14-15 Ιουλίου στο Βερολίνο έγινε η συνάντηση "Petersberg Climate Dialogue V, Addressing the urgency – stepping up our contributions". Η συνάντηση οργανώθηκε από κοινού από τη Γερμανία και το Περού, στα πλαίσια της προετοιμασίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 20), που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στη Λίμα. Οι διασκέψεις με τον τίτλο "Petersberg Climate Dialogue" ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Μέρκελ το 2009, μετά την αποτυχία της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, για να προετοιμάζουν την επόμενη COP.
Μιλώντας η Μέρκελ στη συνάντηση έθεσε ψηλά τον πήχυ της Διάσκεψης του Παρισιού, κάλεσε όλες τις χώρες "να δείξουν τα χαρτιά τους" κι ανακοίνωσε ότι θα δώσει 750 εκατ. ευρώ στο ...
Green Climate Fund, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο/ταμείο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που αποφασίστηκε στην COP16 (Νοέμβριος 2010 στο Κανκούν του Μεξικό), στην COP18 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012 στη Ντόχα του Κατάρ) αποφασίστηκε ότι η έδρα του θα είναι στο Incheon της Νότιας Κορέας και στην COP19 (Οκτώβριος 2013 στη Βαρσοβία) επικυρώθηκε η εκλογή του εκτελεστικού διευθυντή. Το Green Climate Fund λοιπόν προεδρεύεται από το Γερμανό (τι άλλο;) Manfred Konukiewitz και τον Jose Maria Clemente Sarte Salceda από τις Φιλιππίνες. Τίποτε δεν αφήνει η Μέρκελ στη τύχη, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις ένα Γερμανό από κάτω ...
Στο επίσημο ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Βarbara Hendricks τόνισε ότι "Before the 2015 Climate Change Conference in Paris, we must make sure that the effort is shared equitably" (πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική Αλλαγή το 2015 πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το βάρος της προσπάθειας πρέπει να μοιραστεί ισότιμα)".
Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το "equitably - ισότιμα", η Γερμανία θέλει να δεσμεύσει καταρχήν την Κίνα και στη συνέχεια τους εταίρους της στην ΕΕ, για να διασφαλίσει τις εξαγωγές της βιομηχανίας της στους τομείς των ΑΠΕ και των δικτύων. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή κατά πόσο η Κίνα θα θελήσει να δεσμευτεί στο Παρίσι, ωστόσο κάποιες μειώσεις σίγουρα θα κάνει στο άμεσο μέλλον, αφού οι κινεζικές πόλεις έχουν σοβαρό πρόβλημα βιομηχανικής ρύπανσης τύπου smog, όπως κάποτε είχαν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.
Κι αφού η Γερμανία ζει απ' τις εξαγωγές, γιατί να μην πουλήσει και την τεχνογνωσία της για τις ΑΠΕ; "In Germany we have a lot of experience with planning climate action measures and calculating their effects and are happy to share our knowledge (Στη Γερμανία έχουμε μεγάλη εμπειρία στον προγραματισμό μέτρων κλιματικής δράσης και στον υπολογισμό των επιδράσεών τους και είμαστε ευτυχείς να μοιραστούμε τη γνώση μας)" είπε η Hendricks, υπονοώντας βέβαια "με το αζημίωτο φυσικά".
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Περού ήξερε πολύ καλά ότι η Διάσκεψη της Λίμα θα είναι μόνο ένας σταθμός προετοιμασίας πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού, όπου εκεί θα βγουν "τα μεγάλα μαχαίρια", ώστε να υπογραφεί μια νέα διεθνής δεσμευτική συμφωνία, η πρώτη μετά το Πρωτόκολλο του Κιότο. Έκανε λοιπόν μια ουδέτερη και γενικόλογη δήλωση, του τύπου "to be successful, the new climate agreement needs to reflect a balance between mitigation and adaptation, between national action and multilateral rules and between the response to climate action and sustainable development, supported by financial and technological assistance" (το θέμα είναι επείγον και για να είναι επιτυχής, η νέα κλιματική συμφωνία πρέπει να αντανακλά μια ισορροπία ανάμεσα στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες, ανάμεσα στην εθνική δράση και τις πολύπλευρες δεσμεύσεις, κι ανάμεσα απόφαση για κλιματική δράση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που υποστηρίζεται από οικονομική και τεχνολογική βοήθεια). Είναι πολλά τα λεφτά της κλιματικής "μπίζνας" και το Περού ψάχνει για το δικό του μερίδιο ...
Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η κρίσιμη σύνοδος σε επίπεδο ΕΕ, για την προετοιμασία της θέσης της ΕΕ, ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού το 2015. Με τι θέσεις θα πάει η χώρα μας τον Οκτώβριο; Αν πάει με τον "δωρεάν ήλιο" και τον "δωρεάν άνεμο" του Μανιάτη, ζήτω που καήκαμε! Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αφήσουμε στο Μανιάτη και τη Μέρκελ. Η διασφάλιση της συνέχισης της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών μας κοιτασμάτων για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως άλλωστε κάνει η ίδια η Γερμανία, είναι όρος επιβίωσης της χώρας ..
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου