Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Απίστευτο: «Κόβουν» την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα δύο!

Απίστευτο: «Κόβουν» την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα δύο!
«Υποβαθμίζουν» τους περιφερειακούς Τ/Σ του Αιγαίου.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2014 υλοποιείται το «Switch off» της αναλογικής τηλεόρασης στο Νότιο-Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, με βάση την κοινή Υπουργική απόφαση της 24-9-14 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2555/Β’ την 25-9-2014

Και ενώ οι Τ/Σ (τηλεοπτικοί σταθμοί) του Ν. Αιγαίου είχαν ενημερωθεί προφορικά για το αυτονόητο, ότι θα εκπέμπουν ψηφιακά σε ολόκληρη την Διοικητική τους Περιφέρεια όπως όλοι οι άλλοι Τ/Σ σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώνουν, ότι στις συμβάσεις που έλαβαν προς υπογραφή από τον πάροχο τους, που είναι η DIGEA, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Δωδεκανήσου δεν θα εκπέμψουν στις Κυκλάδες αλλά από 25 κέντρα εκπομπής σε Δωδεκάνησο και Σάμο – Ικαρία. Στην ίδια λογική και οι Τ/Σ των Κυκλάδων δεν θα εκπέμψουν στη Δωδεκάνησο, αλλά μόνο στον ολιγάριθμο πληθυσμό των νησιών τους.

Δηλαδή Δωδεκάνησος (νότιο Αιγαίο) και Σάμος – Ικαρία (βόρειο Αιγαίο) πάνε μαζί και δημιουργούν μια ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ που διοικητικά δεν υφίσταται, με ορφανό το έτερο κομμάτι, δηλ. τις Κυκλάδες.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν κάποιοι γραφειοκράτες να τα εμπνευστούν και να τα υλοποιούν!

Έτσι το Ν. Αιγαίο εμφανίζεται «καρατομημένο» και μάλιστα στον νευραλγικό τομέα των επικοινωνιών.

Σε όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας δεν εμφανίστηκαν τέτοιου είδους «κακοτεχνίες» αντιθέτως κινούνται στη λογική του μεγαλύτερου πληθυσμού και όχι της συρρίκνωσης του.
Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για το Ν. Αιγαίο παρά το γεγονός ότι είναι η μικρότερη -πληθυσμιακά- Περιφέρεια που προσφέρει όμως τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ουσία της λειτουργίας των ενημερωτικών Τ/Σ στην Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αφενός θεωρούνται δεύτερης ταχύτητας περιφερειακά κανάλια που θα απευθύνονται σε ολιγάριθμο πληθυσμό, με ότι συνεπάγεται για την επιβίωσή τους, αφετέρου με βάση την κείμενη νομοθεσία για το περιεχόμενο του προγράμματος των ενημερωτικών Τ/Σ, που επιβάλλεται να είναι από 30% και άνω τοπικού περιεχομένου, οι εν λόγω Τ/Σ θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (μισό Ν. Αιγαίο + μισό Β. Αιγαίο) που σημαίνει υψηλότερο κόστος!

Συμπέρασμα: Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου θα πρέπει να βρίσκεται και να ομιλεί ταυτοχρόνως, π.χ. σε Ρόδο και Σύρο (να ταξιδέψει από Ρόδο προς Σύρο μέσω Πειραιά με δύο διαφορετικά πλοία) για θέματα της Περιφέρειάς του… Κάτι ανάλογο και με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου.
Η πλήρης παρακμιακή ανοησία, που το βασικότερο είναι να οδηγεί με ακρίβεια στην ανομοιογένεια και αποξένωση των κατοίκων της ίδιας Περιφέρειας. Εύγε! tvkosmos



ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Από δύο έως δώδεκα έτη εργασίας επιπλέον για τις μητέρες ανηλίκων

Από δύο έως δώδεκα έτη εργασίας επιπλέον για τις μητέρες ανηλίκων
Μετά το ’21 « καίγονται» κυρίως οι μητέρες ανηλίκων που είναι σήμερα κάτω από 44 ετών ( γεννημένες μετά το 1970 ) .Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που εστάλη στην τρόικα :

- Οι ασφαλισμένοι/ες  που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/ 2018 ( έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας)  «διασώζονται» και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα μεταβατικά όρια που ορίζει  ο 3863 /2010
- Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 2
- Το 2020 κατά 4 ενώ
- Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν έως τα 62 τους χρόνια καθώς η πόρτα με τις εξαιρέσεις φαίνεται ότι κλείνει οριστικά .

Οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα διευκρινήσεις .

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τρόικα , στον τομέα του ασφαλιστικού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά ήπιος καθώς  η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι σταδιακή και αφορά μικρό αριθμό γυναικών και ασφαλισμένων με το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών  ( κατ’ εκτίμηση 10.000) Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς να αφορά άντρες με 35ετία και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η  Τρόικα θα εξακολουθήσει να απαιτεί   καίριες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό  αν δε βρεθούν «ισοδύναμα» ( πχ αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) που να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό . Πάντως  στο Παρίσι καλλιεργήθηκε το έδαφος για συμφωνία σε άλλα πέντε  σημεία:

1. Στα 21 χρόνια  και 8 μήνες   από 15 που ισχύει σήμερα ( 6500 ένσημα αντί για 4.500)αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση για τους σημερινούς 40ρηδες. Το μέτρο που φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στο Παρίσι βάζει στο στόχαστρο τους γεννημένους μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.  Η  ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «διασώθηκαν » οι ευάλωτοι της κρίσης καθώς η  κατάργηση της 15ετίας για τις μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγούσε σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι με δεδομένο ότι ο δείκτης  ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια   δε θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αλλά  ούτε και να βγουν στη σύνταξη.
 2. Πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 . Υπενθυμίζουμε ότι ο ν.3863/2010 προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων έως τις 31/12/2015. Κάτω από αυτή τη δημοσιονομική συγκυρία ,αποσύρεται ακόμα και η σκέψη να δοθεί αύξηση το 2016 της τάξης του 3,5%.

-Δυνατότητα μείωσης των εισφορών σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση παροχών και συντάξεων. Ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν υιοθετηθεί το μέτρο οι συντάξεις θα συρρικνωθούν έως και 20%.

- Ενοιποιήσεις Ταμείων. Στο ΙΚΑ θα συγχωνευθούν επικουρικά και ταμεία πρόνοιας ( κάθετη παρέμβαση)

- Η τρόικα φαίνεται ότι πείστηκε να παραπεμφθεί  για αργότερα η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη των απεργιών με πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευση των εργαζομένων.

-Προς το παρόν ( αυτό μπορεί να αλλάξει αν ενταθούν οι πιέσεις της Τρόικας ) η ελληνική πλευρά έχει αποκρούσει :

- Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων   για όσους  θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά . Η  τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις 15%-20%  από την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο  τη νέα γενιά των συνταξιούχων.

-Μείωση της κατώτατης σύνταξης προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του προνοιακού μέρους των κατώτατων ορίων της σύνταξης . Δηλαδή σήμερα από τα  487 ευρώ  η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές είναι μόλις 280 με 310 ευρώ. Το υπόλοιπο είναι κρατική χρηματοδότηση, την οποία τώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί.
-Ένταξη του ΕΚΑΣ το οποίο δε θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή   στο μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος . Η ελληνική πλευρά δέχεται την αναδιάρθρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ αλλά όχι την πλήρη κατάργησή του


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ανθρώπινη ύπαρξη στον Κόκκινο Πλανήτη; (Βίντεο)


Αν κάποιος ισχυριστεί ότι ο Άρης κατοικείται, σίγουρα θα τον αποκαλέσουν παράφρονα. Αν όμως όντως υπάρχουν αποδείξεις και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη;

Η Jackie, η οποία συμμετείχε στην αποστολή Viking το 1979, ισχυρίζεται ότι είδε δύο άνδρες στον Άρη.
Ο πρώην πιλότος της CIA John Lear δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν άνθρωποι στον Άρη, ενώ ο Andrew Bassiago υποστήριξε ότι ο πλανήτης φιλοξενεί ολόκληρη αποικία.

Οι δηλώσεις του Lear και του Bassiago ενισχύουν τη μαρτυρία της Jackie.
Ο John Lear πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που είδε η Jackie στον Άρη ενδέχεται να συντηρούσαν το σκάφος του Viking. Οι ηλιακοί συλλέκτες καλύπτονται πολύ συχνά από σκόνη. Μερικές μέρες αργότερα εμφανίζονται όμως και πάλι καθαροί.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος καθαρίζει τα διαστημικά οχήματα… Πληθαίνουν συνεχώς οι ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη.
Η παρακάτω εικόνα έχει ληφθεί από το Curiosity και δείχνει μια ανθρώπινη φιγούρα…

κατά την γνώμη του blog (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ) δεν νομίζω , αλλα και αν μόνο άνθρωποι δεν θα ειναι! ένας εξελιγμένος πολιτισμός και έξυπνος θα ζούσε κάτω απο το έδαφος εγώ αυτό θα έκανα! σημείωση η Ισπανια δεν έχει καμιά σχέση με Ελλάδα εκεί μιλάνε ανοιχτά για τέτοια θέματα όταν στο ελαντα δεν τολμούν να πιάσουν τέτοια θέματα , και αν καμιά φορά έχουν ειρωνικό ύφος συνωμοσίες! τα μεγάλα έγκυρα μέσα αποβλάκωσης!



ΠΗΓΗ:defencenet.gr


Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

250 χιλιάδες εργαζόμενοι θίγονται από την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης


Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα στην επόμενη πενταετία,  με στόχο το αργότερο έως το 2020 να ισχύσει το όριο των 62 ετών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Στο υπουργείο Εργασίας, έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ενσωματώσουν, υπό μορφή μεταβατικής διάταξης, τη συγκεκριμένη αλλαγή, που θα επηρεάσει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έως 250.000 εργαζόμενους. Οι μεγάλοι «χαμένοι» της συγκεκριμένης ανατροπής, αναμένεται να είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι γυναίκες με 25αετία στο δημόσιο, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και «παλιοί» ασφαλισμένοι, πριν από το 1983. Επίσης στην «κόκκινη γραμμή» βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα επιμένει να απαιτεί να νομοθετηθεί και η αύξηση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται, από 4.500 (15αετία) που είναι σήμερα, σε 6.500 (21 έτη και 8 μήνες), για τη χορήγηση της κατώτατης ή και της βασικής σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως όριο το μέτρο να εφαρμοστεί για όσους ασφαλισμένους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 είναι το πολύ 40 ετών. Επίσης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται το «πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016 - 2017, ικανοποιώντας έτσι άλλη μια απαίτηση της τρόικας, που θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τη δαπάνη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά καλείται να βρει τρόπο να περιορίσει το κόστος για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), καθώς φέτος προέκυψε υπέρβαση κατά περίπου 200.000.000 ευρώ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι να υπάρξει εκ νέου αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος, που λαμβάνουν πάνω από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι από την 1.1.2104 και μετά αυξήθηκε το κατώτατο όριο χορήγησης της σύνταξης, από τα 60 έτη που ήταν έως τότε, στα 65 έτη. Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του έτους, υπό μορφή νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης των όποιων αλλαγών το ταχύτερο δυνατό.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο ΟΠΕΚ δεν έχει θέσει στόχο για συγκεκριμένη τιμή στο πετρέλαιο


Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν στοχεύει ή δεν έχει θέσει κάποια συγκεκριμένη τιμή για το αργό πετρέλαιο, μετά την απόφαση του οργανισμού να διατηρήσει την ημερήσια παραγωγή στα 30.000.000 βαρέλια, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 

«Η αγορά θα αποφασίσει την διατηρήσιμη και σταθερή τιμή και εμείς (σ.σ ως ΟΠΕΚ) δεν στοχεύουμε ή δεν θα θέσουμε κάποια συγκεκριμένη τιμή», ανακοίνωσε ο Suhail Mohamed Faraj Al-Mazrouei, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δώσουμε χρόνο ώστε να επέλθει σταθερότητα στην αγορά και δεν θα πανικοβληθούμε».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Καταχρεωμένες οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου - Παράγουν με ζημία λόγω της πτώσης των τιμών


Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.

Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα "πόδια" τους, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει, ενώ οι ΗΠΑ με το "γαλαξιακό" χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είνια οι υδρογονάνθρακες.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου και το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώοσυν πράγοντας πετρέλαιο με ζημία.

Έντεχνα όλα τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό" ο πραγματικός κερδισμένος όμως είναι η Σ.Αραβία, και αυτή ορίζει το παιχνίδι, διότι τα δικά της κοιτάσματα επειδή είναι κοντά στις ακτές της παράγονται φθηνότερα και συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη ακόμα και με χαμηλές τιμές.

Μ ε χαμηλές τιμές δημιουργείται πρόβλημα στις πρωτίστως στις ΗΠΑ οι οποίες παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με τιμή 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή πώλησης έπεσε στα 75 και έπεται συνέχεια.

Στην πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή έχουμε τώρα το φαινόμενο μιας επισώρευσης πολέμων: τον ψυχρό πόλεμο Δύσης εναντίον Ρωσίας, τον θερμό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον ατέρμονα πλέον και ολοένα διευρυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον νομισματικό πόλεμο Κίνας-Ρωσίας-BRICS κατά της κυριαρχίας του δολαρίου και τον πόλεμο του πετρελαίου – άθροισμα ορατό αλλά ελλιπές, που δεν προοιωνίζεται παρά πολύ σκοτεινές εξελίξεις
.
Για τις αιτίες της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου –που πιθανολογείται να φθάσει και στα 60 δολ.-μόνη αδιαφιλονίκητη είναι η πτώση της ζήτησης, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

Αντικείμενο έντονων συζητήσεων και συγκρουομένων ερμηνειών είναι η στάση απαθούς παρατηρητή των «δυνάμεων της αγοράς» που υιοθέτησε Η Σαουδική Αραβία, αρνούμενη να δεχθεί συντονισμένη μείωση της παραγωγής για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Δύο επικρατούσες ερμηνείες φαίνεται να εμπεριέχουν, κατά το ήμισυ η κάθε μια, την αλήθεια.

Κατά την πρώτη, που υποστηρίχθηκε από Αμερικανούς δημοσιογράφους στον εξω-συστημικό Τύπο, ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι το αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Τζων Κέρυ και του βασιλικού οίκου Σαούντ, όταν ο πρώτος επισκέφθηκε τη Ριάντ τον Σεπτέμβριο, για να στρατολογήσει τους Σαουδάραβες στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ. 

Κατά την εκδοχή αυτή η Σαουδική πλευρά επιδίωξε τη συμφωνία των Αμερικανών στην τεχνητή πτώση της τιμής, προκειμένου να πληγεί η οικονομία του Ιράν. Ο Κέρρυ προθύμως συγκατατέθηκε (απιστώντας στο φλερτ με τον Ιρανό πρόεδρο Χατεμί) υπολογίζοντας στο πλήγμα κατά της Ρωσίας.

Η δεύτερη εκδοχή, που ενισχύεται από τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι βασικός στόχος της Σαουδικής συνέργειας στον κατήφορο των τιμών δεν είναι το Ιράν αλλά ο αμερικανικός μελλοντικός ανταγωνισμός με πετρέλαιο υδραυλικής ρωγμάτωσης (φράκινγκ), η αμερικανική παραγωγή του οποίου έτεινε να ξεπεράσει την Σαουδική.

Συμβαίνει πράγματι η πτώση των τιμών εάν συνεχισθεί κάτω από το επίπεδο των 80 δολ. τα βαρέλι θα τσακίσει τη νέα και μόνη ανθούσα αμερικανική βιομηχανία, της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολίθους, λόγω του υψηλού κόστους αυτής της διαδικασίας, ίσως και δεκαπλάσιου από ορισμένων Σαουδικών πηγών.

Ήδη σήμερα το οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι σε 19 αμερικανικές περιφέρειες σχιστολιθικής εκμετάλλευσης η εξόρυξη πετρελαίου γίνεται με ζημία όταν η τιμή αγοράς βρίσκεται στο επίπεδο των 75 δολ. το βαρέλι. Και η ημερήσια παραγωγή αυτών των περιφερειών ήταν 415.ΟΟΟ βαρέλια την ημέρα.

Όπως δήλωσε ο Ντάνιελ Ντίκερ, πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Πλούτου Μερκ Μπλοκ, με 25ετή πείρα εμπορίας πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: «΄Ολοι παριστάνουν τους χαμογελαστούς, ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τιμή πετρελαίου σε 80 δολ., αλλά πρόκειται για χοντρά παραμύθια. Η «επανάσταση του σχιστόλιθου» δεν περπατάει με 80 δολάρια. Τελεία και παύλα.» 

Το ακούσατε αυτό; Το καταλάβατε; Και όμως τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ρωσία που δεν χρωστάει σε κανέναν έιναι σε δύσκολη θέση, ενώ οι Αμερικανοί που χρωστάνε πιθανότατα και σε...εξωγήινους, έχει το πάνω "χέρι".

Αναφέρεται ότι στο μισό περίπου των υπό εκμετάλλευση πεδίων σχιστολίθου η εξόρυξη είναι ζημιογόνος με τιμή κατώτερη των 80 δολ το βαρέλι. Συμβαίνει δε πλήθος εταιρειών να έχουν δανεισθεί μεγάλα κεφάλαια για την επένδυση προκειμένου να συμμετάσχουν στο «νέο Ελντοράντο».

Κατά τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ, 61 από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέος 199 δισεκατομμυρίων!

 Αρκετές άρχισαν ήδη να κλείνουν και η επιδημία των φαλιμέντων θα πάρει μεγάλη έκταση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, εάν δεν υπάρξει συμφωνία διάσωσης των τιμών

Η Σαουδική Αραβία δεν άφησε όμως περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ-Ναϊμί δήλωσε χθες: « Κανείς δεν πρέπει να περιορίσει την παραγωγή. Η αγορά θα σταθεροποιηθεί μόνη της.»

Και σε απάντηση στις απόψεις άλλων μελών του ΟΠΕΚ για την ανάγκη παρέμβασης, ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε αποκαλυπτικά:
«Γιατί να περικόψει η Σαουδική Αραβία την παραγωγή της; Οι ΗΠΑ έχουν τώρα επίσης μεγάλη παραγωγή. Θα πρέπει να την περικόψουν και αυτές;»


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυτός είναι ο Hedge Fund Manager που είχε προβλέψει την πτώση στην τιμή του πετρελαίου b

Αυτός είναι ο Hedge Fund Manager που είχε προβλέψει την πτώση στην τιμή του πετρελαίου
Τον Μάιο το αργό σημείωνε ισχυρά κέρδη, όμως ήδη από τότε, ο hedge fund manager Zach Schreiber έβλεπε την πτώση του πετρελαίου να έρχεται.

Σε συνέδριο του  Sohn Conference Foundation, ήδη από τον προηγούμενο Μάιο, ο Schreiber, ιδρυτής του  hedge fund PointState Capital, ο οποίος εργάστηκε για έξι χρόνια με τον μύθο των αγορών Stanley Druckenmiller, είχε δηλώσει ότι το πετρέλαιο θα αρχίσει να σημειώνει πτώση.

"Θα πάει χαμηλότερα, πολύ χαμηλότερα", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη, τα 12 κράτη μέλη του OPEC, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μειώσουν την παραγωγή, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου, παρά το γεγονός, ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς, θεωρούσαν τη μείωση της παραγωγής, ως το πιθανότερο σενάριο.

Το αποτέλεσμα της απόφασης του ΟPEC, ήταν η τιμή να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010.

"Στο αργό των ΗΠΑ, συμβαίνει ότι και με την υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου. Κυρίες και κύριοι είναι μία από τα ίδια", ανέφερε ο Schreiber.

Ο Schreiber σημείωνε από τότε πως η παραγωγή πετρελαίου δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Με την τιμή του μαύρου χρυσού να βρίσκεται ήδη 10 δολάρια κάτω από το όριο που έθετε.

Σύμφωνα με τον Schreiber "η τότε υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε οδηγήσει σε εφησυχασμό, ο οποίος όμως λειτουργεί «δολοφονικά»". 

Στην αρχή του έτους, το πετρέλαιο είχε σημειώσει ράλι, από τα 90 στα 105 δολάρια το βαρέλι ενώ η υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε διατηρηθεί μεταξύ 85 και 105 δολαρίων για τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Στην οικονομία, η κρίση αργεί να έρθει περισσότερο από όσο πιστεύει κανείς αλλά όταν αυτό συμβεί, συμβαίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο", σημείωνε τότε ο Schreiber.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η νέα αποικιοκρατία


Σε άλλες παλαιότερες εποχές «αντιβασιλείς», έπαρχοι και αξιωματούχοι έφταναν από την μητρόπολη για να διοικήσουν τους πρωτόγονους ιθαγενείς, να δώσουν τα φώτα τους και να ρουφήξουν τον πλούτο τους. Σήμερα, όπως αρχίζει πια να γίνεται ξεκάθαρο από το ελληνικό παράδειγμα εποπτείας, η αποικιοκρατική διοίκηση γίνεται κατά κύριο λόγο από το πρόθυμο εγχώριο πολιτικό προσωπικό.
Αυτοί οι πρόθυμοι τοποθέτησαν  τη χώρα στη μέγγενη των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων φρόντισαν να εντάξουν στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας τις απαιτήσεις των δανειστών και από το 2010 μέχρι και τώρα διοικούν ως τοποτηρητές ξένων συμφερόντων μετατρέποντας τη χώρα σε αποικία χρέους, όπου:
·        Δημιουργήθηκε μια τεράστια δεξαμενή φτηνού εργατικού δυναμικού
·        Υποτιμήθηκαν γενικότερα οι αξίες που θα επιτρέψουν στα εγχώρια και ξένα κοράκια να αρπάξουν τζάμπα ότι έχει αξία και προοπτική κέρδους
·        Απελευθερώθηκε η ασυδοσία του αφεντικού που μπορεί να κάνει νόμιμα τις δουλειές του τζάμπα
·        Δημιουργήθηκε ο μηχανισμός αφαίμαξης του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου για την εξυπηρέτηση του χρέους
Στην  ελληνική αποικία (χρέους) η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει το ρόλο της μαριονέτας και υπάρχει μόνο και μόνο για να νομιμοποιεί και να εφαρμόζει τις αποφάσεις των δανειστών:
·        Πόσο, σε ποιον και τι θα ξεπουληθεί
·        Πόσος από τον παραγόμενο πλούτο θα επιστραφεί στους δανειστές
·        Σε ποιο ποσοστό και σε ποιο βαθμό θα πεταχτεί στο περιθώριο η ελληνική κοινωνία με την εξαφάνιση των κοινωνικών δαπανών.
Η βασικότερη ωστόσο δουλειά και το κύριο καθήκον της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης είναι η φροντίδα για τη συντήρηση και διαιώνιση  του καθεστώτος αποικίας χρέους για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος ακούμε τους σημερινούς αλλά και τους επίδοξους επόμενους ιθύνοντες να ορκίζονται πίστη στη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ακριβώς την ίδια στιγμή που με καμία αριθμητική και υπολογισμό κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Ακόμη κι αν εξαθλιωθεί το σύνολο του ελληνικού λαού για τον επόμενο αιώνα..
Αυτή η αναγνώριση—από το απερχόμενο αλλά και το επερχόμενο- πολιτικό προσωπικό της δυνατότητας εξυπηρέτησης ενός χρέους που κανένας μαθηματικός υπολογισμός δεν το κάνει βιώσιμο, είναι η αποδοχή  του καθεστώτος της αποικίας χρέους για τη χώρα.


ΠΗΓΗ:topontiki.gr

Υποψήφιος ''δανειστής''..


   Κατηγορεί η συμπολίτευση την αντιπολίτευση γιατί η τελευταία έχει δηλώσει πως ούτε πρόκειται να προτείνει κάποιον για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,
     ..αλλά ούτε και πρόκειται να ψηφίσει οποιονδήποτε κι αν προταθεί, μακάρι να είναι κι ο Θεός ο ίδιος, προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκλογές.

     Κατηγορούν τα σούργελα της τρόϊκας τους άλλους, ότι θα αρνηθούν να ψηφίσουν, ακόμα κι ένα πρόσωπο εγνωσμένης ηθικής και πολιτικής αξίας, υπεράνω κομμάτων και πολιτικών παθών.

     Μάλιστα.
     Καιρός τώρα να μας εξηγήσουν πώς θα μπορούσε ένα πρόσωπο τέτοιας ηθικής ακεραιότητας, ''υπεράνω'' παθών και κακιών,
     ..να δεχτεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, με τις παρούσες συνθήκες!
     Αυτομάτως, δεχόμενο την υποψηφιότητα χάνει όλες αυτές τις υψηλές ιδιότητες, και καταντάει ένα ανθρωπάριο που εν γνώσει του, και εν γνώσει των συνεπειών της πιθανής (απίθανης) εκλογής του, δέχεται να δώσει το ''φιλί της ζωής'' σε μιά τέτοια κυβέρνηση ανδρεικέλων!

     Ποιός σοβαρός και πραγματικά ηθικός άνθρωπος θα δεχόταν να πάει κόντρα στην βούληση του λαού,
    ..συμπαρατασσόμενος με την θλιβερή μειοψηφία που κυβερνάει, ελέω των 50 εδρών bonus, του εκλογικού νόμου-νοθεία.
     Ποιός σόφρων θα δεχόταν να διεκδικήσει την καρέκλα του απερχόμενου ''δανειστή'',
     ..γνωρίζοντας ότι θα είναι η μαριονέτα των μαριονετών των τοκογλύφων, αρμόδιος μόνον για να υπογράφει τις  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου,
     ..μεταφρασμένες από τα e-mails των μικρομεσαίων υπαλλήλων της τρόϊκας;
     Ποιός έλληνας πολιτικός, και όχι παλιάτσος της παγκοσμιοποίησης θα δεχόταν να γίνει απλός παρατηρητής του πειράματος καταστροφής της χώρας του σε περίοδο ειρήνης και εξανδραποδισμού του λαού της,
     ..μόνο και μόνο για να κάτσει στον θρόνο των επίσημων εκδηλώσεων, που ως τώρα κάθεται ο ντεμέκ δεκατριάχρονος (τότε) ''αντάρτης'';
     Κανείς!

     Και αν ακόμη βρεθεί, τούτο θα σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,  
     ..και άρα πολύ σωστά και με όλο της το δίκιο η αντιπολίτευση δεν θα τον ψηφίσει!

     Το μόνο καλό που μας έκανε η τρόϊκα και τα μνημόνια είναι πως τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά,
     ..και είναι εύκολο πιά να ξεχωρίσει κανείς τους εχθρούς από τους ''φίλους''.
     Καλά τα σοφίσματά σας,
     ..αλλά δεν ''τσιμπαμε''!..



ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

Σε χαμηλό 5 ετών το πετρέλαιο που έχασε 7,54 δολάρια ή 10,2% στα 66,15 δολάρια το βαρέλι

 Σε χαμηλό 5 ετών το πετρέλαιο που έχασε 7,54 δολάρια ή 10,2% στα 66,15 δολάρια το βαρέλι
Ισχυρή πτώση για τις τιμές του αργού, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή. Ο μικρός όγκος συναλλαγών, λόγω της προηγούμενης αργίας της ημέρας των Ευχαριστιών, σημαίνει ότι μια άλλη "κανονική" ημέρα μπορεί οι απώλειες να ήταν μεγαλύτερες.

Το αργό έκλεισε με πτώση 7,54 δολαρίων ή 10,2% στα 66,15 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το αργό, σημείωσε νέα χαμηλά, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μπλοκάρει την απόφαση των φτωχότερων κρατών του ΟΠΕΚ, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν το αργό "χτυπήσει" το χαμηλό της 10ης Μαΐου 2010, των 64,24 δολαρίων το βαρέλι, αυτό τεχνικά θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να φτάσει κάτω από τα 60 δολάρια, οδεύοντας προς τα 58,32 που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2009.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για το ρωσικό πετρέλαιο, Igor Sechin, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, σημείωσε ότι βλέπει κάτω από τα 60 δολάρια την τιμή του μαύρου χρυσού για το πρώτο εξάμηνο του 2015.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr


Βρίζουμε τους πολιτικούς αλλά θεωρούμε τον εαυτό μας ανεύθυνο

follow-your-dreams
Παρά το χρόνο που έχει περάσει, εξακολουθεί πάντα να μας προκαλεί σκέψεις και απορίες το εξής γεγονός: Όταν το 2011 ο Παπανδρέου προανήγγειλε δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός θα ενέκρινε ή θα απέρριπτε το δεύτερο μνημόνιο και το PSI, τότε εκτός της πλήρους διαφωνίας ολόκληρου του πολιτικού συστήματος (αριστεράς και δεξιάς), όλης της οικονομικής ελίτ της χώρας, όλων των ΜΜΕ και των δανειστών, διαφώνησε και ο ίδιος ο λαός. Γιατί διαφωνήσαμε;  

Λίγους πολίτες θα βρεις ακόμα και σήμερα που να υποστηρίζουν ότι έπρεπε να γίνει εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο οι δανειστές βρήκαν την ευκαιρία να το μετατρέψουν σε «ναί ή όχι στο ευρώ». Πολλοί υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα πολιτικό κόλπο του Παπανδρέου. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει το 2010 πριν το πρώτο μνημόνιο και όχι το 2011, πριν το δεύτερο μνημόνιο!!! Ο καθένας, τέλος πάντων βρίσκει και μια βολική δικαιολογία για να δικαιολογήσει μέσα του, το ότι καλώς δεν έγινε εκείνο το δημοψήφισμα. Τώρα όμως μπαίνουμε στο 2015 και ήδη μας ετοιμάζουν το τρίτο μνημόνιο… 

Τελικά μήπως έπρεπε να είχε γίνει εκείνο το δημοψήφισμα ή εξακολουθούμε να μην θέλουμε ούτε και σήμερα δημοψήφισμα; Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία προαναγγέλλει πως αν βρει δυσκολίες με την τρόϊκα, τότε θα ζητήσει από το λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα, αυτό επικρίνεται ήδη από τώρα. Πολιτικοί αντίπαλοι και ΜΜΕ, τον κατηγορούν ότι απεργάζεται (αν είναι δυνατόν) πολιτειακή εκτροπή!!!  τρομοκρατώντας το λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν βαθιά μέσα στην ψυχή μας και ας αναρωτηθούμε: Μήπως τελικά δεν θέλουμε να παίρνουμε προσωπικά την ευθύνη των σοβαρών αποφάσεων, για το μέλλον μας, αλλά θέλουμε να αναλαμβάνουν την ευθύνη οι πολιτικοί και απλά εμείς, κάνοντας τους πονηρούς και τους ξερόλες, να τους βρίζουμε;

Μήπως τελικά αυτό θέλουμε πραγματικά βρε πατριώτες; Θέλουμε επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ή θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ανεύθυνο;

Πέτρος Χασάπης


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Πούτιν: Η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει εντός του 2015

Πούτιν: Η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει εντός του 2015
Την εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου θα ξαναβρεί την ισορροπία της στα μέσα του επόμενου έτους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Είμαι βέβαιος ότι στο α' τρίμηνο, στο μέσο του επόμενου έτους, η αγορά πετρελαίου θα βρει εκ νέου την ισορροπία της”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ήταν βέβαιος πως η τιμή πετρελαίου θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις μετά τη συνάντηση του OPEC και προσέθεσε ότι η Μόσχα δεν επέμεινε στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των πετρελαϊκών τιμών.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Το 53% εκτός εργασίας πάνω από έναν χρόνο, μέσω πολιτικών ψάχνει το 44%

Το 53% εκτός εργασίας πάνω από έναν χρόνο, μέσω πολιτικών ψάχνει το 44%
Το 53% των άνεργων νέων στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο, μόλις το 20% είναι εγγεγραμμένοι και έχουν κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ ενώ τον ρόλο του υποστηρικτή αναλαμβάνει η οικογένεια, καθώς εφτά στους δέκα άνεργους νέους δέχονται σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από έρευνα και παρουσιάστηκαν, σήμερα, στο συνέδριο "In4Youth - Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. "Η θέα ενός νέου ανθρώπου στην ουρά του ΟΑΕΔ είναι ό,τι πιο θλιβερό μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα. Κανονικά, η μεγαλύτερη έγνοια μας θα ήταν πώς να εντάξουμε και να κρατήσουμε τους νέους στην αγορά εργασίας" τόνισε η Μαρία Πασχαλίδου, επικεφαλής της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, τη "Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014" και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Την παρουσίαση του ερευνητικού έργου Ιn4Υouth έκανε στο συνέδριο ο Σωτήρης Χτούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του In4Youth και, όπως υποστήριξε, στις ηλικίες 15 - 34 ετών, εργάζονται μόλις οι 4 στους δέκα, άνεργοι δηλώνουν το 30,6%, ενώ 28,5% απαντά "δεν αναζητώ εργασία". Επίσης, ο ποσοστό των άνεργων νέων που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία στις ηλικίες 25-34 ετών ανέρχεται στο 45% αυτής της ομάδας και στο 7% του συνόλου των ανέργων. Αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός των νέων εισέρχεται πολύ καθυστερημένα για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Δομικοί και οικογενειακοί λόγοι εξηγούν αυτή την επιλογή: κυρίως μακρά αναμονή για την είσοδο στην Πρωτεύουσα Αγορά Εργασίας, Επαναλαμβανόμενη Αρχική Εκπαίδευση χωρίς οριοθετημένους επαγγελματικούς στόχους και επαγγελματική στρατηγική.
Η έρευνα επιβεβαιώνει και την ισχυρή παρουσία του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες ηλικίες, 30-34 ετών, απευθύνθηκαν πιο συχνά (ποσοστό 44%) σε πολιτικούς "φίλους" για να βρουν εργασία. H κοινωνική ένταξη και η ουσιαστική υποστήριξη των ανέργων "εγκλωβίζεται" στο πλαίσιο της οικογένειας, με αποτέλεσμα η επαγγελματική τους πορεία να καθορίζεται κυρίως από τις σχέσεις αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας που υπάρχουν σε αυτήν. Έτσι: συχνά ως πολύ συχνά απαντά ότι δέχεται βοήθεια από την οικογένεια το 72% των ανέργων νέων, μερικές φορές το 19,4% και μόλις το 6,2% σπάνια. Η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους μετά το 2009 έχει περιορίσει, όμως, δραστικά τα οικονομικά αποθέματα των νοικοκυριών. Έτσι, το 15,8% των άνεργων νέων του δείγματος παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 500 Ευρώ, ενώ ένα άλλο 28,7% παρουσιάζει εισόδημα μικρότερο από 1.000 Ευρώ. Η ανεργία συνδυάζεται, έτσι, άμεσα με τον κίνδυνο φτώχειας για το 44,5 των νέων και των νοικοκυριών στα οποία ζουν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων καθώς και ομαδικών και ατομικών συνεντεύξεων νέων εργαζομένων και ανέργων, εμπειρογνωμώνων σε θέματα εργασίας και μεταναστών β' γενιάς, σε επιλεγμένες γεωγραφικά περιοχές της χώρας (Αθήνα - Αττική, Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Χίος, Ιόνια νησιά).


ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ε.Βενιζέλος σε τουρκικό κανάλι: "Οι τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής είναι για εμάς εθνική κληρονομιά"!


"Εθνική κληρονομιά" χαρακτήρισε ο Ε.Βενιζέλος τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να εξαφανίσου το ελληνικό Γένος από τις δέλτους της Ιστορίας.

" Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς" ανέφερε ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5. 

Φυσικά πρόκειται περι δήλωσης υποταγής στην "Υψηλή Πύλη" του "Σουλτάνου" Ρ.Τ.Ερντογάν, με βάση την οποία θα αναμένουμε το άνοιγμα δεκάδων τζαμιών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Ανατ.Μακεδονία-Θράκη, και Ρόδο-Κω.

Με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που οι Τούρκοι "σουβλίζανε" τους προγόνους μας, προκειμένουν να εγκαταλειψουν την Πίστη, θα τουρκοποιήσουμε μόνοι μας εκ νέου ελληνικά εδάφη 100 χρόνια μετά την εκδίωξη των Οθωμανών. 

Επιβεβαίωσε δε ότι με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων θα κατασκευασθεί το τζαμί στην Αθήνα. "Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία."

Μόνο που δεν μας εξήγησε γιατί το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει για τις αναγκες της μουσουλμανικής κοινότητας που με εξαίρεση την μειονότητα της Θράκης, αποτελείται κυρίως από λαθρομετανάστες.

Στην Αμερική οι Έλληνες της Ομογένειας, δεν πήραν λεφτα από τον Λευκό Οίκο, μάζεψαν χρήματα, αγόρασαν οικόπεδο και έχτισαν την εκκλησία που ήθελαν. Το θεωρεί δε απαραίτητο για να μην έχει η ελληνική κοινωνία "προκαταλήψεις"! Η Ορθοδοξία προφανώς θεωρείται προκατάληψη, παρότι είναι η επικρατούσα με βάση το Σύνταγμα θρησκεία της χώρας.

Λέει μάλιστα ότι τα τζαμιά θα χρησιμοποιηθούν για τον τουρισμό! Έχει σκοπό δηλαδή να καταστήσει την χώρα σε τουρκικό "ξενοδοχείο"!

Σχολιάζει και την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι επισημαίνοντας πως αυτή "αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

Φυσικά το ερώτημα που πρέπει να μας απαντήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι πως θα πάει σαν να μην τρέχει τίποτα να συναντηθεί στην Άγκυρα, με Ερντογάν-Νταβούτογλου, μετά το σημερινό επεισόδιο στην Στρογγύλη εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Ν.Δένδια.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσφάτως, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο είχε δηλώσει ότι «για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Ελλάδα πρέπει να νομιμοποιήσει τους «εκλεγμένους μουφτήδες» της τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας, καθώς και να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα». Πώς αξιολογείτε την έκκληση του Ερντογάν και, επίσης, θα ανοίξετε το τζαμί στην Αθήνα, που είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πεδίο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κάθε κράτος έχει τη συνταγματική και θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανονισμούς καθώς και να σέβεται τα δικαιώματα χωρίς αμοιβαιότητα. Δεν πρόκειται για αμοιβαιότητα, αλλά για μονομερή υποχρέωση της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας και κάθε χώρας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η Ελλάδα έχει ταυτοχρόνως την υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της περίφημης ιστορικής Συνθήκης της Λωζάννης, στο πλαίσιο του ελληνικού Συντάγματος, που είναι ένα πολύ σύγχρονο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ως οργανωμένης έννομης τάξης με τον απαραίτητο δικαστικό έλεγχο.

Ειδικότερα για τους μουφτήδες στη Θράκη, όπως γνωρίζετε, ο μουφτής είναι ένα διττό όργανο, δεν είναι μόνο θρησκευτικός λειτουργός, αλλά πρωτίστως δικαστής, κρατικό όργανο, γιατί στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης, ο μουφτής είναι πάνω από όλα υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, του παραδοσιακού ισλαμικού νόμου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί από αυτή την άποψη ο μουφτής αποτελεί μέρος του νομικού αλλά κυρίως του δικαστικού μας συστήματος. Γνωρίζω κάποιες προτάσεις και ιδέες αναφορικά ίσως με τη διάκριση των δύο αρμοδιοτήτων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε επί διαφόρων ιδεών, αλλά όχι στη βάση της αμοιβαιότητας, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από ευρωπαϊκής απόψεως.

Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ανταλλαγής, διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έχουμε, μονομερώς, ως οντότητα της διεθνούς κοινότητας, ως χώρα, ως κράτος, την υποχρέωση να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων – και η δική μας πολιτική είναι η πλήρης συμμετοχή, η πλήρης ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη στην ελληνική οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική μας ζωή. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και για την ελληνική κοινωνία ως μια ευρωπαϊκή κοινωνία με δυτική νοοτροπία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη..

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν πρόκειται για «τουρκική μειονότητα». Σύμφωνα με την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάννης, πρόκειται για μια θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν είναι μια εθνική μειονότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες, τουρκικής καταγωγής, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Η κυβέρνηση θα έκανε ένα βήμα και θα χαρακτήριζε τη μειονότητα «τουρκική»;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εάν μιλάτε για συλλογικές και νομικές οντότητες, πρέπει να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να μιλάμε για θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Εάν η παρατήρησή σας είναι μια παρατήρηση που γίνεται στο επίπεδο του επονομαζόμενου αυτοπροσδιορισμού, ο αυτοπροσδιορισμός είναι ένα ατομικό δικαίωμα, σύμφωνα πάντα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσον αφορά το τζαμί, κύριε Υπουργέ…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για εμάς, όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η μουσουλμανική, η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς και ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού είμαι σε θέση να επαναλάβω πως η αναστήλωση και η προβολή των οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα, όχι μόνο για την πολιτιστική πολιτική μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει τζαμί στην Αθήνα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την Άγκυρα, θα πάτε στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσετε τον Βαρθολομαίο και τον Πάπα που επισκέπτεται την Τουρκία. Ως ορθόδοξος, τι συμβολίζει για εσάς, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η επίσκεψη του Πάπα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο άλλος πυλώνας του Χριστιανισμού, του Ανατολικού Χριστιανισμού, η πρώτη Εκκλησία του Ανατολικού Χριστιανισμού. Και από αυτή την άποψη, οι νέες συναντήσεις μεταξύ των δυο επισκόπων, του Επισκόπου της Ρώμης και του Επισκόπου της Κωνσταντινούπολης, της Νέας Ρώμης, προσφέρουν πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για την επανέναρξη και την ανανέωση του θεολογικού διαλόγου, αλλά και για έναν ευρύ δημόσιο διάλογο σχετικά με το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Για την Τουρκία, η ύπαρξη του Πατριαρχείου στη χώρα σας αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για τουριστικούς λόγους, αλλά και επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην ευρύτερη περιοχή, ένα σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα, για τη χριστιανική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Και από αυτή την άποψη η υπόσταση και η νομική προσωπικότητα – η διεθνής και εσωτερική νομική προσωπικότητα – του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να αποτελέσει επίσης και ένα εξαιρετικό επιχείρημα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Προειδοποιήσεις και στο Τέξας για μείωση αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης λόγω βεβιασμένης απόσυρσης ανθρακικών εργοστασίων


Η ERCOT (Electric Reliability Council of Texas) είναι ο τοπικός διαχειριστής συστήματος ηλεκτροδότησης του Τέξας, αντίστοιχος του δικού μας ΑΔΜΗΕ. Καλύπτει το 90% του φορτίου στο Τέξας, με πάνω από 550 Μονάδες παραγωγής και 71 χιλ. χλμ. γραμμών μεταφοράς, προς 24 εκατ. καταναλωτές.

Πριν μερικές μέρες έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη για τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα του Τέξας του νέου προγράμματος Clean Power Plan της κυβέρνησης Ομπάμα. Η ανάλυση είναι ξεκάθαρη στα συμπεράσματα που καταλήγει: "it is evident that implementation of the proposed Clean Power Plan will have a significant impact on the planning and operation of the ERCOT grid. The proposed CO2 emissions limitations will result in significant retirement of coal generation capacity, could result in transmission reliability issues due to the loss of fossil fuel-fired generation resources in and around major urban centers, and will strain ERCOT’s ability to integrate new intermittent renewable generation resources. If the expected retirement of coal resources were to occur over a short period of time, reserve margins in the ERCOT region could reduce considerably, leading to increased risk of rotating outages as a last resort to maintain operating balance between customer demand and available generation." - "Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας θα έχει μια σημαντική επίδραση στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του δικτύου της ERCOT. Οι προτεινόμενες περικοπές εκπομπών CO2 θα έχουν ως αποτέλεσμα απόσυρση σημαντικής ισχύος ανθρακικής παραγωγής, θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα συμβάντα αξιοπιστίας του δικτύου λόγω της απώλειας εργοστασίων ορυκτών καυσίμων μέσα και γύρω από κύρια αστικά κέντρα και θα εξαντλήσει την ικανότητα της ERCOT να εντάξει στο δίκτυο νέες ΑΠΕ τυχαίας παραγωγής. Εάν η αναμενόμενη απόσυρση ανθρακικών μονάδων συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα περιθώρια ασφαλείας στην περιοχή της ERCOT  θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο για εναλλασσόμενες περικοπές ηλεκτροδότησης ως τελευταίο καταφύγιο για τη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και τη διαθέσιμη παραγωγή".

Έχει κι άλλα "ωραία" όμως η έκθεση: "The Clean Power Plan will also result in increased energy costs for consumers in the ERCOT region. Based on ERCOT’s analysis, energy costs for consumers may increase by up to 20% in 2020, without accounting for the associated costs of transmission upgrades, natural gas supply infrastructure upgrades, procurement of additional ancillary services, energy efficiency investments, capital costs of new capacity, and other costs associated with the retirement or decreased operation of coal-fired capacity in ERCOT. Consideration of these factors would result in even higher energy costs for consumers." - "Το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές στην περιοχή της ERCOT . Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, το κόστος μπορεί να αυξηθεί έως 20% το 2020, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνδεόμενο κόστος αναβάθμισης των γραμμών μεταφοράς, αναβάθμισης των υποδομών φυσικού αερίου, προμήθειας πρόσθετων βοηθητικών υπηρεσιών, επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας, κόστος κεφαλαίου νέας ισχύος και άλλες δαπάνες συνδεόμενες με την απόσυρση ή τη μειωμένη λειτουργία των ανθρακικών εργοστασίων. συνυπολογισμός αυτών των παραγόντων θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές".

Και τι έγινε αν αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές, θα ρωτούσε η δική μας ΡΑΕ. Θα πρέπει να είναι ευτυχείς που καταναλώνουν "καθαρή ενέργεια", άρα τι πειράζει αν πληρώνουν κι ένα premium; Μόνο που αυτά τα premium, που θέλει η ΡΑΕ, βγαίνουν απ' την τσέπη όλων των καταναλωτών και πηγαίνουν σε πολύ λίγες τσέπες συγκεκριμένων "επενδυτών".

Κι επειδή η ηλεκτρική ενέργεια είναι βασικός συντελεστής κόστους για το σύνολο της οικονομίας, η οποιαδήποτε αύξησή του καταλήγει να επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας. Στο Τέξας έχουν βαριά βιομηχανία και ξέρουν καλά από κόστος ενέργειας, κάθε σκέψη λοιπόν για αύξηση και μάλιστα σημαντική του κόστους ηλεκτροδότησης ή για περικοπές ηλεκτροδότησης (ελεγχόμενο μπλακ άουτ) τους φέρνει ανατριχίλα. 

Το σύστημα ηλεκτροδότησης του Τέξας ΔΕΝ έχει πολύ κάρβουνο, στο βασικό σενάριο (Table 1 δίπλα) έχει μόλις 19,9GW επί συνόλου 102,45GW, τα GW από φυσικό αέριο είναι πολύ περισσότερα. Στο βασικό σενάριο εξέλιξης μέχρι το 2029 θα αποσύρονταν 2GW φυσικού αερίου (Table 2 δίπλα) και μόλις 0,8GW ανθρακικών. Η κρατική παρέμβαση ωστόσο περικοπών των εκπομπών CO2 οδηγεί σε απόσυρση λιγότερων μονάδων φυσικού αερίου (1,6 έως 1,3GW) και πολύ περισσότερων ανθρακικών (4,1 έως 6,5GW). Οι προσθήκες νέας ισχύος στο βασικό σενάριο θα ήταν ηλιακά και φυσικού αερίου (Table 3), ενώ λόγω των περικοπών των εκπομπών CO2 θα πρέπει να μπει πολύ λιγότερη ισχύς φυσικού αερίου και να μπουν πολλά αιολικά και ηλιακά.


Ενώ λοιπόν στο βασικό σενάριο το ποσοστό των ανθρακικών μονάδων θα ήταν 32% το 2020 (Table 4 δίπλα) και 29% το 2029 (Table 5), με τις περικοπές εκπομπών CO2 το ποσοστό πέφτει στο 11% το 2020 και στο 13% το 2029. Το ποσοστό αθροιστικά των ορυκτών καυσίμων θα ήταν 76% το 2020 και 74% το 2029, ενώ με τις περικοπές εκπομπών CO2 το ποσοστό πέφτει στο 74% το 2020 και στο 68% το 2029. Η μείωση δηλαδή που πρέπει να καλυφθεί από τα αιολικά και τα Φ/Β είναι μόλις 6%, δεν είναι πάρα πολύ, αλλά ακόμα κι αυτό τους προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς ξέρουν καλά από αιολικά: απ' το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησαν μια ραγδαία ένταξη αιολικών στο δίκτυό τους, εκμεταλλευόμενοι ένα εξαιρετικό αιολικό δυναμικό στα παράλια του Κόλπου του Μεξικό, που εξασφαλίζει πολύ υψηλό συντελεστή λειτουργίας ανεμογεννητριών, γύρω στο 56%, που παρόμοιος είναι ερώτημα αν υπάρχει οπουδήποτε αλλού και σίγουρα όχι στην Ευρώπη. Αλλά εκτός απ' τα παράκτια έχουν και χερσαία, που η συμπεριφορά τους είναι ίδια μ' αυτή που έχουμε δει και στην Ευρώπη: το καλοκαίρι του 2010 ο μέσος συντελεστής φόρτισης είχε πέσει στο 6%! και η αξιοπιστία τους για το σύνολο της περιοχής λαμβάνεται 8,7%, κάτω κι απ' το 10% που παίρνει ο δικός μας ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020. 

Οι προειδοποιήσεις για την αποσταθεροποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων από αλόγιστη ενσωμάτωση ΑΠΕ και για την εκτόξευση του κόστους για την οικονομία έρχονται από παντού: από Βρετανία, από Γερμανία, από τη Google, από την Κίνα, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, από την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα, εκεί στο ΥΠΕΚΑ, που ονειρεύονται 7500MW αιολικά, με τον ίδιο τρόπο που ονειρεύονταν το ανεκδιήγητο "Σχέδιο Ήλιος", ακούει κανείς;



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr