Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ποιες δυτικές εταιρείες τρέμουν την εκδίκηση της Ρωσίας

Ποιες δυτικές εταιρείες τρέμουν την εκδίκηση της Ρωσίας
Η πιθανότητα μια σκλήρυνσης των κυρώσεων της Δύσης προς την Ρωσία θα έχει ισχυρές επιπτώσεις προς την "μονολιθική" οικονομία της Ρωσίας όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η τιμωρία αυτή θα φέρει την σκληρή εκδίκηση της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει ρωσική εκδίκηση" ανέφερε στο CNBC ο Justin Logan, επικεφαλής διεθνών σπουδών στο ινστιτούτο Cato.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν για στοχευμένες κυρώσεις προς την Ρωσία, αν ενταθεί η ένταση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ότι οι νέες κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Η μερίδα του λέοντος του συναλλάγματος εισέρχεται στην Ρωσία από τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες όπως είναι οι Shell, Exxon, και BP, αναφέρει ο Fadel Gheit, επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής στο Oppenheimer.

Η Shell συνεργάζεται με την Gazprom στην εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία, η Exxon έχει συνεργασία δεκάδων εκατ. δολαρίων με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, ενώ η BP κατέχει περί το 20% της Rosneft.

"Οι Shell και Exxon έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ρωσία" σημείωσε στο CNBD o Gheit. "Αλλά η BP έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην Ρωσία".

Η BP θα είναι ο μεγάλος χαμένος από τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Η συνεργασία της BP με την κρατική Rosneft υπό την TNK-BP κάνει την BP να έχει αβέβαιο μέλλον, αναφέρει ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy.

"Είναι ήδη στο στόχαστρο. Έχουν ήδη υποστεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα στη Ρωσία", δήλωσε ο Spiro "Από όλες τις εταιρείες, η BP είναι ίσως η καλύτερα προετοιμασμένη", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Spiro πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θα έχουν πιθανές επιπτώσεις από την τριβή μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Η BASF, η ενεργειακή RWE και η Siemens είναι εταιρείες που επιχειρούν στην Ρωσία, σημείωσε.

Η BASF βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία με την Gazprom για μερίδιο από τα σιβηρικά κοιτάσματα πετρελαίου. Η RWE συμφώνησε να πουλά το φυσικό της αέριο στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους Mikhail Fridman and German Khan, ενώ Siemens έχει υπογράψει συνεργασία με τους Ρωσικούς σιδηρόδρομους.

Ο Joe Kaeser, CEO της Siemens ταξίδεψε στην Μόσχα για να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν για να "ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην συνεργασία των δύο πλευρών"

Η Γερμανία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζεται από την Ρωσία.

Αλλά και αμερικανικές εταιρείες επιχειρούν στην Ρωσία με τις Alcoa και Boeing να είναι κάποιες από αυτές.

Η Alcoa έχει εγκαταστάσεις επεξεργασίας του αλουμινίου στην Ρωσία, ενώ η Boeing κέντρο σχεδιασμού στην Μόσχα.

Σύμφωνα με μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου προτάθηκε η χρέωση των διεθνών πληρωμών και η δημιουργία αντίστοιχων ρωσικών εταιρειών στα πρότυπα των "Visa και Mastercard"

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου