Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων "άδειασε" τις δεξαμενές της αεροπορικής βάσης στον Άραξο


Κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που είχε βάλει στο στόχαστρο την Πολεμική Αεροπορία και έκλεβε από τον αγωγό παροχής κηροζίνης στην αεροπορική βάση του Αράξου, αποκάλυψε η Αστυνομία μετά από συνεργασία με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες καυσίμων που μπορεί να αγγίζουν και τις 50.000 λίτρα, ενώ ως μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται  ένας 40χρονος υπαξιωματικός της Π.Α., ένας 46χρονο απόστρατος αξιωματικός της Π.Α., ένας 28χρονος αστυφύλακας και ένας 36χρονος ιδιώτη, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα.

Η εγκληματική δράση του κυκλώματος παρακολουθούνταν εδώ και περίπου 20 ημέρες, με στόχο να πιαστούν επ’ αυτόφωρο οι δράστες. Κάτι που έγινε προχθές τη νύχτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα μέλη του κυκλώματος πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν σε ειδικά διαμορφωμένο οχήμα 1.610 λίτρα κηροζίνη, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της αεροπορικής μονάδας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο οργανωμένη εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Σκοπός τους ήταν η κλοπή μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου (Jet Propelant 8) από τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Άραξου Αχαΐας και στη συνέχεια η περαιτέρω νόθευση και λαθρεμπορική διακίνησή τους στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως εγκέφαλος εμφανίζεται ο 40χρονος υπαξιωματικός της Π.Α., που λόγω της πρόσβασης που είχε στον χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών ως χειριστής εφοδιασμού της αεροπορικής μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντίγραφο του κλειδιού (αντικλείδι) για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα, κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου