Πριν από 5 μήνες μια επιστολή που έστειλε ανώνυμα εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ στην Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, προκάλεσε delirium tremens στα στελέχη της διοίκησης, αφού ο εργαζόμενος παρουσίαζε τεκμηριωμένα τις σοβαρότατες αμέλειες της διοίκησης των ΕΛΠΕ σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα (αγωγούς) διακίνησης προϊόντων στο διυλιστήριο και έκλεινε την επιστολή του με τη χαρακτηριστική φράση:
«Χρήματα υπάρχουν για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις Διευθυντών (600.000 €) κατά μέσο όρο!!! Χρήματα δεν υπάρχουν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού».
Kαι αυτή η φράση συνοψίζει με τον πιο τραγικό τρόπο το βαθύ πρόβλημα με τα ΕΛΠΕ, μια ιδιαίτερου τύπου κρατικο...ιδιωτική βιομηχανία, που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχει μια ιδιότυπη ασυλία, τόσο σε θέματα μάνατζμεντ και υπέρογκων αμοιβών των στελεχών της όσο και σε θέματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
Πρεμούρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2013 τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν ζημίες για πρώτη φορά από την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο πριν από 16 χρόνια, ζημιές που απέδωσαν σε έκτακτες δαπάνες, στην ύφεση και στο διεθνές εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν.
Η προσπάθεια της διοίκησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ήταν εμφανέστατη αφού υποστήριξε ότι ήταν μια χρονιά που τα ΕΛΠΕ επέλε- ξαν να εστιάσουν στην αξιοποίηση των επενδύσεών τους σε σύγχρονα και ασφαλή διυλιστήρια, ανταγωνιστικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης. Μάλιστα υποστήριξαν ότι εδώ και έξι χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία σημαντικών αλλαγών, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων του ομίλου, τη βελτίωση της λειτουργίας σε όλες τις δραστηριότητες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναδιοργάνωση.
Η πρεμούρα τους να αποδώσουν όλα τα κακώς κείμενα στην ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία ήταν μεγάλη αφού το 2012 οι αναλυτές τους υποστήριζαν ότι τα ΕΛΠΕ θα σκίσουν και «έβλεπαν» αύξηση της οργανικής ανάπτυξης κατά 40% ενώ διαφήμιζαν πρόβλεψη για συγκρίσιμα κέρδη ΕΒITDA 700 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή της νέας μονάδας διύλισης.
Η παταγώδης διάψευση των οικονομικών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι δεν ίδρωσε το αυτί κανενός αφού σήμερα διαφημίζουν τη μείωση των ζημιών!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Μαΐου τα ΕΛΠΕ πανηγύριζαν γιατί εμφάνισαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 συρρίκνωση ζημιών. Όπως είχαν αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι καθαρές ζημιές του ομίλου υποχώρησαν στα 38 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι ζημιών 78 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2014 (σ.σ.: μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα) εκτιμάται ότι θα κλείσουν με καθαρές ζημιές ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ από ζημιές 83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Έτσι τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν την αρνητική πορεία τους και η μόνη έγνοια των ακριβοπληρωμένων στελεχών είναι να κάνουν περισπούδαστες αναλύσεις για το διεθνές περιβάλλον και να αυτό θαυμάζονται υποστηρίζοντας ότι, παρά τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης της τελευταίας 10ετίας και το χειρότερο περιβάλλον διύλισης των τελευταίων ετών στην Ευρώπη που επέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, το αναβαθμισμένο διυλιστήριο Ελευσίνας και τα προγράμματα μετασχηματισμού αντιστάθμισαν εν μέρει τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης της τελευταίας δεκαετίας.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα και την αγορά επισημαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η επίκληση του διεθνούς περιβάλλοντος δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την υποτίμηση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας. Όπως επισημαίνουν, το «κλειδί» της υπόθεσης συνδέεται με την πώληση της εταιρείας με αποτέλεσμα η απαξίωσή της να έρχεται «λουκούμι» σε εκείνους που θέλουν να την πάρουν κοψοχρονιά.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το πάνω χέρι έχει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος κατέχει το 40,98% των ΕΛΠΕ. Και έχει το πάνω χέρι όχι μόνο γιατί έχει το δικαίωμα του πρώτου προτιμητέου αγοραστή, αλλά γιατί το υψηλό ποσοστό που κατέχει, αποτελεί αντικίνητρο για άλλον υποψήφιο αγοραστή ο οποίος μπορεί να βάλει ζεστό χρήμα με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ.
Έτσι, ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση, που σέρνουν τον διαγωνισμό, περιμένουν τι θα αποφασίσει ο Λάτσης, εάν δηλαδή θα κάνει προσφορά για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας ή θα μπει στη διαδικασία να πουλήσει το δικό του ποσοστό, πράγμα, μάλλον, απίθανο.
Εν ολίγοις το μόνο σίγουρο είναι ότι η εταιρεία απαξιώνεται και ο επίδοξος επενδυτής, όποιος κι αν είναι, πανηγυρίζει με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματά της αφού, όταν φτάσει το θέμα της πώλησης στην τελική ευθεία, θα ξυρίσει τον γαμπρό.
Να σημειωθεί ακόμα ότι δεν έχει γίνει καμιά επί της ουσίας αλλαγή από το 2007 στο διοικητικό status quo του ομίλου - εξαίρεση αποτελεί η ανάληψη της προεδρίας του Δ.Σ. από τον Γιάννη Παπαθανασίου -, το οποίο ακόμα στηρίζεται στην άτυπη συμφωνία Δημοσίου - Λάτση με την επιλογή του Γιάννη Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Έτσι, ο Κωστόπουλος συνεχίζει να προτείνεται από το Δημόσιο, να εγκρίνεται από τον Λάτση και να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές... παραμένοντας ο «εγγυητής» της βελούδινης συμφωνίας που πρακτικά εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο μέτοχο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν από τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ ο Κωστόπουλος ήταν εκεί διευθύνων σύμβουλος, από το 2001. Επομένως το ποιος θα ενδιαφερθεί να πάρει ένα μειοψηφικό ποσοστό σε έναν πετρελαϊκό όμιλο που έχει ήδη πλειοψηφούντα ιδιώτη μέτοχο και τα οικονομικά του αποτελέσματα είναι (συμπτωματικά την περίοδο αυτή) δραματικά, είναι περισσότερο από προφανές.
Προβλήματα ασφάλειας
Όπως προείπαμε, η διοίκηση της εταιρείας, όταν το 2013 έκλεισε με ζημιές για πρώτη φορά από την εισαγωγή των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο, υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια τη διαδικασία σημαντικών αλλαγών, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων του ομίλου, τη βελτίωση της λειτουργίας σε όλες τις δραστηριότητες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναδιοργάνωση.
Οι δεσμεύσεις αυτές, όμως, διαψεύδονται από την πραγματικότητα αφού τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Και τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα τελευταία έξι χρόνια, τα χρόνια του εκσυγχρονισμού, έχουν σημειωθεί, όπως έχει επισημάνει το «Π» με δημοσίευμα στις 19 Ιουνίου, 17 σοβαρά ατυχήματα, χωρίς ο κατάλογος να είναι πλήρης αφού πολλά από αυτά δεν έλαβαν δημοσιότητα ανάλογη της σοβαρότητάς τους.
Να σημειωθεί ακόμα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ σημειώθηκαν δυο σοβαρά τεχνικά προβλήματα που προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, και συγκεκριμένα για την παραμόρφωση του αντιδραστήρα Κ3 της νέας μονάδας Νο 32 (FLEXYCOKER), όσο και για την πυρκαγιά στη δεξαμενή Νο 20 του διυλιστηρίου τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής 18.4.2014. Και όπως επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, «αποτελεί πλέον εξαιρετικό γεγονός να περάσει μήνας χωρίς συμβάν στα δύο διυλιστήρια του Ομίλου στο Θριάσιο!».
Όσον αφορά την επιστολή του εργαζομένου που αναφέραμε στην εισαγωγή, παρουσίαζε συγκεκριμένα στοιχεία για τους αγωγούς διακίνησης των προϊόντων (Fuel Oil, Diesel, Grude, Naptha, Gas Oil, LPG Propane) που έχουν κατασκευασθεί από το 1972 σε ποσοστό 80% και δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει σχετική υπουργική απόφαση.
Η δημοσιοποίηση της επιστολής είχε προκαλέσει την έκρηξη οργής της διοίκησης των ΕΛΠΕ αφού, όπως σημειώνει η Κίνηση Πολιτών Ε^ΕΙΕυ5Ι5, συντάραξε την ηγετική πυραμίδα της εταιρείας, η οποία, όμως, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας τον εργαζόμενο που προέβη στις καταγγελίες για εμπάθεια, εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και προσωπικών επιδιώξεων.
Το μπουγιουρντί από το Ιράν
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΠΕ είναι οι ανοικτοί λογαριασμοί με το Ιράν για την προμήθεια πετρελαίου της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012, η οποία υπολογίζεται σε 760 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές ποσότητες ιρανικού πετρελαίου είχαν παραδοθεί πριν τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση των πετρελαϊκών συναλλαγών με το Ιράν και τελικά έμειναν ανεξόφλητες προκαλώντας τελικά σημαντικές παρενέργειες στις σχέσεις των ΕΛΠΕ με την ιρανική εθνική εταιρεία πετρελαίου (NIOC - National Iranian Oil Company).
Τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι η οφειλή υπάρχει λόγω της άρνησης του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να διεκπεραιώσει την πληρωμή, λόγω των κυρώσεων είτε της Ε.Ε. είτε των ΗΠΑ.
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που είχαν εκδώσει τα ΕΛΠΕ σημείωναν ότι έχουν ενημερώσει τη NIOC ότι προσπαθούν συνεχώς και επιθυμούν, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του σχετικού μακροπρόθεσμου συμβολαίου και να εξοφλήσουν την οφειλή τους, καθώς αυτό οφείλεται σε «νομικές περιστάσεις, πέρα από τον έλεγχό τους».
Επενδυτικοί κύκλοι επισημαίνουν, πάντως, ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς τα στελέχη των ΕΛΠΕ υπολογίζουν την οφειλή που υπάρχει απέναντι στο Ιράν στα λογιστικά βιβλία και αυτό γιατί, εάν στη σκακιέρα της διπλωματίας αλλάξουν οι συσχετισμοί, το μέχρι σήμερα ξεχασμένο χρέος θα γίνει άμεσα απαιτητό από τους Ιρανούς.
Ένα άλλο επίσης μεγάλο θέμα που στην πιάτσα ακόμα και οι πέτρες το γνωρίζουν, είναι το ζήτημα του υπερδανεισμού των ΕΛΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των ΕΛΠΕ αλλά και της θυγατρικής Hellenic Petroleum Finance Plc (που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενεργεί ως ο κεντρικός χρηματοοικονομικός φορέας του ομίλου) έφταναν τα 2.758.371.000 ευρώ στις 31.12.2012.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση του ομολογιακού δανείου των 500 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο (από το οποίο τεχνηέντως αποκρύφτηκαν τα εταιρικά στοιχεία που οδήγησαν στις ζημιές 6μήνου των 173.000.000 ευρώ) έγινε κάτω από ένα επικοινωνιακό πέπλο πλήρους συσκότισης. Και για την ακρίβεια, μια τεράστια καμπάνια (φανερή και κρυφή) στα ΜΜΕ, ώστε να μην ασχοληθεί κανείς με κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες, αλλά αντίθετα να ασχοληθεί με αυτά που η διοίκηση επιθυμούσε.
Τι δεν ήθελε να δούμε η διοίκηση των ΕΛΠΕ;
• Ότι η έκδοση καλύπτεται από το αγγλικό δίκαιο, «αποφεύγοντας» έτσι την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
• Ότι δεν υπήρξε αξιολόγηση, κατατάσσοντας την έκδοση σε καθεστώς Senior Unsecured.
• Και ότι ακριβώς λόγω της απουσίας αξιολόγησης αλλά και του status το ομόλογο θεωρείται υψηλού ρίσκου και για τον λόγο αυτόν η απόδοση βγήκε στο 8%.
ΠΗΓΗ:topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου