Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν «παρών» στις εξελίξεις για τους υδρογονάνθρακες


Κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι ο μηχανισμός των ΕΛΠΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Όχι μόνον γιατί ηγείται της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει (και επίσημα πλέον μετά την προ ημερών κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή) τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και διότι ο ελληνικός θαλάσσιος και χερσαίος χώρος αποτελεί το βασικό πεδίο στο οποίο ο Όμιλος επικεντρώνει, πλέον, το ενδιαφέρον του όσον αφορά το up stream. Αυτό δηλώνει, μιλώντας στο energypress, αρμόδιος παράγοντας των ΕΛΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι ο Όμιλος ήταν ο πρώτος, ίσως, που αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα της PGS.
Τα στελέχη του ομίλου θεωρούν πως τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς και διαθέτουν σημαντική εμπειρία που προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση παλαιών στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). Έχουν επιπλέον ενεργή συνεργασία με αξιόπιστους ξένους οίκους (στο κοινοπρακτικό σχήμα για τον Πατραϊκό συμμετέχουν η Petroceltic Resources και η Edison International)  και μελετούν όλα τα δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να δώσουν το παρών και στο νέο γύρο παραχωρήσεων που έχει προαναγγείλλει το ΥΠΕΚΑ για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και στην περιοχή Νότια της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη από το 2008 μεταβιβάσει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχαν στη Λιβύη. Παρέμειναν όμως στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, συμμετέχοντας σε διεθνείς κοινοπραξίες. Απόφαση της διοίκησης του Ομίλου είναι, εάν δεν είναι επιτυχείς οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, να αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου