Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Έντονη Κινητικότητα εν Όψει της Επικείμενης Δημοσίευσης της Προκήρυξης του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη


Ενώ ημέρα με την ημέρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της επίσημης ανακοίνωσης για τον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, που είχε αποστείλει ο υπουργός ΠΕΚΑ για δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2014, και αφορά την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, παρατηρείται μεγάλη παρασκηνιακή δραστηριότητα μεταξύ εταιρειών σε Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο και Χιούστον. Η δραστηριότητα αυτή επικεντρώνεται κυρίως στις μεταξύ εταιρειών επαφές με σκοπό τον σχηματισμό κοινοπραξιών οι οποίες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για έρευνες σε ένα ή και περισσότερα από τα 22 θαλάσσια οικόπεδα, γνωστά ως blocks, η έκταση των οποίων κυμαίνεται από 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά οικόπεδο.
Επειδή το κόστος για την προετοιμασία της κάθε συμμετοχής ανά εταιρεία κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τα διεθνή δεδομένα, ξεκινώντας από την απόκτηση σεισμικών δεδομένων για τουλάχιστον 1.500 χλμ. έναντι $750.000 το πακέτο από την Νορβηγική PGS, οι εταιρείες ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινοπραξίες ώστε να επιμερισθεί το κόστος της συμμετοχής των αλλά και των ερευνών που θα ακολουθήσουν. Γιατί πέρα από την αγορά δεδομένων η οποία στην καλύτερη περίπτωση ξεπερνά το $1.5 εκατομμύριο ανά εταιρεία και φθάνει τα σχεδόν $5.0 εκατομμύρια ανά κοινοπραξία- αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες θα υποβάλλουν προσφορές για τουλάχιστον δύο blocks- η όλη προετοιμασία είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος αφού απαιτείται η ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων από κάθε κοινοπραξία ξεχωριστά, η κατάθεση μαζί με την προσφορά εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, η σχεδίαση λεπτομερούς προγράμματος ερευνών και η πληρωμή σε περίπτωση επιλογής signature bonus και performance bonus η αξία των οποίων εκτιμάται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια ανά block. Έτσι μία κοινοπραξία προκειμένου να λάβει μέρος στον Διεθνή αυτό Γύρο Παραχωρήσεων πρέπει να είναι προετοιμασμένη να ξοδέψει ποσά που κυμαίνονται από $8.0 μέχρι και $15.0 εκατομμύρια ενώ σε περίπτωση επιλογής τα bonus μπορεί να υπερβούν άνετα και τα $20.0 εκατομμύρια.
Είναι προφανές ότι ο 2ος Γύρος Παραχωρήσεων είναι παιχνίδι για μεγάλα και ώριμα παιδιά με εμπειρία και βαθιές τσέπες. Και αυτό λόγω του υψηλού κόστους που διαμορφώνεται για κάθε εταιρεία αλλά και της σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας που απαιτείται αφού ομιλούμε για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που ξεκινούν στα 500 μέτρα και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 2.500 κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και με γεωτρήσεις κάτω από τον πυθμένα που μπορεί και αυτές να φθάσουν 1.000 με 3.000 μέτρα κάτω από το βυθό. Κρίνοντας από την μέχρι σήμερα συμμετοχή εταιρειών στα διάφορα προκαταρκτικά roadshows που έχει οργανώσει η PGS με την συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και την συμμετοχή εταιρειών σε πρόσφατα συνέδρια και ημερίδες σε Αθήνα και Λονδίνο μεγάλες εταιρείες όπως BP, Shell, Total, Exxon Mobil, Anadarko, Marathon Oil, OMV, Repsol, Petronas, Edison κ.ά. έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον επικείμενο διαγωνισμό. Με την προκήρυξη του οποίου μόλις δημοσιευθεί θα αρχίσει να τρέχει το διάστημα των 180 ημερών εντός του οποίου οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν τους φακέλους με τις προτάσεις τους και τις οικονομικές προσφορές. Όμως, η παρέλαση των ανωτέρω εταιρειών από τα πέντε data rooms που λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν πρέπει να εκληφθεί απαραίτητα ως έμπρακτο ενδιαφέρον για συμμετοχή αφού βάσει διεθνούς στατιστικής μόνο ένα μικρό μέρος τελικά λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό.
Μάλιστα την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν δύο αρνητικοί παράγοντες που δεν ενθαρρύνουν καθόλου μία μεγάλη συμμετοχή από τις εταιρείες. Ο πρώτος αφορά τις διαρκώς μειούμενες διεθνείς τιμές του αργού που τείνουν να διαμορφωθούν πλέον κάτω από τα $90 το βαρέλι για την ποικιλία Brent, που είναι το διεθνές benchmark, με τις τιμές να έχουν χάσει το 20% της αξίας τους μέσα σε μόνο τρεις μήνες. Ο δεύτερος παράγων αφορά την μεγάλη πίεση που δέχονται οι διοικήσεις των περισσότερων διεθνών εταιρειών από τους μετόχους τους για περιορισμό του ερευνητικού budget με έμφαση την κερδοφορία και την πληρωμή υψηλών μερισμάτων. Έτσι παρά την μεγάλη κινητικότητα που όντως παρατηρείται τελευταία με συνεχείς ενημερώσεις, κλειστές συναντήσεις, συνέδρια και webinars παραμένει άγνωστο πόσες και ποιες τελικά εταιρείες θα λάβουν μέρος στο Γύρο Παραχωρήσεων ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο σε διεθνές επίπεδο. Εάν η ανωτέρω αρνητική συγκυρία συνεχιστεί τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει το παράθυρο ευκαιρίας που ήτο ανοιχτό από το 2009 μέχρι και τα τέλη του 2013 και στο οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως μέσα από την στήλη


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου