Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες


«Η χθεσινή συναίνεση, όπως καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνει ένα θετικό μήνυμα. Οι κινήσεις της Τουρκίας και οι παραβιάσεις του ‘Μπαρμπαρός’ αποτελούν δράσεις που δεν ωφελούν την ευστάθεια και με βάση τις διεθνείς αποφάσεις πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε, μιλώντας στην «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. 

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον South Stream και εκτίμησε με βάση τις πρώτες δηλώσεις ότι υπάρχει αλλαγή όδευσης που θα ακολουθεί το χερσαίο τμήμα της Τουρκίας και θα καταλήγει ως κόμβος στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στους τρεις αγωγούς που αυτή τη στιγμή προωθούνται από την Ελλάδα, δηλαδή τον TAP, τον EastMed που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα που, όπως είπε, είναι απολύτως υλοποιήσιμος και εμφανίζει επενδυτικό ενδιαφέρον και τον κάθετο διάδρομο που έχει άλλη φιλοσοφία: με χαμηλότερο κόστος να διασυνδέσει τα εθνικά δίκτυα αερίων. Για τον EastMed ανέφερε ειδικότερα ότι αναμένονται σύντομα αποφάσεις από τις Βρυξέλλες. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μανιάτης δεν άφησε ασχολίαστες τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τις επιφυλάξεις που ήγειρε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. «Ελπίζω οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουμε καλή συνεργασία με νέους προμηθευτές-παραγωγούς ενέργειας, οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με χρόνο γραφειοκρατίας Βρυξελλών», είπε. 

Πετρέλαιο 

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο επέρχονται αλλαγές στους επενδυτικούς σχεδιασμούς των εταιρειών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες ενεργειακές επενδύσεις. Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε αισιοδοξία για τον εν εξελίξει διαγωνισμό παραχώρησης, αφήνοντας να εννοηθεί στην ομιλία του ότι έχει υπάρξει νέο ενδιαφέρον και αγορές πακέτων δεδομένων από νέες εταιρείες (μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι έχουν αγοραστεί πακέτα από τρεις εταιρείες). 

Α. Ζερβός 

Στο ίδιο συνέδριο ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εν μέσω κρίσης η εταιρεία υποχώρησε σε αναθεώρηση του σχεδιασμού της υλοποιώντας ετήσιες επενδύσεις ύψους 1 δισ. και προχώρησε σε αναδιάρθρωση του κόστους της. Ο κ. Ζερβός, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν για την αγορά ηλεκτρισμού τόνισε ότι είναι αναγκαίο ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση με δίκαιο τρόπο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν ενόψει των επικείμενων αποφάσεων. 

Γ. Περιστέρης 

«Είναι ανάγκη να δώσουμε προσοχή στα εγχώρια καύσιμα που είναι ο λιγνίτης και οι ανταγωνιστικές ΑΠΕ, δηλαδή τα υδροϋλεκτρικά, τα αιολικά και η βιομάζα», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης. Για να υπάρξει νέα ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ, ο κ. Περιστέρης είπε ότι είναι προϋπόθεση η τακτοποίηση και κανονικοποίηση των πληρωμών καθώς έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους ανησυχητικά σημάδια καθώς επίσης και το σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Σχολιάζοντας τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών, σημειώνοντας ότι το κόστος επένδυσης είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που ξοδεύουμε για την ηλεκτροδότηση των νησιών. 

Μ. Ρήγας 

Πρέπει να περιορίσουμε τις προσδοκίες και να κινηθούμε γρήγορα, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες στις έρευνες υδρογοναναθράκων στη βάση του νέου περιβάλλοντος τιμών για το πετρέλαιο, ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Energan, Μαθιός Ρήγας. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το τι πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα για περιοχές σε δύο και τρείς χιλιάδες μέτρα βάθος στη θάλασσα με μεγάλο ρίσκο και με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου. Ο κ. Ρηγας τόνισε ότι για τους επενδυτές της αγοράς έχει μεγάλη σημασία η χάραξη εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για τον κλάδο.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου