Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ασπρόπυργος: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φυλάσσονται οι 98,040 τόνοι υδράργυρου


Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στις εγκαταστάσεις της αποθηκευτικής εταιρίας στον Ασπρόπυργο, φυλάσσεται υπό αυστηρότατες συνθήκες, ο υδράργυρος που εντοπίστηκε να έχει διακινηθεί παρανόμως από την γερμανική εταιρία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS.

Πρόκειται για 98,040 τόνους υδραργύρου που θα παραμείνουν υπό ειδικές συνθήκες αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις του Ασπρόπυργου, έως ότου οι γερμανικές αρχές βρουν και αναθέσουν σε εξειδικευμένη εταιρία την επανεισαγωγή, όπως ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, του υδράργυρου, στην Γερμανία. Σε ότι αφορά την DELA GmbH RECYCLING SOLUTIONS (την εταιρία που έκανε την παράνομη διακίνηση υδράργυρου) αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού οι γερμανικές αρχές της αφαίρεσαν την άδεια λειτουργίας και η διοίκησή της λογοδοτεί στην Γερμανική Δικαιοσύνη.

Έτσι, έως την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου από την χώρα, ο υδράργυρος θα φυλάσσεται στις εγκαταστάσεις, του Ασπρόπυργου. Προς τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ειδικές συνθήκες φύλαξης υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εξειδικευμένων επιστημόνων, που εκπόνησαν ειδικό σχέδιο, με βάση όσα προβλέπει η συνθήκηREACH, για την διαχείριση επικίνδυνων χημικών αποβλήτων. 

Ο υδράργυρος είναι συσκευασμένος σε 114 αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, βάρους 860 κιλών καθαρού υδραργύρου, έκαστο. Κάθε δοχείο έχει προστατευτικό εξωτερικό κάλυμμα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν κραδασμοί που μπορεί να επιφέρουν τριχοειδείς ρηγματώσεις στο τοίχωμά τους.

Τα δοχεία είναι τοποθετημένα σε 114 «παλέτες - κλωβούς» (ένα δοχείο ανά παλέτα) «δεμένους» με μεταλλικά «τσέρκια», σχηματίζοντας έναν άθραυστο κύβο, στις διαστάσεις του δοχείου με τον υδράργυρο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ακόμη και να πέσει η «παλέτα – κλωβός» δεν θα σπάσει ούτε θα μετακινηθεί το δοχείο με τον υδράργυρο. Και οι 114 «παλέτες - κλωβοί» φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου δεν υπάρχουν άλλα αποθηκευμένα είδη.

Λόγω, τέλος, της επικινδυνότητας του υδράργυρου και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρξε κάποια διαρροή, εξειδικευμένα συνεργεία διενήργησαν πολλαπλές μετρήσεις ανίχνευσης υδραργύρου όχι μόνον στις εγκαταστάσεις της αποθήκης και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στους εργαζόμενους, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα. 


ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου