Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Οι χρυσαετοί του Γουαϊόμινγκ τσακίζονται από ανεμογεννήτριες του Γουόρεν Μπάφετ και τα θαλασσοπούλια της Σκωτίας απ' τα υπεράκτια αιολικά.


Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει στρέψει την προσοχή του και στις ανεμογεννήτριες, επειδή προσφέρουν σημαντικές φοροαπαλλαγές. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε πρόσφατα στο Γουαϊόμινγκ, εκτός από φοροαπαλλαγές ενίοτε φέρνουν όχι μόνο  ...
πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και κακή φήμη στον ίδιο. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από το 2009 μέχρι πρόσφατα 38 χρυσαετοί και 336 άλλα προστατευόμενα πουλιά, (όπως γεράκια, κοτσύφια, κορυδαλλοί, σπουργίτια και τρυποφράκτες), βρέθηκαν σκοτωμένα στα αιολικά πάρκα “Seven Mile Hill” και “Glenrock/Rolling Hills” της εταιρείας PacifiCorp Energy, στις περιοχές Carbon και Converse. Τα πάρκα περιλαμβάνουν συνολικά 237 ανεμογεννήτριες. Η εταιρεία παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά δήλωσε "ένοχη" και ήρθε σε συμβιβασμό με την κατηγορούσα αρχή, για να πληρώσει συνολικά 2,5 εκατ. δολάρια σε Ταμεία διατήρησης της Άγριας Ζωής και να μπει σε πενταετή επιτήρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να πάρει μέτρα αποτροπής θανάτων πτηνών στα τέσσερα αιολικά πάρκα που έχει στο Γουαϊόμινγκ. Θα αναγκαστεί επίσης να δαπανήσει περί τις 600 χιλ. δολάρια/έτος για έργα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης προς τις οδηγίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών

Ήταν η 2η καταδίκη μέσα σ' ένα χρόνο στο Γουαϊόμινγκ για θανάτους πουλιών από ανεμογεννήτριες, καθώς πέρυσι και η Duke Energy είχε επίσης παραδεχθεί την ενοχή της για θανάτους χρυσαετών και άλλων πουλιών σε δυο αιολικά πάρκα.


Την ίδια στιγμή στη Σκωτία έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις προσκρούσεις θαλασσοπουλιών, όπως διάφορα είδη γλάρων και κορμοράνων, σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και τώρα μελετούν το κατά πόσο τα πουλιά έχουν αναπτύξει από ένστικτο αυτοσυντήρησης τεχνικές αποφυγής των αιολικών πάρκων. Από τα ευρήματα της μελέτης ήταν πως οι λευκοί κορμοράνοι της Σκωτίας τείνουν να αποφεύγουν τα αιολικά πάρκα από μακριά, αλλά οι γλάροι φαίνεται να προσελκύονται. Ακόμα κι αν υποτεθεί πως το 99% των πουλιών αποφύγει τις ανεμογεννήτριες, το υπόλοιπο 1% μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλές χιλιάδες νεκρά πουλιά, κι ακόμα και να μειώσει τους πληθυσμούς σε κάποια είδη. Μπορεί βέβαια οι κορμοράνοι να καταφέρνουν να αποφεύγουν τα αιολικά πάρκα, στην ουσία όμως έχουμε μια σε εξέλιξη διαδικασία εκτόπισης των πουλιών απ' τους παραδοσιακούς τους βιότοπους. Κατόπιν αυτού συνιστάται να αποφεύγεται η χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές σημαντικές για τα πουλιά, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις στα θαλασσοπούλια. 


Και μπορεί οι φλεγματικοί Αγγλοσάξονες σε ΗΠΑ και Σκωτία να βλέπουν με ανησυχία τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά και να έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό bird-choppers (τεμαχιστές πουλιών) στις ανεμογεννήτριες, αλλά στην χρεοκοπημένη χώρα το αιολικό λόμπυ βλέπει τις ανεμογεννήτριες ως "την καλύτερη ασπίδα για τα πουλιά"! Σε μια χώρα που πρώτα χρεοκόπησε ηθικά κι έπειτα χρεοκόπησε οικονομικά, ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει "ό,τι κατεβάσει η κούτρα του", αφού ο κρατικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος και τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται συχνά όπου να' ναι κι όπως να' ναι, όπως διαπίστωσε ακόμα και η ίδια η Κομισιόν. Είχαμε άλλωστε το παράδειγμα όπου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε από μια Περιφερειακή Αρχή και εγκρίθηκε από άλλη, όμορης Περιφέρειας. 

Ό,τι και να λέει πάντως το αιολικό λόμπυ, η ουσία είναι μία: τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν και γι' αυτό, μόλις κοπούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές ουδείς θα γυρίσει να ξανα-ασχοληθεί μαζί τους. Τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν ανάγκη αξιοπιστίας ισχύος, αυτό ακριβώς που λείπει απ' τα αιολικά. Γι' αυτό και σ' όλη την ταλαιπωρημένη από την "ΑΠΕτζήδικη παράνοια" Ευρώπη ξεπηδούν τελευταία διάφοροι "Μηχανισμοί Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος", προκειμένου να μείνουν τα φώτα αναμμένα. 

Κι όσο για την "καλύτερη ασπίδα για τα πουλιά", την έχουμε δει κι άλλη φορά και μπορείτε να τη θυμηθείτε στο ιστολόγιο πάνω δεξιά, στο βιντεάκι με το γύπα, που τσακίζεται από ανεμογεννήτρια στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Καταπληκτική "ασπίδα", πράγματι ... Θυμίζει το Σπαρτιάτικο "Ή ταν ή επί τας", στο "επί τας" βεβαίως-βεβαίως ..


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου