Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τι αλλάζει σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο και την αγορά καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι

Τι αλλάζει σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο και την αγορά καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι
Στα θερινά τμήματα της Βουλής πάνε τα “δύσκολα” νομοσχέδια και ειδικά εκείνα τις Ενέργειας, ενώ πολλές από τις αλλαγές στο κλάδο-που επιτάσσει το Μνημόνιο- θα πρέπει να γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα νομοσχέδια, και ειδικά εκείνο για τη ΔΕΗ, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Πρόβλημα δημιουργεί και η εφαρμογή κοστοβαρών τιμολογίων και η κατάργηση σταυροειδών επιδοτήσεων από την 1η Ιουλίου, διότι θα επιφέρει αυξήσεις σε κάποια τιμολόγια.

Ειδικότερα, από 1η Ιουλίου, η ΔΕΗ αναθεωρεί τη δομή των τιμολογίων της και με την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων κάποια τιμολόγια θα είναι πιο υψηλά για  να επιδοτούν άλλα που διατηρούνται χαμηλά, ενώ θα αναθεωρούνται ανά τετράμηνο.

Κρίσιμη είναι και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει: η νέα εταιρεία- που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ για να διατεθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες -θα περιλαμβάνει έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου  2 δισ. ευρώ τζίρο. Από το σύνολο της προς παραχώρηση ισχύος, 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW), τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία στη νέα εταιρεία περνάνε αυτά του Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου και της Λακκιάς, Κλειδίου και Κομνηνών, των Λόφων Μελίτης και της Βεύης. Το νομοσχέδιο έχει αρκετές αντιδράσεις μέχρι τώρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει, επίσης, να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών. Το νομοσχέδιο θα περιέχει τις  λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία),  με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις. Οι τρεις ΕΠΑ θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να «σπάσουν» στα δύο,  χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, οι οποίες είναι στη τελική φάση  για να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει κατατεθεί μέχρι μέσα Ιουνίου.

Εκκρεμεί, επίσης, η σύνταξη νομοσχεδίου μέχρι το τέλος Ιουνίου για τη δημιουργία ενός ρυθμιζόμενου, μη κερδοσκοπικού ανεξάρτητου Φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας (Central Stockholding Entity, CSE) για την  αγορά καυσίμων. Η ίδρυση του Φορέα θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου