Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η ανάγκη για έσοδα φέρνει (;) πιο κοντά την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ


Η ανάγκη να ενισχυθούν τα πενιχρά φέτος έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από ιδιωτικοποιήσεις -ούτε 400 εκατ. ευρώ δεν έχει εισπράξει στο επτάμηνο όταν ο ετήσιος στόχος είναι τα 1,5 δισ. ευρώ- επαναφέρει στο τραπέζι την επίσπευση πώλησης του 35% των ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου.
Η πώληση των ΕΛΠΕ επανέρχεται στο προσκήνιο ως η μοναδική περίπτωση κρατικής εταιρείας μέσω της οποίας μπορεί να εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό, ικανό να αναπληρώσει το κενό, και ενώ έχει προηγηθεί ο φετινός εκτροχιασμός των εσόδων, με την ακύρωση των διαγωνισμών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ και τη μετάθεση προς τα πίσω εκείνων για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφερειακά αεροδρόμια.
Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ (στοιχεία Παρασκευής), το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης ανέρχεται σε 1,85 δισ. ευρώ, επομένως το 35% ισούται με 647 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα προσεγγίσει τον φετινό του στόχο, εφόσον φυσικά συμφωνηθεί να επισπευθεί η πώληση των ΕΛΠΕ. Διότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση, και φυσικά σε συνεννόηση με το βασικό μέτοχο του ομίλου, δηλαδή την Paneuropean Oil.
Ο ρόλος του ομίλου Λάτση
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneurοpean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ. Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.
Το σενάριο της μετοχοποίησης φέρεται να διευκολύνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ομίλου των ΕΛΠΕ σε σχέση πάντα με τον κομβικό ρόλο του ομίλου Λάτση.
Πάντως στην λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται τόσο στη τελευταία έκθεση της Κομισιόν όσο και στις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του μνημονίου, τα ΕΛΠΕ ήταν από τις λιγοστές κρατικές εταιρείες χωρίς χρονοδιάγραμμα πώλησης.
Η αιτία είχε να κάνει με τη παράμετρο της ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί μετά την υποβολή στην Ε.Ε. του σχεδίου ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά, και σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει και το σενάριο της μετοχοποίησης.
Έτσι, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουν την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω της συμμετοχής της πρώτης σε ποσοστό 35% στη δεύτερη και τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση σε ποσοστό άνω του 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.
Το ξένο ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει κατά καιρούς εκδηλωθεί και από το εξωτερικό. Η Gazprom δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό όμιλο μέσω τoυ πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft, ενώ ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει εκφραστεί και από την άλλη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft. Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ.
Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από το Εμιράτο του Κατάρ.
Το προφίλ των ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με τρεις μονάδες διύλισης σε μια αγορά που η γεωστρατηγική της σημασία δείχνει να αυξάνεται.

Τον τελευταίο μάλιστα χρόνο, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ευρύτερη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχουν αναβαθμίσει το ρόλο των ΕΛΠΕ, προσδίδοντας άλλη αξία στο χαρτοφυλάκιό του.

Τέτοια εξέλιξη είναι η σύμβαση που υπέγραψε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Edison - Petroceltic για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, και ενώ ο όμιλος έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του και για τις νέες παραχωρήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε Ιόνιο και Κρήτη.
Δεν είναι λίγες εξάλλου οι πετρελαϊκές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία που έχουν προσελκύσει τα ΕΛΠΕ για στρατηγική συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου