Μοιάζει τουλάχιστον με ειρωνεία. Το πετρέλαιο, που μετέτρεψε τη Νορβηγία σε μία από τις πιο σταθερές και πλούσιες χώρες, αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους “πονοκεφάλους” της.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας διαθέτει το υψηλότερο εργατικό κόστος, με το μέσο εργαζόμενο σε εξέδρα εξόρυξης να κερδίζει 179.000 δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού απειλεί πλέον να περιορίσει σοβαρά τις επενδύσεις.
Τον Αύγουστο, ο Helge Lund, CEO της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Statoil, ανέφερε ότι ενώ ένα βαρέλι πετρελαίου, αξίας 100 δολαρίων, παρείχε δικαιολογία για σαμπάνια, τώρα μόλις που καλύπτει τα έξοδα για νέα projects.
Δύο μήνες μετά, η τιμή του αργού κινείται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι και ο Lund, ηγετική φυσιογνωμία της πετρελαϊκής βιομηχανίας επί μία δεκαετία, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για να πάει στη μικρότερη ανταγωνιστική βρετανική BG Group, όπου θα κερδίζει περισσότερα από 20 εκατομμύρια το χρόνο. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη και μειώνουν τα φορολογικά έσοδα.
Η Νορβηγία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μείωση της παραγωγής από τα απαρχαιωμένα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και 13 χρόνια. Η μείωση των εσόδων θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες τα projects για την αντικατάσταση της πετρελαϊκής αυτής παραγωγής.
Τα τρία projects, που έχει αναλάβει η κρατική Statoil, η οποία δανείζεται και πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει την πληρωμή μερισμάτων, βρίσκονται σε κίνδυνο, λέει στο Bloomberg o Jarand Rystad της συμβουλευτικής Rystad Energy, που έχει την έδρα της στο Οσλο.
Στη Θάλασσα Μπάρεντς, στην Αρκτική, το ύψους πολλών δισεκατομμυρίων project Castberg κινδυνεύει να αναβληθεί για τρίτη φορά.
Βίαιη πτώση
“Θα εξαρτηθεί από το πόσο βίαιη πτώση θα είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου”, λέει ο Rystad. “Θα ξεκινήσει αργή ή γρήγορα, αλλά θα πρέπει να παγώσει για λίγο”.
Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ αυξήθηκε 30 σεντς στα 86,46 δολάρια σήμερα, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη μέρα μετά την πτώση σε χαμηλό τεσσάρων ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Η Statoil υποχωρεί 1%.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει ευρείες συνέπειες για τη σκανδιναβική χώρα, όπου οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου καλύπτουν σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας και γεμίζουν τα χρηματοκιβώτια του μεγαλύτερου κρατικού ταμείου πλούτου με περισσότερα από 840 δισ. δολ., ενώ το ίδιο έχει στην κατοχή του το 1,3% των εισηγμένων εταιρειών σε όλο τον κόσμο.
Οι φόροι από την παραγωγή ενέργειας βοηθούν στη χρηματοδότηση των γενναιόδωρων κυβερνητικών δαπανών στο εσωτερικό, αλλά και των αναπτυξιακών έργων σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου.
Ολος αυτός ο πλούτος έχει καταστήσει τη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων στο πιο ακριβό μέρος για να ζει κανείς και να κάνει μπίζνες, μετά την Ελβετία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Κι ενώ η Νορβηγία προσπαθεί να βάλει φρένο στη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, το κόστος επιβαρύνει την άντληση πετρελαίου στη θάλασσα, όπου απασχολούνται οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενους. Σύμφωνα με το γραφείο ευρέσεως εργασίας, Ηays, οι Νορβηγοί εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα κερδίζουν τα διπλάσια σε σχέση με τους Βρετανούς.
“Η Νορβηγία είναι πιθανόν πιο ευάλωτη στην πτώση των πετρελαϊκών τιμών επειδή τα κόστη είναι αναμφισβήτητα υψηλότερα”, λέει ο Teodor Sveen Nilsen στη Swedbank . “ Εάν η τιμή πετρελαίου παραμείνει στο τωρινό επίπεδο για λίγο καιρό, θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις επενδύσεις”.
Μείωση των επενδύσεων
Οι συνολικές επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 18% τον επόμενο χρόνο από το ποσό ρεκόρ των 34,7 δισ. δολ., σύμφωνα την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Κι ενώ η Statoil θεωρεί ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι προσωρινή, πιστεύει ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη μείωση του κόστους, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ανάπτυξη και την παραγωγή στη Νορβηγία, Arne Sigve Nylund.
Η μείωση των δαπανών από την Statoil και άλλες επιχειρήσεις έχουν ήδη προκαλέσει καθυστερήσεις, ενώ η περαιτέρω πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού θα έχει περαιτέρω αντίκτυπο στα projects. Aυτό θα έχει συνέπειες στη μελλοντική παραγωγή της Νορβηγίας.
Τώρα όσον αφορά στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους στις πετρελαϊκές εταιρείες πέρυσι, ήταν “πολύ κακή” χρονική συγκυρία, σύμφωνα με τον Sveen Nilsen. Η αύξηση των φόρων ενίσχυσε το πολιτικό ρίσκο σε μία χώρα, όπου η προβλεψιμότητα της είναι από τα πιο δυνατά σημεία της, σύμφωνα με τις πετρελαϊκές εταιρείες.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου