Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Oι ισλαμιστές αντάρτες μία ανάσα από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ - Πτώση στις πετρελαϊκές εταιρείες

Oι ισλαμιστές αντάρτες μία ανάσα από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ - Πτώση στις πετρελαϊκές εταιρείες
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

Η αυτόνομη περιοχήελέγχεται από τους Κούρδους και είναι υψίστης σημασίας αφού εκεί βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ ο αγωγός από το Κιρκούκ, μεταφέρει πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Στα τέλη Ιουλίου η αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από το Κιρκούκ, το οποίο μέχρι προσφάτως έλεγχε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Η έκρηξη έγινε κοντά σε σιιτικό τζαμί και σημειώθηκε μετά από την επίθεση των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, στα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Petroleum DNO.OL που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Όσλο και της Gulf Keystone Petroleum GKP.L, που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν διψήφια πτώση καθώς οι Σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται πως ελέγχουν άλλες τρεις πόλεις στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, στο Κιρκούκ.

Πτώση 24% για τις μετοχές της DNO, ενώ η Gulf Keystone Petroleum σημείωσε απώλεις 13%. Η κουρδική Genel Energy GENL.L κατέγραψε πτώση 6% κατά την διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Λονδίνο.

"Οι επενδυτές τώρα φαίνεται πως μετρούν το ρίσκο", είπε ο  Oeyvind Hagen, αναλυτής του ABG Sundal Collier.

Άλλες κουρδικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Afren AFRE.L και η Oryx Petroleum OXC.TO, που έχουν γεωτρήσεις κοντά στο σημείο που επιχειρούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, επίσης σημείωσαν πτώση.

Πετρελαϊκές εταιρείες στράφηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ώστε να έχουν πρόσβαση σ' αυτό που πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην χώρα.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου