευρά της Gazprom) σύμφωνα με την οποία εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε θα γίνει χρήση του όρου της σύμβασης για προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.
Η σύνθετη και περίπλοκη διαπραγμάτευση πάντως περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους όπως το take or pay (καθοριστικό με δεδομένη την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης μετά τις αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και τον περιορισμό της συμμετοχής των μονάδων αερίου) αλλά και την αναδρομικότητα η οποία σύμφωνα με τη σύμβαση δεν ξεπερνά τους έξι μήνες. Εάν πάντως υπάρξει μια ικανοποιητική μείωση της τιμής, τότε θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονάδων αερίου και άρα θα αυξηθεί η συμμετοχή τους και η κατανάλωση.
Το σημείο πάντως που δημιουργεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά είναι η εμπλοκή στις σχέσεις της Κομισιόν με τη Gazprom και η εν εξελίξει έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Με τη ρωσική εταιρεία στο μικροσκόπιο υπάρχει η ανησυχία – και αυτό φαίνεται στις μέχρι τώρα επαφές – ότι η Gazprom είναι αρκετά «φειδωλή» καθώς θεωρεί πως ό,τι δώσει στην Ελλάδα θα χρειαστεί να το εφαρμόσει και σε άλλες χώρες πελάτες.
Υπό αυτό το πρίσμα πάντως η ΔΕΠΑ, έχοντας λάβει αντίστοιχες εντολές από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, εάν δε λάβει την επιθυμητή έκπτωση θα επιλέξει τη λύση της διεθνούς διαιτησίας, έχοντας μάλιστα προσλάβει ως νομικό σύμβουλο την εταιρεία που χρησιμοποίησε και η γερμανική RWE. Η περίφημη Freshfields είναι η εταιρεία που βοήθησε τους γερμανούς να κερδίσουν μια συμφωνία αξίας αρκετών δις δολαρίων (αναδρομικά και όφελος από το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής) και αυτή τη στιγμή είναι ο αρωγός της ΔΕΠΑ στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ένα καλύτερο τιμολόγιο αερίου και για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου