Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Σεισμοί στην Οκλαχόμα αποδίδονται στην πετρελαϊκή βιομηχανία


Ουάσινγκτον
Τα τελευταία χρόνια η Οκλαχόμα ξεπέρασε την Καλιφόρνια ως η πιο σεισμογόνος πολιτεία των ΗΠΑ και η αύξηση των δονήσεων είναι πιθανό να οφείλεται σε γεωτρήσεις στις οποίες διοχετεύεται νερό υπό υψηλή πίεση, επιβεβαιώνει μελέτη στο Science.

Παρόλο που η Καλιφόρνια φιλοξενεί το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, η Οκλαχόμα έγινε φέτος πρωταθλήτρια των σεισμών με 190 δονήσεις άνω των 3 βαθμών, συγκριτικά με 71 στην Καλιφόρνια.

«Οι σεισμοί αυτοί αποτελούν μέρος της αύξησης της σεισμικότητας στην Οκλαχόμα κατά 40 φορές το διάστημα 2008-2013 σε σχέση με την περίοδο 1976-2007» γράφουν στη μελέτη ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS και τριών αμερικανικών πανεπιστημίων.

Η μελέτη συνδέει ένα «σμήνος» 2.547 ασθενών δονήσεων με τις λεγόμενες γεωτρήσεις έγχυσης ή εισπίεσης, στις οποίες διοχετεύεται νερό υπό υψηλή πίεση για να σπάσει τα πετρώματα και να απελευθερώσει παγιδευμένο αέριο ή πετρέλαιο (μια πρακτική που ονομάζεται υδραυλική ρωγμάτωση). Σε παρόμοιες γεωτρήσεις διοχετεύεται επίσης το νερό από εγκαταστάσεις διαχωρισμού του πετρελαίου από το αέριο.

Από τις χιλιάδες γεωτρήσεις έγχυσης που υπάρχουν στην Οκλαχόμα, οι περισσότερες είναι «ασεισμικές» και μόνο οι τέσσερις μεγαλύτερες δείχνουν να συνδέονται με σεισμούς, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Προειδοποιούν όμως ότι ο κίνδυνος αύξησης της σεισμικότητας θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις προσπάθειες αξιοποίησης μη συμβατικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως το λεγόμενο σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο που παράγεται με υδραυλική ρωγμάτωση.

Καλούν επίσης την πετρελαϊκή βιομηχανία να αποφύγει τις γεωτρήσεις έγχυσης κοντά σε ενεργά ρήγματα.

Οι Αρχές της Οκλαχόμα είναι πάντως ενήμερες για το πρόβλημα και τα τελευταία χρόνια απαιτούν περισσότερα γεωλογικά δεδομένα πριν αδειοδοτήσουν γεωτρήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου