Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο Ε.Βενιζέλος δεσμεύτηκε για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και αυτοί ως "αντάλλαγμα" δεν επικυρώνουν την συμφωνία της ΑΟΖ!


Σε νέο εθνικό "Βατερλώ" οδηγεί τη χώρα ο Ε.Βενιζέλος ο οποίος στήριξε την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ χωρίς το απαιτούμενο ανταλλαγμα της επικύρωσης της γνωστής συμφωνίας του 2009 με την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ με το αλβανικό κράτος.

Στην συνέχεια η συμφωνία αυτή δεν έγινε δεκτή από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, κατοπιν τουρικών πιέσεων και παρεμβάσεων.

Την στιγμή που δεκάδες φορές η Αθήνα έχει δεσμευτεί δημοσίως μέσω του συνήθη υπόπτου ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου ότι τον Ιούνιο τα Τίρανα θα πάρουν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, στη γείτονα ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ζήτησε στις 28 Μαΐου από τον εισαγγελέα να ερευνήσει αν συντρέχει το αδίκημα της εθνικής προδοσίας από τον Λουλεζίμ Μπάσα που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες!

Αυτό σημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να κυρώσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, αλλά δεν θέλει καν να συμπληρωθεί με πρωτόκολλο, όπως επεδίωκε η Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, που έχει δεσμευτεί δημοσίως για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ήταν αρνητικές στο να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία τώρα έχουν συνασπιστεί υπέρ της, μετά τις "φιλότιμες" προσπάθειες του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Η Κομισιόν συστήνει να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

«Με βάση τα συμπεράσματά μας, επιβεβαιώνουμε χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς καμία προϋπόθεση ή επιφύλαξη τη σύσταση να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» δήλωσε ο κ. Φούλε μιλώντας από τα Τίρανα.

Η Αλβανία ζήτησε να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2009.Η τεταμένη πολιτική κατάσταση όμως, η απουσία μέτρων εναντίον της διαφθοράς και του εγκλήματος καθώς και το αδύναμο δικαστικό σύστημα της χώρας, στάθηκαν τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Και σήμερα, όπως και το 2009, διπλωματικές πηγές «βλέπουν» χειραγώγηση της αλβανικής κυβέρνησης από την Τουρκία, που επηρεάζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.Αν δεν κάνουμε λάθος τις ιδιες διπλωμτικές πηγές έχει και ο Ε.Βενιζέλος. Δεν γνώριζε λοιπόν ότι η Τουρκία που βρίσκεται πίσω από την "κουρτίνα" υπέσκαπτε την συμφωνία, και ότι ουσιαστικά ο Έντι Ράμα ενεργεί ως φερεφωνο της Άγκυρας; Γιατί τότε δεσμεύτηκε χωρις να έχει επιβάλλει το νόμιμο συμφέρον της χώρας να εισέλθει η Αλβανία στην ΕΕ, με τις δικές μας ευλογίες; 

Εχει καταλάβει ο Ε.Βενιζέλος ότι είναι Έλληνας ΥΠΕΞ; Διότι μέχρι τώρα ειναι ο καλύτερος ΥΠΕΞ όλων των χωρών που έχουν αντίπαλα συμφέροντα από τα ελληνικά. Περιττό βέβαια να πούμε ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή πιστεύεται ότι διαθέτει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου