Σάββατο 3 Μαΐου 2014

«Νόμιμη» η Συμφωνία για την Υφαλοκρηπίδα με τα Κατεχόμενα, Λέει η Άγκυρα


Αδυναμία να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά, αγνοώντας τα δικαιώματα του συνεταίρου της στο νησί, της τ/κ πλευράς, ανακοίνωσε την έναρξη γεώτρησης στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 και μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία και το ψευδοκράτος «υπέγραψαν συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011».

«Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα, ισότιμα και αδιαίρετα δικαιώματα των Τ/κ όπως και των Ε/κ σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του νησιού. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Δεκεμβρίου του 2012», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η Άγκυρα, συνέχισε, αδυνατεί να αντιληφθεί την καταγγελία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας σε μια περιοχή που δεν έχει σχέση με την ίδια καθώς και την αντίρρησή της για τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

«Πιστεύουμε ότι αρμόζει περισσότερο η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, να χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να διασφαλιστεί ο τερματισμός των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ε/κ πλευράς, οι οποίες βλάπτουν τη διαδικασία λύσης και προκαλούν ένταση», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστική στάση της για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας με την επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο το συντομότερο κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει να συμβάλει σε αυτό το όραμα και η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου