Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ρήτρα 5ετούς απασχόλησης για τους εργαζόμενους της "Μικρής ΔΕΗ"


Δέσμευση ότι ο αγοραστής της "Μικρής ΔΕΗ" δεν θα μπορεί να απολύσει το προσωπικό που θα μεταβιβαστεί σε αυτήν για τουλάχιστον μια 5ετία, θα προβλέπουν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι όροι του διαγωνισμού, ο οποίος και θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα είδος "ρήτρας" που θα αναφέρεται ρητά στο κείμενο του διαγωνισμού, και που μαζί με άλλες βελτιώσεις πάνω στο κείμενο του νομοσχεδίου επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΔΕΗ, διασφαλίζοντας όσους μετακινηθούν στη προς πώληση εταιρεία.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπ. Επικρατείας Δ. Σταμάτη και με συμμετοχή υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπου και αποφασίσθηκε να μετατεθεί για την ερχόμενη Τετάρτη (αντί για μεθαύριο) η έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παρά τις διαρροές περί βεβαρυμμένου προγράμματος του υπουργού ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτη, ο επιπλέον χρόνος της μιας εβδομάδας κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να γίνει το "λίφτινγκ" στο νομοσχέδιο τόσο το θέμα των εργασιακών, όσο και σχετικά με τις παρατηρήσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σύσκεψη όπου συμμετείχαν η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Μανιάτης, Παπαγεωργίου, Μαθιουδάκης), ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Καρύδης, έγινε σε πολύ καλό και θετικό κλίμα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλισθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων -με διαδικασία που αυτή θα προσδιορισθεί- καθώς επίσης ότι όσοι μετακινηθούν στη νέα εταιρεία θα διατηρήσουν το ίδιο με σήμερα μισθολογικό καθεστώς.

Τοπικές κοινωνίες

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να γίνουν μια σειρά βελτιώσεων στο νομοσχέδιο που θα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες για θέματα όπως φράγματα, απαλλοτριώσεις, κ.ά.

Τέτοια για παράδειγμα βελτίωση είναι να συνεχισθεί το καθεστώς τόσο αυτό που ισχύει σήμερα για τις αποζημιώσεις όσων θίγονται λόγω απαλλοτριώσεων για την ανάπτυξη ορυχείων, όσο και εκείνο για τη διαχείριση των νερών των υδροηλεκτρικών (άρδευση αγροτικών εκτάσεων).

Στην ουσία, με τις τροποποιήσεις αυτές, η κυβέρνηση, επιχειρεί να πάρει με το μέρος της τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντάς τους τη διαβεβαίωση πως τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα απέναντί τους η ΔΕΗ, θα τις έχει και ο αυριανός ιδιοκτήτης της "Μικρής ΔΕΗ".

Επίσης, μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να λαμβάνουν επιπλέον βαθμούς στον διαγωνισμό οι υποψήφιοι επενδυτές ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων που θα κάνουν στα εργοστάσια. Ένα είδος μπόνους δηλαδή, όπως εάν πρόκειται να δεσμευτούν για την κατασκευή νέας μονάδας (περίπτωση μονάδας Μελίτη ΙΙ).

Τέλος, προτάθηκε όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η σύμβαση μεταβίβασης της "Μικρής ΔΕΗ" στον νέο ιδιοκτήτη να κυρωθεί από τη Βουλή.

Τα επιχειρήματα

Κυβερνητικά στελέχη, στην επιχειρηματολογία τους προς τους διαφωνούντες υπουργούς και βουλευτές, επεσήμαναν τα οφέλη για την οικονομία από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που επιτυγχάνεται μέσω της πώλησης της "Μικρής ΔΕΗ", καθώς και ότι τα έσοδα από την πώληση θα τα εισπράξει στο σύνολό τους η μητρική εταιρεία.

Φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνο της Ιταλικής Enel στις αρχές του 2000, τονίσθηκε ότι η ΔΕΗ θα λάβει ως αντάλλαγμα το σύνολο των μετοχών της νέας εταιρείας, η αξία των οποίων θα είναι ίση προς την αξία του εισφερόμενου κλάδου, και με τα κεφάλαια που θα εισπράξει θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της και σε εξωστρεφείς επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη.

Βέβαια στην περίπτωση της Enel, υπήρξε διαβούλευση δύο περίπου χρόνια με τις τοπικές κοινωνίες και τα συνδικάτα μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Μετάθεση των κινητοποιήσεων

Σε κάθε περίπτωση, σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, αναβάλλονται για μια εβδομάδα και οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για την επόμενη Τετάρτη την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την έναρξη της συζήτησης, δεν αλλάζει το σχεδιασμό των συνδικαλιστών που παραμένουν επί ποδός πολέμου, όπως δηλώνει ο επικεφαλής του πρωτοβάθμιου σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης.

Οι συνδικαλιστές επιμένουν στις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις και προειδοποιούν με γενικευμένες διακοπές ρεύματος πανελλαδικά από την επόμενη Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας "αδειανό πουκάμισο" τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι προχωρά σε βελτιώσεις που διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού,  προστατεύουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και διαφυλάσσουν την ανταγωνιστικότητα της μητρικής ΔΕΗ.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, τα σωματεία είχαν προειδοποιήσει με "σβήσιμο μονάδων, διακοπή λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών και λιγνιτωρυχείων τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ελλάδα".

Σήμερα συνεδριάζει η ΓΕΝΟΠ που εκπροσωπεί προκειμένου να προετοιμάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα καλύψουν το σύνολο των 19.000 εργαζομένων της επιχείρησης. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν και τα πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου οι απεργίες να συνεχιστούν ακόμη και αν τα δικαστήρια κηρύξουν τις πρώτες κινητοποιήσεις ως καταχρηστικές. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου