Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μειώνεται κατά 75 ημέρες η συνδικαλιστική άδεια ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ


Ο περιορισμός της συνδικαλιστικής άδειας των μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και της Γενικής Συνοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε μόλις … 17 μέρες το χρόνο, προκρίνεται στην κυβέρνηση.

Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για ένα από τα βασικά σημεία του ισχύοντος Συνδικαλιστικού Νόμου, στα οποία επίκεινται αλλαγές,  ενόψει της έλευσης των ανωτάτων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σημειώνεται πως σήμερα κάθε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (δηλαδή του οργάνου που συντονίζει τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ δύο συνεδριάσεων των Κεντρικών Συμβουλίων) είτε της ΑΔΕΔΥ, είτε της ΓΣΕΕ έχει 95 ημέρες συνδικαλιστική άδεια, επί συνόλου περίπου 260 εργάσιμων ημέρων (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι αργίες)

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως ο  σημερινός συνδικαλιστικός νόμος δεν ισχύει από το 1982 αλλά από το 1994. 

Και αυτό γιατί πριν είκοσι ακριβώς χρόνια, πέρασαν ορισμένες τροποποιήσεις στον αρχικό νόμο που θεσπίστηκε πριν 32 χρόνια. Μία από αυτές τις τροποποιήσεις ήταν η αύξηση των ημερών συνδικαλιστικής αδείας για τα μέλη των εκτελεστικών επιτροπών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ από τις 17, που οριζόταν στο νόμο του 1982, στις 95. Συνεπώς εκείνο που προτείνει η κυβέρνηση είναι μία… επιστροφή στο 1982, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η πρόταση αυτή που έχει συμφωνηθεί πλέον στα πλαίσια της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο των κοινών συμπερασμάτων μεταξύ υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των προέδρων της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος), του ΣΕΒ (Θ. Φέσσας), της ΓΣΕΒΕΕ (Γ. Καββαθάς), της ΕΣΕΕ (Β. Κορκίδης), του ΣΕΤΕ (Α.Ανδρεάδης) υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στη Γενεύη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό «η συγκριτική μελέτη (για το συνδικαλιστικό νόμο) που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου